Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε οικονομική ασφυξία 1,1 εκατ. φορολογούμενοι

Αντιμέτωποι με μια απίστευτη αλλά… ελληνική πρακτική οικονομικής εξόντωσης βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι. Πρόκειται για όσους, λόγω πραγματικής οικονομικής στενότητας, άφησαν απλήρωτες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και εκδόθηκαν εναντίον εντολές δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και κατασχετήρια των τραπεζικών τους υπολοίπων.

Ενώ πολλοί προχώρησαν σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους και μάλιστα την τηρούν ευλαβικά καταβάλλοντας τις μηνιαίες δόσεις, οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί παραμένουν μπλοκαρισμένοι και κάθε ποσό που κατατίθεται σε αυτούς κατάσχεται και μεταφέρεται με συνοπτικές διαδικασίες στο δημόσιο ταμείο.

Έτσι, κάθε μήνα οι εν λόγω φορολογούμενοι πληρώνουν ουσιαστικά διπλή και τριπλή δόση στην εφορία. Μια δόση μέσω της ρύθμισης και άλλα ποσά που αντιστοιχούν σε δόσεις μέσω της κατάσχεσης των τραπεζικών τους υπολοίπων.

Με βάση όσα γίνονται σήμερα όταν ένας φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμη οφειλής, συνήθως άνω των 500 ευρώ, για αξιόλογο χρονικό διάστημα, δηλαδή χωρίς να πληρώνει έστω και κάποιο μικρό ποσό στην εφορία, βρίσκεται αντιμέτωπος με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Το συνηθέστερο μέτρο είναι η έκδοση κατασχετηρίου το οποίο κοινοποιείται ηλεκτρονικά σε όλες τις τράπεζες και περιλαμβάνει εντολή για άμεση δέσμευση και απόδοση στο δημόσιο ταμείο των υπολοίπων στους τραπεζικούς του λογαριασμούς αλλά και ποσών που τυχόν κατατεθούν στο μέλλον σε αυτούς.

Η μόνη προστασία του φορολογούμενου είναι η δήλωση ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού και μόνο για ποσό έως 1.250 ευρώ. Συνολικά έχουν επιβληθεί κατασχέσεις σε 1,1 εκατ. φορολογούμενους ενώ πολλοί από αυτούς περιλαμβάνονται στους 861.000 που έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους.

Ειδικότερα 383.400 φορολογούμενοι βρίσκονται ακόμα στη ρύθμιση των 100 δόσεων, 427.063 βρίσκονται στη ρύθμιση των 12 δόσεων, ενώ 50.767 έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε 24 δόσεις.

Τι εξετάζεται
Για na διορθωθούν οι στρεβλώσεις εξετάζονται διάφορες λύσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπουν τα εξής:

– τον συμψηφισμό των ποσών που καταβάλλει ο φορολογούμενος στο πλαίσιο της ρύθμισης με τα ποσά που κατάσχονται από την εφορία στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Έτσι, ο φορολογούμενος θα καταβάλλει ουσιαστικά μόνο τις δόσεις της ρύθμισης και δεν θα του δεσμεύονται ποσά που κατατίθενται στους τραπεζικούς του λογαριασμούς

– την σταδιακή αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών όταν ο φορολογούμενος τηρεί τη ρύθμιση που του έχει χορηγηθεί. Για κάθε δόση που θα πληρώνει ο φορολογούμενος θα απελευθερώνεται διπλάσιο ποσό από τους λογαριασμούς. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος έχει αρχική οφειλή 5.000 ευρώ και μέσω ρύθμισης καταβάλει κάθε μήνα 430 ευρώ στο πλαίσιο ρύθμισης της οφειλής του. Εφόσον καταβάλει τις δυο πρώτες δόσεις, από την καταβολή της τρίτης και μετά θα ξεκινά μερική αποδέσμευση των τραπεζικών του λογαριασμών

Τι ισχύει σήμερα
Το σημερινό καθεστώς άρσης των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί στους φορολογούμενους είναι αυστηρό και γραφειοκρατικό για τους οφειλέτες. Συγκεκριμένα εφόσον έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αυτά αίρονται εφόσον:

– εξοφληθεί το ποσόν για το οποίο εκδόθηκε το κατασχετήριο
– η οφειλή έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής οφειλών του 2014 (προέβλεπε έως και 100 δόσεις) η οποία τηρείται και συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) έχει εξοφληθεί ποσοστό 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής,
β) έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη,
γ) έχει εξεταστεί κατά περίπτωση η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειάς της

δ) η επιβληθείσα κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων της ρύθμισης και δεν περιλαμβάνει άλλα χρέη που δεν έχουν εξοφληθεί.
– η οφειλή έχει υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων (ρύθμιση του 2015) και συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Έχει εξοφληθεί ποσοστό 25% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής πριν από οποιαδήποτε απαλλαγή, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται το ποσόν της προκαταβολής

β) έχει υποβληθεί σχετική αίτηση από τον οφειλέτη,
γ) έχει εξεταστεί κατά περίπτωση η συνδρομή των προϋποθέσεων υπαγωγής στη ρύθμιση και μη απώλειας της

δ) η επιβληθείσα κατάσχεση αφορά αποκλειστικά σε χρέη που έχουν υπαχθεί και εξοφληθεί στο πλαίσιο των διατάξεων της ρύθμισης και δεν περιλαμβάνει άλλα χρέη που δεν έχουν εξοφληθεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ