Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι αλλάζει με τον νέο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα

Με ένα νέο, αλλά δικαιότερο, φόρο που να ακουμπά τον μεγάλο πλούτο και τους μεγαλοεισοδηματίες σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος έφτασε να επιβάλλεται ακόμη και σε μικρές ιδιωτικές η επαγγελματικές ιδιοκτησίες (π.χ αγροτεμάχια από φέτος), ενώ τον καταβάλουν ακόμη και άνεργοι η χαμηλόμισθοι.

Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται δύο σενάρια για τον νέο ΕΝΦΙΑ που θα αντικαταστήσει από τον Αύγουστο τον υφιστάμενο. Με το πρώτο σενάριο καθιερώνεται ένας νέος φόρος που θα αντιστοιχεί όμως στην πραγματική περιουσιακή κατάσταση του καθενός και όχι μόνον στην ακίνητη περιουσία του. Τον νέο αυτό φόρο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ μπορεί, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, να τον υποστηρίξει μόνον το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο εφόσον υλοποιηθεί φέτος, μιας και όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κληθούν να δηλώσουν όχι μόνο την ακίνητη αλλά και την κινητή τους περιουσία (καταθέσεις, μετοχές, εταιρικά μερίδια, ομόλογα, τιμαλφή στο σπίτι κλπ.) όπως ισχύει ήδη για ορισμένους κλάδους επαγγελματιών και κρατικών λειτουργών με την ηλεκτρονική υποβολή του πόθεν έσχες.

Το δεύτερο σενάριο σε εφαρμογή του προαπαιτούμενου της δ’ αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής που προβλέπει την εξίσωση των εμπορικών με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θεσπίζει περιορισμένες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των λαϊκών περιοχών από τη δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών και όχι τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης που πρότειναν (3,5%-22% μεσοσταθμικά) τα συνεργεία των ιδιωτών εκτιμητών.

Προκειμένου ακόμη και τυχόν μικρές αυξήσεις να μην επηρεάσουν τις τιμές στα νέα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ προτείνεται να διευρυνθούν περαιτέρω τα υφιστάμενα κλιμάκια υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με τους ίδιους συντελεστές ώστε να μην επιβαρυνθούν καθόλου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στις λαϊκές περιοχές.

Έτσι π.χ σε περιοχές μπορεί το κλιμάκιο υπολογισμού με τιμή ζώνης να οριστεί από 501ευρώ /τ.μ -850 ευρώ / τ.μ (αντί 501 ευρώ/τ.μ-750 ευρώ /τ.μ που ισχύει σήμερα) διατηρώντας τον ίδιο συντελεστή 2,8 ευρώ/τ.μ ή άλλο κλιμάκιο υπολογισμού με τιμή ζώνης να κυμαίνεται από 851 τ.μ μέχρι 1.100 τ.μ (αντί 751 ευρώ/τ.μ-1.000 ευρώ/τ.μ σήμερα) διατηρώντας τον υφιστάμενο συντελεστή 2,9 ευρώ/τ.μ. Στις περιπτώσεις αυτές αυξάνεται μεν η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου αλλά ο υπόχρεος καλείται να πληρώσει τον ίδιο με πέρυσι ΕΝΦΙΑ.

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η χθεσινή δήλωση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ που ανέφερε ότι «Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ο κύριος όγκος των οποίων αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Απριλίου, δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και αύξηση του ΕΝΦΙΑ».

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ