Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δυο ταχύτητες στα ελληνοτουρκικά: Υψηλοί τόνοι από Καμμένο, διπλωματικές πιέσεις για τους δυο στρατιωτικούς από την κυβέρνηση

Μετά το Πάσχα αναμένεται στο Μαξίμου να αξιολογήσουν και να θέσουν επί τάπητος τη γραμμή στα ελληνοτουρκικά έχοντας το βλέμμα τους στραμμένο για άλλη μια φορά στον Πάνο Καμμένο.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η αποκλιμάκωση τηςέντασης με την Άγκυρα και όχι η ρητορική υψηλών τόνων, που υιοθετεί ο υπουργός Άμυνας δίνοντας «πάτημα» στους γείτονεςνα απαντούν και να δημιουργείται ένα άτυπο «πινγκ πονγκ», που δυναμιτίζει το κλίμα. Είναι σαφές πως στην Ηρώδου Αττικού έχουν αποφασίσει να απαντούν στον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά αυτό να γίνεται συντεταγμένα και όποτε ο Τούρκος πρόεδρος ξεπερνά συγκεκριμένα όρια. Θεωρούν, μάλιστα πως με αυτή την τακτική ηΆγκυρα οδηγείται στη συνέχεια σε σαφώς πιο χαμηλούς τόνους, όπως έγινε την περασμένη Δευτέρα.

Για την περίπτωση του Πάνου Καμμένου, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους γείτονες, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι αποκλίνουσες απόψεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βγαίνουν συνεχώς στο προσκήνιο, όποτε αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να μιλήσει από τη θέση του επικεφαλής του ελληνικού Πενταγώνου. Κατά πολλούς, ωστόσο η ιδιότητα του συνάδει με τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί, αν και δεν γίνεται σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτή τη γραμμή από το κυβερνητικό στρατόπεδο τονίζεται πως δεν είναι οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου που προκαλούν ένταση, αλλά της τουρκικής πλευράς που είναι πάντα πιο επιθετικές και έχουν οδηγήσει έως τώρα σε αδιέξοδο τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η ρητορική του Πάνου Καμμένου δικαιολογείται και από την ιδιότητά του ως προέδρου των ΑΝΕΛ. Είναι γεγονός πως ο υπουργός Άμυνας επιχειρεί να τονίσει την παρουσία του ίδιου και του κόμματός του στην κυβέρνηση και την ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζει τα εθνικά θέματα. Αυτό που επισημαίνουν ωστόσο αρκετοί κυβερνητικοί, είναι πως η «επιβίωση» των ΑΝΕΛ και η επίτευξη του ορίου εισόδου τους στη Βουλή στις επόμενες εκλογές δεν μπορεί να αποτελέσει «άλλοθι». Εμφανώς αμήχανοι συμπληρώνουν πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να γίνει «όμηρος» της ρητορικής που χρησιμοποιεί κατά καιρούς ο υπουργός Άμυνας. Για αυτό το λόγο τα «ραντάρ» του Μαξίμου είναι συνεχώς ανοιχτά προς τον κυβερνητικό εταίρο. Από τη μέχρι τώρα συμπεριφορά του προέδρου τωνΑΝΕΛ είναι σαφές πως κανείς έως τώρα δεν έχει καταφέρει να του επιβάλει να μην λέει την άποψη του για τα εθνικά θέματα στους τόνους που επιθυμεί όσο και αν αυτή προσκρούει στηνακολουθούμενη κυβερνητική γραμμή.

Αυτό που έχει σημασία για την Ηρώδου Αττικού αυτή τη στιγμή είναι οι σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας να επανέλθουν σε μια κατάσταση κανονικότητας, προκειμένου να επιλυθούν τα διεθνή και διμερή ζητήματα που υπάρχουν. Αν επιτευχθεί αυτό, θα ξαναμπεί στις «ράγες» και η εκκρεμούσα επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη που είναι προγραμματισμένη να γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2018, προκειμένου να υλοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Όσον αφορά τους δυο υπό κράτηση Έλληνες στρατιωτικούς, από την κυβέρνηση έχουν αξιολογήσει το γεγονός πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κινείται στη γραμμή της γρήγορης διευθέτησης του θέματος. Οι πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις συνεχίζονται αναμένοντας μια κίνηση «καλής θέλησης» από την Άγκυρα. Αυτός είναι και ο λόγος που από την κυβέρνηση δεν επιλέγουν να δυναμιτίζουν το κλίμα παρά μόνο να απαντούν στις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες των γειτόνων. Παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στα νότια σύνορά της Τουρκίας σε σχέση με την Συρία και το Ιράκ, αλλά και τη διακύμανση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ μετά τη πρόσφατη συμφωνία Ερντογάν – Πούτιν για τους S-400.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ