Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εσοδα 2.500.000 € το πρώτο τρίμηνο από την «μπίζνα» με τις πλαστικές σακούλες

Εσοδα περίπου 2.500.000 ευρώ υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν το πρώτο τρίμηνο από την «μπίζνα» με την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στις πλαστικές σακούλες.

Η υποβολή των δηλώσεων απόδοσης περιβαλλοντικού τέλους για τις πλαστικές σακούλες, ειδικά για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, επιτρέπεται να γίνει έως το τέλος Μαΐου αντί έως το τέλος Απριλίου, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Τα έσοδα, βάσει των ανακοινώσεων, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αγορά και τη δωρεάν διανομή σακουλών πολλαπλών χρήσεων, καθώς και τη διεξαγωγή εκστρατείας ενημέρωσης. Η χρέωση της λεπτής πλαστικής σακούλας με 0,04 ευρώ ξεκίνησε να ισχύει στη χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου (και θα αυξηθεί σε 0,09 ευρώ από 1ης Ιανουαρίου 2019). Το περιβαλλοντικό τέλος, που πληρώνουν οι πολίτες για τον αγορά σακούλας, εισπράττεται από τα καταστήματα λιανικής και στη συνέχεια αποδίδεται κάθε τρίμηνο στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της, οι εισπράξεις του πρώτου τριμήνου εφαρμογής του περιβαλλοντικού τέλους θα είναι περίπου 2.500.000 ευρώ» αναφέρει ο Λευτέρης Κιοσές, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). «Με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής, η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας φθάνει πλέον το 80% σε σχέση με πέρυσι στα σούπερ μάρκετ και στο σύνολο της αγοράς το 60%-65%».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ