Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για μεταμνημονιακή «εποπτεία» και χρέος

Το σήμα πως «έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι, αλλά και οι διεργασίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» δίνει το Παρίσι.

«Στο χρέος και στο «πλαίσιο» της μεταμνημονιακής εποπτείας θα επικεντρωθούν τις επόμενες εβδομάδες οι διεργασίες εντός της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα», δήλωσε το Σάββατο, από τη Σόφια ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σολτς, μετά το πέρας των εργασιών του Ecofin.

«Έχουμε κάνει πρόοδο», αναγνώρισε ο Λεμέρ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τον Ιούνιο. Έχουμε αρχίσει να συζητάμε το «πλαίσιο» εποπτείας μετά το ελληνικό πρόγραμμα, σε συνδυασμό με το ζήτημα του χρέους, ανέφερε στη συνέχεια ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το πλαίσιο πρέπει να είναι σαφές, συνολικό και αξιόπιστο για τις αγορές. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, ο Λεμέρ παρατήρησε ότι εδώ και πολλά χρόνια ήταν ασυνήθιστη μια «κοινή συνέντευξη» των υπουργών Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας και τόνισε ότι η σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την ισχυρή βούληση Γαλλίας-Γερμανίας να βρουν λύση στα θέματα που αφορούν την εμβάθυνση και την ολοκλήρωση της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και ανέφερε ότι η Γερμανία εργάζεται και συζητά διμερώς με τη Γαλλία, όσο και με άλλες χώρες πάνω σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την εμβάθυνση της ευρωζώνης. Σημείωσε, επίσης, ότι προκειμένου να υπάρξει πρόοδος σε όλα τα ζητήματα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών θα επισκεφθεί σύντομα το Βερολίνο.

Τέλος, τόσο ο Γάλλος όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμαναν ότι λόγω της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια στην ευρωζώνη, δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την προώθηση νέων μεταρρυθμίσεων.

Deutsche Welle: Ο Σολτς δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την Ελλάδα στο Eurogroup της Σόφιας

Δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την Ελλάδα και δη για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, στο Eurogroup της Παρασκευής, στη Σόφια ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μετέδιδε, νωρίτερα, η Deutsche Welle.

Όπως ανέφερε, το χθεσινό Eurogroup στη Σόφια δεν κατέληξε, όπως αναμενόταν, σε αποφάσεις για τα επόμενα βήματα της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι.

«Μέχρι τότε θα πρέπει να διευθετηθούν πολλά θέματα», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, πραγματοποιώντας την παρθενική του εμφάνιση σε επίπεδο Eurogroup.

«Πρέπει να λύσουμε πολλά ζητήματα μέχρι το φετινό καλοκαίρι. Έχουμε μόνο λίγες ημέρες και εβδομάδες στη διάθεσή μας και γι’ αυτό είναι ορθό και σημαντικό να συζητήσουμε με πολλούς σε προσωπικό επίπεδο. Αξιοποιώ λοιπόν την ευκαιρία όχι απλά για να συμμετάσχω στη συνάντηση του Eurogroup, αλλά και για πολλές διμερείς συνομιλίες ούτως ώστε να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε που μπορεί να επιτευχθεί από κοινού μια καλή λύση», επισήμανε ο Όλαφ Σολτς, μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD από τη Σόφια.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν αναφέρθηκε πάντως σε συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν στο θέμα της Ελλάδας. Εξάλλου το φλέγον ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους δεν συζητήθηκε τελικά, παρότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup.

«Πόσος Σόιμπλε κρύβεται μέσα στον Σολτς;»

Η χθεσινή πρεμιέρα του Όλαφ Σολτς αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους ομολόγους του και όχι μόνο. Όλοι περίμεναν τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου υπουργού Οικονομικών με την προσδοκία να απαντήσουν στο ερώτημα εάν και κατά πόσο θα αποκλίνει από την αυστηρή γραμμή του προκατόχου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πόσος Σόιμπλε κρύβεται μέσα στον Σολτς», ρώτησε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ο Γερμανός ανταποκριτής στη Σόφια.

«Η γερμανική πολιτική έθεσε τον στόχο να μεριμνά στη Γερμανία για ισορροπημένους προϋπολογισμούς. Όταν κάνουμε πολιτική στην Ευρώπη, το πράττουμε με τη λογική να μεριμνούμε, για παράδειγμα, για ένα σταθερό τραπεζικό σύστημα», απάντησε ο Όλαφ Σολτς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η γραμμή των σφιχτών δημοσιονομικών εντός και εκτός γερμανικών συνόρων, που ακολουθούσε πιστά ο Β. Σόιμπλε, θα συνεχιστεί.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός εκφράστηκε θετικά για την πρεμιέρα του στο Eurogroup, χωρίς να κρύψει πάντως ότι υπάρχουν διαφορές και μεταξύ των εταίρων. «Νιώθω ότι έγινα δεκτός με πολύ φιλικό τρόπο. Πολλοί χαίρονται για τις συνομιλίες και πιστεύω ότι η εξέλιξη των συζητήσεων δείχνει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με εποικοδομητικό τρόπο. Είναι σαφές ότι υπάρχουν διαφορετικές αφετηρίες, αλλά στο πλαίσιο της δημοκρατικής πολιτικής είναι καλύτερα να είναι κανείς συνηθισμένος σε κάτι τέτοιο».

Πηγή: insider.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ