Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το τελευταίο χαρτί

Δεν προκάνω, για το τελευταίο μου χαρτί, μέχρι τον Μάη του 2019 σύντροφε, θα έλεγε, ανοικτά, ο Τσίπρας (αν μπορούσε), αδειάζοντας τον Νίκο Βούτση.

Όπως και να έχει πάντως, πολύ καλά έκανε και έβαλε στην θέση του τον σύντροφο Νίκο και τις προφητείες του για εκλογές τον Μάιο του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές.

Που ξέρει ο Βούτσης πόσο ακόμη χρήσιμος θέλει να είναι, ένθεν και ένθεν…, ο αρχηγός του. Και, κυρίως, πόσος χρόνος του χρειάζεται για παίξει το τελευταίο, εντελώς προσωπικό του, πολιτικό χαρτί.

Το χωρίς αναστολές άνοιγμα σε εκείνους που μόνο το ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ, τον Λαφαζάνη και την Ζωή θα ακούσεις να αποκαλούν ολιγαρχία, ξένα συμφέροντα, πλουτοκρατία, “τζάκια”, πολυεθνικά τέρατα… ή γεράκια που καταβροχθίζουν τον φτωχό και τον αδύναμο…

Πάνε αυτά για τον Τσίπρα. Έχουν μείνει πίσω. Ήταν πριν τις κωλοτούμπες. Πριν την ανάνηψη… από την κολυμπήθρα του νεοφιλελευθερισμού. Πριν τους τεμενάδες από Μέρκελ, Μοσκοβισί και Τραμπ. Αυτούς που περιμένουν να κάνει και ο Τσίπρας τη δική του κίνηση.

Να πουλήσει όσο περισσότερο κράτος του δίνει το πρόσχημα του μνημονίου (μέχρι τον Αύγουστο) και η Εποπτεία από τον Αύγουστο μέχρι το 2022 ή το 2028.

Να απαντήσει στις αγωνίες… του ΙΟΒΕ για σύνθλιψη της επιχειρηματικότητας στις φορολογικές συμπληγάδες του ΣΥΡΙΖΑ με ταξίματα για ανατροπές στην αριστερή φορολογική πολιτική.

Να ταρακουνήσει τους καρεκλοκένταυρους του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ (αρχαιολόγους, δασολόγους, περιβαλλοντολόγους, λιμενικούς, και ελεγκτές) παραδίδοντας κρατικά προγράμματα σε κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και επενδυτές οι οποίοι και θα του το ανταποδώσουν με τη δυνατότητα να μιλάει για επενδύσεις και έργα στην τετραετία Τσίπρα.

Να “τρέξει” 10-20 προαπαιτούμενα του μνημονίου για συγκεκριμένες επενδύσεις (όπως του Ελληνικού) και 2-3 νομοθετήματα ανοίγματος των αγορών ενέργειας, μεταφορών, υδάτων και υποδομών σε συνδυασμό με κατάργηση νόμων, διατάξεων και υπηρεσιών που μπλοκάρουν την είσοδο πολυεθνικών και ιδιωτών επενδυτών, στηρίζοντας έτσι το (εκτός μνημονίου) πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Που να τα καταλάβει αυτά ο σύντροφος Βούτσης. Έχει μείνει στην παλαιοκομματική τακτική του αιφνιδιασμού στις εκλογές, μπας και πιάσουμε στον ύπνο και τίποτε της Ν.Δ (όπως το 2015) με τις γνωστές αριστερές παπαρδέλες…

Ούτε ο Βούτσης ούτε και οι άλλοι που ζητάνε εκλογές, σε ένα τρίμηνο μετά το “σκίσιμο” του μνημονίου, τα καταλαβαίνουν αυτά. Αν τα καταλάβαιναν θα το βούλωναν. Γιατί;

Γιατί χθες δόθηκε και πρακτική απάντηση, στους (εντός και εκτός μνημονίου) “στυλοβάτες” που, όπως προείπαμε, περιμένουν να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας τη δική του κίνηση. Ο συνδυασμός της με τις υποχρεώσεις μας στην τέταρτη και τελευταία διαπραγμάτευση είναι άνευ σημασίας.

Πρώτο μήνυμα λοιπόν ο οδικός χάρτης της κρατικής περιουσίας προς το Υπερταμείο.

Το, σημαντικότατο, βήμα για πραγμάτωση του βασικού στόχου που έθεσε το ελληνικό δημόσιο, με την ίδρυση της “Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.”, τα λέει όλα.

“Ανοίξαμε και σας περιμένουμε”. Και για να μην χανόμαστε στα (σκόπιμα δαιδαλώδη) περί αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας ας μείνουμε στην παράγραφο της επίσημης ανακοίνωσης της ΕΕΣΥΠ (Οδικός χάρτης για το Υπερταμείο) που αναφέρει “…Στην εταιρεία υπάγονται σήμερα τρεις εταιρείες ως άμεσες θυγατρικές, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (“ΤΧΣ”), το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (“ΤΑΙΠΕΔ”) και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (“ΕΤΑΔ”), καθώς και οι λεγόμενες “Λοιπές Θυγατρικές”, που περιλαμβάνουν τις συμμετοχές του δημοσίου σε δημόσιες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ (και οι θυγατρικές ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ), ΟΚΑΑ, ΚΑΘ, Ελληνικές Αλυκές, Διώρυγα Κορίνθου και ΔΕΘ/HELEXPO. Επίσης, υπάγονται και οι εταιρείες ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και Folli Follie ΑΕ, στις οποίες η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας αποτελεί μέτοχο μειοψηφίας. Τέλος, το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) που θα μεταβιβασθεί στην Εταιρεία εφόσον μετατραπεί σε κεφαλαιουχική εταιρεία”.

Και τώρα ας θυμηθούμε τι κάναμε όταν (από το 1990) η Κομισιόν, ο ΟΟΣΑ, και η ΕΚΤ, μας έκραζαν… πουλήστε το ζημιογόνο και άχρηστο κράτος σας γιατί ζει με “κλοπιμαία” από την Ε.Ε (τα ΜΟΠ του 1980) και λεφτά φορολογούμενων. Χάναμε κοινοτικές αγροτικές επιδοτήσεις για να μην πουλήσουμε κράτος. Τώρα λοιπόν που η κρίση έβαλε τα “πωλητήρια” στο χέρι του Τσίπρα θα πάει σε εκλογές και θα παραδώσει τις πωλήσεις στον Μητσοτάκη να μιλάει για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη από τις πωλήσεις… Τσίπρα; Ό,τι θέλει λέει ο Νίκος Βούτσης;

Του Γιώργου Κράλογλου 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ