Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έκκληση Γιουνκέρ: Να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έστειλε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

“Όταν συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο Ερντογάν στη Βάρνα, του υπενθυμίσαμε απερίφραστα την υποχρέωση που έχει να σέβεται την καλή γειτονία και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της και με την Κύπρο. Έχουμε και το θέμα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που είναι φυλακισμένοι. Να μην μου λένε εμένα ότι η παρουσία τους στο τουρκικό έδαφος αποτελεί απειλή για την ασφάλεια. Πρέπει οπωσδήποτε αυτοί οι Έλληνες στρατιωτικοί να απελευθερωθούν άμεσα” είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

“Τον Αύγουστο ξεκινά μια νέα εποχή που θα έχει εκ νέου τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ενός κυρίαρχου κράτους. Να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις αγορές αλλά και να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι προϋπολογιστικές πολιτικές που έχουν αναληφθεί για να υπάρξει ανάκαμψη! Να αρθούν οι παθογένειες που κόστισαν! Το κράτος να μην είναι μόνο πάροχος υπηρεσιών να μην είναι εργοδότης. Να έχει υγιείς τράπεζες στην υπηρεσία της ανάπτυξης και όχι μόνο την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων και να εκριζωθεί η διαφθορά. Σε αντάλλαγμα οι Εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος. Pacta sunt Servand!”.

Με τα λόγια αυτά ο κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, περιέγραψε τις θέσεις του για τη μετά των μνημονίων εποχή.

Όντας ο πρώτος Eυρωπαίος αξιωματούχος που απευθύνθηκε στους Έλληνες βουλευτές από το ίδιο το βήμα του Κοινοβουλίου, ο κ. Γιούνκερ, τοποθετήθηκε με θερμά λόγια για τη χώρα μας, δήλωσε Φιλέλληνας αλλά έστειλε και ορισμένα σημαντικά μηνύματα για την ανάγκη άμεσης λύσης του Σκοπιανού και το προσφυγικό, ενώ στηλίτευσε τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην υπόθεση των δύο αξιωματικών.

«Η Ελλάδα δεν έχει να πάρει μαθήματα από τα άλλα κράτη. Πήρε γενναία βοήθεια αλλά κατέδειξε τη προσήλωση της στα προγράμματα και δρομολόγησε μια πανοπλία από μεταρρυθμίσεις που είναι και το εχέγγυο του εκσυγχρονισμού», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η αναδιάρθρωση των οικονομικών της χώρας μας ήταν εντυπωσιακή καθώς κατόρθωσε μέσα σε λίγα χρόνια να εκμηδενίσει το έλλειμμα και να περάσει σε πλεόνασμα. « Κανένα άλλο κράτος δεν μεταρρυθμίστηκε έτσι όπως η Ελλάδα. Έχω βαθιά αγάπη και θαυμασμό για αυτή τη συλλογική προσπάθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά αλλά σημείωσε με νόημα πως «θα ήθελα να σας ξορκίσω να συνεχίσετε τις προσπάθειες και να μην αφήσετε να πάνε χαμένες οι θυσίες που έχετε κάνει».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκαθάρισε πως παρά το ότι έχει προταθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης στην Ένωση, της Αλβανίας και της FYROM, δε θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις. Και αυτό γιατί όπως είπε θα πρέπει να υπάρξουν ρεαλιστικά στοιχεία και να κριθούν όλα αντικειμενικά βάσει κριτηρίων. Σε εκείνο το σημείο μάλιστα, τόνισε πως θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα του ονοματολογικού με τα Σκόπια. «Υπογραμμίζω το επείγων για την εξεύρεση λύσης σε αυτή τη περιφέρεια», δήλωσε.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ελλάδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν υποχρέωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα υπογράμμισε και στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιο του Δημήτρη Αβραμόπουλου λέγοντας “αναγνωρίζω τη σημαντική προσπάθεια του Έλληνα Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στον τομέα αυτό”.

Τέλος έστειλε μήνυμα στήριξης στους Έλληνες λέγοντας ότι «αυτό που τώρα δομείται είναι η προπαρασκευή για το μέλλον των παιδιών σας. Αν δεν γίνει σήμερα θα γίνει με ακόμα πιο δύσκολο τρόπο από τα παιδιά σας», και πρόσθεσε:«Συνεχίστε την προσπάθεια μην αφήσετε τις θυσίες να πάνε χαμένες».

Ο κ. Γιουνκέρ έκλεισε την ομιλία του στα ελληνικά λέγοντας: “Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη”

Μεταξύ όσων παρακολούθησαν την ομιλία του κ. Γιούνκερ ήταν οι πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Παναγιώτης Πικραμμένος.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ