Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Οι υποψήφιοι της ΝΔ που θα δώσουν την μάχη για τα γαλάζια κάστρα

Σε πολύφερνη νύφη εξελίσσεται ο ∆ήµος της Αθήνας για την Κεντροδεξιά, καθώς ισχυρό εµφανίζεται το σενάριο να κατέβει υποψήφιος ο Κώστας Μπακογιάννης, ενώ µε µία ενδεχόµενη υποψηφιότητα «φλερτάρει» και η Ολγα Κεφαλογιάννη. Την ίδια ώρα έχει εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον του ο Γιώργος Πατούλης.

Η απώλεια του ∆ήµου της Αθήνας, που θεωρούνταν παραδοσιακό «γαλάζιο κάστρο», στις δύο τελευταίες δηµοτικές εκλογές (2010 και 2014), τις οποίες κέρδισε ο Γιώργος Καµίνης, καταγράφηκε ως στρατηγική ήττα της Ν.∆. Η επανάκτησή του αποτελεί «στοίχηµα» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ότι στελέχη της πρώτης γραµµής δίνουν το «παρών» για τον ∆ήµο της Αθήνας δείχνει ότι η εσωκοµµατική κούρσα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η δυναµική που θα αναπτυχθεί θα παίξει σηµαντικό ρόλο. Αρκεί οι τελικές αποφάσεις και επιλογές να µην οδηγήσουν σε «αντάρτικα», που πλήρωσε ακριβά η Ν.∆. (π.χ. Αρης Σπηλιωτόπουλος).

Σηµειώνεται ότι οι πληροφορίες των «Π» αναφέρουν ότι πιθανόν ο υποψήφιος που θα πάρει το χρίσµα θα γίνει γνωστός στις αρχές του φθινοπώρου. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, εκτός απροόπτου, θα διεξαχθούν τον Σεπτέµβριο Οκτώβριο του 2019, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. Αν το εκλογικό σύστηµα θα είναι η απλή αναλογική, ο προεκλογικός αγώνας θα είναι πολύ σκληρός.

ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ ΜΕ ΚΥΡΙΑΚΟ

Ο Κώστας Μπακογιάννης, όταν του θέτουν το ερώτηµα σε συνεντεύξεις εάν ενδιαφέρεται για τον ∆ήµο της Αθήνας, συνηθίζει να απαντά ότι εργάζεται σαν να είναι ξανά υποψήφιος για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ωστόσο, σύµφωνα µε αξιόπιστες πηγές, µε τις οποίες συνοµίλησαν τα «Π», υπήρξε συνάντηση του περιφερειάρχη µε τον πρόεδρο της Ν.∆. πριν από το Πάσχα, στην οποία συζητήθηκε το ενδεχόµενο της υποψηφιότητας στον ∆ήµο της Αθήνας.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να τον ενθαρρύνει, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Ο κ. Μπακογιάννης «ξέρει τη δουλειά», όπως τονίζουν στελέχη, που εκτιµούν ότι, αν κατέβει, θα προσελκύσει και ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς. Από την πλευρά της, η τοµεάρχης Πολιτισµού της Ν.∆., Ολγα Κεφαλογιάννη, έχει πρώτη προτεραιότητα τη βουλευτική της έδρα στην Α’ Αθήνας.

Υπήρξε υπουργός στην κυβέρνηση Σαµαρά. Θα ήταν πρόκληση µια υπουργική θέση και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, εφόσον η Ν.∆. κερδίσει τις εκλογές. Είναι ξεκάθαρο, όµως, ότι φλερτάρει και µε τον ∆ήµο της Αθήνας, αν και δεν το έχει δηλώσει ευθέως. Το έχει συζητήσει µαζί της και ο πρόεδρος της Ν.∆. και µέχρι πρότινος εµφανιζόταν ως το φαβορί. Την περασµένη Τρίτη έγραψε στο protagon.gr άρθρο µε θέµα «Γιατί ∆ΕΝ χρειαζόµαστε έναν ακόµη φορέα για την ανάπλαση της Αθήνας» και επισκέφθηκε τον δήµαρχο, Γιώργο Καµίνη.

Οι κινήσεις της έχουν πολλαπλές αναγνώσεις, µε αποτέλεσµα να «παίζει» το όνοµά της για όλα τα ενδεχόµενα. Από τη Ν.∆. όµως προέρχεται και ο δήµαρχος Αµαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι θα κατεβεί για δήµαρχος της Αθήνας. Τον στηρίζει ενθέρµως ο αντιπρόεδρος της Ν.∆. Αδωνις Γεωργιάδης.

Στελέχη της Πειραιώς έβαλαν στο τραπέζι το ενδεχόµενο να του προταθεί να κατεβεί στην Περιφέρεια Αττικής. Εκεί παίζει ισχυρά όµως και το όνοµα του προερχόµενου από την Αριστερά, ανεξάρτητου δηµάρχου Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, που διανύει µε επιτυχία την τέταρτη θητεία του. Τον ήθελε πολύ και ο Αντώνης Σαµαράς, αλλά το «φλερτ» δεν προχώρησε. Ο Πατούλης, αν παραµείνει στην κούρσα, δεν είναι αµελητέα περίπτωση και η Πειραιώς θα πρέπει να κάνει χειρουργικούς χειρισµούς για να µη χάσει τον δήµο.

«ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ»

∆ύσκολα είναι τα πράγµατα και για τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας αποκλείει µια µεταπήδησή του από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Εργάζεται για την επανεκλογή του, όπως λέει σε συνοµιλητές του. Το έχει συζητήσει και µε τον πρόεδρο της Ν.∆. Μια ενδεχόµενη υποψηφιότητα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάµελλου στην Περιφέρεια εκτιµάται ότι θα δυσκολέψει την κούρσα. Το παιχνίδι παραµένει ανοιχτό.

Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ελενα Ράπτη δεν κρύβει ότι ενδιαφέρεται για τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης. Η πρώτη προτεραιότητα για την Πειραιώς είναι ένα πρόσωπο που θα σηµατοδοτήσει την ανανέωση µετά την κόπωση του εκλογικού σώµατος από τη δηµαρχία Μπουτάρη. Ο πρόεδρος του Συνδέσµου Βιοµηχανιών Βορείου Ελλάδος, Θανάσης Σαββάκης, που διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις µε τον πρόεδρο της Ν.∆., Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρείται ένας χρυσός µπαλαντέρ. Από την άλλη, οι συζητήσεις για µια υποψηφιότητα για τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης µε τον εκπρόσωπο του προέδρου της Κοµισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, φαίνεται ότι δεν προχωρούν.

parapolitika.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ