Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης: Αφόρητη η κυβερνητική διγλωσσία στα ελληνοτουρκικά

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τους χειρισμούς της στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές.

«Δεν θα είχα τον Πάνο Καμμένο υπουργό. Η αφόρητη κυβερνητική διγλωσσία δημιουργεί μείζον εθνικό ζήτημα. Ο Τσίπρας είναι αδύναμος αναγκάζεται να κρατήσει υπουργό τον Καμμένο, αλλά το κόστος για τη χώρα είναι μεγάλο. Άλλα λέει το υπουργείο Άμυνας, άλλα το Μαξίμου», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε:

«Στην τουρκική επιθετικότητα που ξεκίνησε από κρεσέντο παραβιάσεων και κατέληξε στην παράνομη κράτηση δυο στρατιωτικών απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ισχύ. Δεν το έχουμε. Η φιλία με Τούρκους προϋποθέτει σοβαρότητα. Η χώρα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν έχει τη στάση που της αρμόζει».

“Ο έτερος κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Ο Τσίπρας διαπραγματεύεται ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Έχω θέσει το πλαίσιο για ενδεχόμενη συμφωνία. Απαραίτητη προϋπόθεση η συνταγματική αναθεώρηση και αντιμετώπιση θεμάτων αλυτρωτισμού και εθνικής ταυτότητας. Η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα με τελείως λάθος τρόπο. Δεν ξέρω αν ήθελε να το λύσει ή να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ. Δίχασε την κοινωνία. Βρεθήκαμε αντί να διαμορφώνουμε ενιαία εθνική θέση η κυβέρνηση να κάνει μυστική διπλωματία και κοινωνία εχθρική συν λύση ζητήματος”.

Σε ερώτηση μάλιστα για το αν θα δεσμεύει την ΝΔ μία συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή και η οποία θα ψηφιστεί παρά τη διαφωνία της ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως προφανώς οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν τις χώρες. «Θα εκφράσουμε τη διαφωνία μας στη Βουλή αν η λύση δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συνταγματική αναθεώρηση», ξεκαθάρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


“Τιμώ τους δημοσίους υπαλλήλους”

Στην επισήμανση ότι είναι ο μόνος πολιτικός που προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Μητσοτάκης είπε: “Η ριζική ανασυγκρότηση του Δημοσίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Ήταν μνημονιακές δεσμεύσεις που δεν είχα διαπραγματευτεί. Έβαλα σχέδιο για εξορθολογισμό του Δημοσίου χωρίς απολύσεις. Στο σχέδιο μας δεν υπάρχουν απολύσεις. Υπάρχει αξιολόγηση, αναδιάταξη δομών δημοσίου, όπως έγινε όταν ήμουν υπουργός κλπ..

Δραστική αξιολόγηση εσωτερικών των διαδικασιών του δημοσίου για να μειωθεί η γραφειοκρατία. Δραστικό σχέδιο εφαρμογής εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Θα έχω την ευκαιρία τις επόμενες εβδομάδες να παρουσιάσω αναλυτικά το σχέδιό μου. Στον πυρήνα του έχει τη σωστή αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων τους οποίους τιμώ”!

Η ΝΔ σήμερα είναι η μόνο αξιόπιστη πολιτική δύναμη στη χώρα, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

«Δεν μου αρέσει να σχολιάζω αποτελέσματα συγκεκριμένων δημοσκοπήσεων. Υπάρχει ένας κοινός τόπος όλων των δημοσκοπήσεων ότι το 80% Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα πάει στη λάθος κατεύθυνση. Παρέλαβα ένα κόμμα που είχε ηττηθεί με επτά μονάδες και σήμερα είμαστε με διάφορα διψήφια από τον ΣΥΡΙΖΑ και υπεροχή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παρά τις δυσκολίες η ΝΔ σήμερα η μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη. Η δύναμη της ΝΔ είναι ασυνήθιστα μεγάλη σε σχέση με τα ποσοστά άλλων κεντροδεξιών κομμάτων στην ΕΕ.

Μετά την περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ και την καταστροφική διετία, οι πολίτες θα αναζητήσουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Σκοπός μου είναι η ΝΔ να παράγει την πραγματική ευημερία και η ΝΔ είναι η μόνη δύναμη που έχει σχέδιο για το τι θα γίνει μετά το μνημόνιο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε για μία ακόμα φορά πως η Ελλάδα δεσμεύεται από τους δημοσιονομικούς στόχους που δεν μπορούν να αλλάξουν μονομερώς αλλά δε δεσμεύεται για το μείγμα πολιτικής, που σημείωσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ θα αφορά στην οργάνωση του κράτους.

Ειδικά αναφορά μάλιστα έκανε και στο σχέδιο που έχει στείλει προς τους δανειστές η κυβέρνηση και αφορά στην μεταμνημονιακή εποχή. “Δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από επενδύσεις. Σχέδιο αποκρατικοποίησης, όχι μόνο για να εισπράξει το κράτος χρήματα αλλά και για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Το αναπτυξιακό μας σχέδιο το παρουσιάσαμε και στη ΔΕΘ. Φιλικό στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις, έμφαση στην παιδεία, στη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην υγεία. Παράλληλα, βάζει ψηλά τα θέματα ασφαλείας. Δεν ξέρω το σχέδιο που έχει στείλει η κυβέρνηση στους θεσμούς. Την καλώ να το δώσει στη δημοσιότητα. Δεν έχει πολιτική η κυβέρνηση. Τώρα είναι σε δύσκολη θέση δέσμια ιδεοληπτικών της δεσμεύσεων. Η ΝΔ δεν θα ανακυκλώνει ιδεοληψίες άλλης εποχής. Τέτοιο σχέδιο δεν δεσμεύει επόμενη κυβέρνηση”.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιράν: «Παιδικά παιχνίδια» το πυραυλικό πλήγμα στη βάση του Ισφαχάλ – Δεν κατηγορεί το Ισραήλ

Το Ιράν δεν σχεδιάζει αντίποινα εκτός εάν το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση εναντίον της χώρας. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην...