Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τσάμπα μάγκες, έχουμε. Τσάμπα έξοδο, όχι

Θα φανεί και στη Σόφια. Δεν βγαίνεις από τα μνημόνια όταν παραμένουν 88 μνημονιακές υποχρεώσεις. Δανειστές και επιτόκια αλλάζεις. Τίποτε άλλο.

Τι θα φανεί σήμερα στη Σόφια; Ότι η ρύθμιση του χρέους είναι ιστορία για παλαβούς. Παραμύθι με ιππότες που έρχονται καβάλα στα κόκκινα άλογα… να μας σώσουν.

Όταν ξυπνήσουμε, μια άλλη κυβέρνηση θα λέει τα ίδια. Στο παραμύθι θα αλλάζει μόνο το χρώμα στα άλογα… Αντί για κόκκινα θα είναι μπλε ή μπλε με πράσινα άλογα…

Ωστόσο, οι “ειδικοί αριστεροί” του ΣΥΡΙΖΑ, ως ταλέντα τσάμπα μάγκες…, θα κάνουν γαργάρα τη ρύθμιση του χρέους (που εντελώς συμπτωματικά… ξέχασε χθες και ο φίλος του Τσίπρα, Ζαν Κλωντ) και θα χοντρύνουν την αριστερή ψευδολογία πως έξοδος από το μνημόνιο σημαίνει και έξοδος από την κρίση…

Αλλά ο Θεός να βάλει το χέρι του με όσα έρχονται από τον Αύγουστο, τώρα που ο Τραμπ και οι αγορές δείχνουν ανηφόρα στα επιτόκια καθώς ούτε τα δανεικά τελειώνουν, ούτε τα στριμώγματα των δανειστών, παλιών και νέων, μέχρι να επιστρέψουμε τα 320 δισ.

Τον Αύγουστο (όσο και αν θέλουν να τα λένε αλλιώς στον ΣΥΡΙΖΑ) αλλάζουμε δανειστές. Τίποτε άλλο. Μας βγάζουν, οι σημερινοί, από το κεφάλι τους. Και μας φορτώνουν σε μηχανισμούς εποπτείας και στην καμπούρα των αγορών με πραγματικούς τοκογλύφους που όμως ξέρουν να χειριστούν μπαταχτσήδες σαν εμάς.

Οι σημερινοί δανειστές θα συνεχίσουν να μας βγάζουν, σταγόνα-σταγόνα, το λάδι. Η δια νόμου πώληση της ΔΕΗ (για να μην κάνουμε πίσω) εικονίζει σημαντικότατο παράδειγμα του τι μας περιμένει εκτός μνημονίων.

Και γιατί είναι σημαντικό παράδειγμα η ΔΕΗ; Γιατί καταδεικνύει ότι οι μέχρι σήμερα δανειστές, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, μας έμαθαν απ΄ έξω και ανακατωτά… Και ακριβώς επειδή μας ξέρουν, δεν μας έχουν απολύτως καμία εμπιστοσύνη.

Κατάλαβαν πως το ελληνικό κράτος δεν έχει συνέχεια. Και ότι οι κυβερνήσεις του δεν έχουν συνέπεια. Γι’ αυτό και η παραμικρή υποχρέωση θα νομοθετείται και θα παίρνει μορφή θηλιάς γύρω από τον λαιμό μας.

Θα το καταλάβουμε από την ταχύτητα και τις διαδικασίες στην πώληση 19 ΔΕΚΟ και περιουσιακών στοιχείων του κράτους, μέχρι το 2020, με την “απειλή” ότι, η Ελλάδα δεν μπαίνει σε νέο πρόγραμμα δανεισμού (μνημόνιο) ακόμη και αν μετατραπεί σε ένα απέραντο γηροκομείο ή σε γιγαντιαίο σταθμό διανομής συσσιτίων…

Θα το καταλάβουμε, επίσης, όταν βαράνε τα τύμπανα για τις συντάξεις, και για τα κρατικά μισθολόγια. Τα τύμπανα οργής των δανειστών για το σπάταλο ελληνικό κράτος που όταν βροντήξουν θα ακουστούν από τον Έβρο μέχρι το Ταίναρο.

Μέγα λάθος είναι να μας παρασύρουν οι χωρίς αντίκρισμα επιταγές… υποσχέσεων, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν πρόκειται να πειράξουν το κράτος και να κάνουν απολύσεις στον κομματικό στρατό.

Τα λένε επειδή έχουν ακόμη τον χρόνο να τα λένε. Γιατί τα ταμπούρλα, οι τρομπέτες, τα νταούλια και τα βιολιά για το ελληνικό κράτος τέρας θα τα παίξουν (το 2019 και το 2020) οι Βρυξέλλες πάνω σε νότες… που θα συνθέσουν στο Βερολίνο…

Οι Γερμανοί αφού πάρουν ό,τι έχουν υπολογίσει, σχεδιάσει και προγραμματίσει τα γερμανικά επιχειρηματικά συμφέροντα (ως κομμάτι από την πίτα των ελληνικών αποκρατικοποιήσεων και πωλήσεων κρατικής περιουσίας), θα ανοίξουν χορούς με τις μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό κράτος.

Το ίδιο και οι Γάλλοι, οι Αυστριακοί και οι Ολλανδοί που παίζουν… στην ίδια “ορχήστρα” τεχνοκρατών και προτεσταντών με τους Γερμανούς.

Μην μας παρασύρει το γλυκό κουταλιού… που κουβάλησε μαζί του ο Γιούνκερ. Μεγαλύτερη σημασία έχει η στροφή Μοσκοβισί και η αλα-γαλλικά κομψή γκρίνια του… για τις μεταρρυθμίσεις.

Συνεπώς οι τσάμπα – μάγκες του ΣΥΡΙΖΑ καλά θα κάνουν να μην πιπιλάνε, γενικά και αόριστα, την έννοια μεταρρυθμίσεις, παρουσιάζοντας στον κοσμάκη τον Αλέξη Τσίπρα ως μεταρρυθμιστή, (χωρίς να εξηγούν τι σόι μεταρρυθμιστής είναι), αλλά να εξηγήσουν καθαρά όλα αυτά που έχουν υπογράψει να τηρήσουν έξω από το μνημόνιο. Και όχι μόνο τα μέτρα (ένα προς ένα). Αλλά και το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής τους. Έτσι μόνο θα αντιληφθούν, όσοι κοιμούνται ακόμη, ότι η έξοδος του ΣΥΡΙΖΑ ούτε καθαρή είναι, ούτε τσάμπα…

Του Γιώργου Κράλογλου 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ