Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Άλωση της ΝΔ από τον Σημίτη

Ενα γεύμα μεταξύ του νυν και του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ήταν αρκετό για να ανοίξει και νέος κύκλος εσωστρέφειας στην κεντροδεξιά παράταξη, επιβεβαιώνοντας τις εύθραυστες ισορροπίες που επικρατούν στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο Μοσχάτο δείχνουν να αδυνατούν να χειριστούν τέτοιου είδους καταστάσεις, με τη «γαλάζια» ενότητα να βάλλεται και να ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί. Ολες οι εσωκομματικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνονται βιαστικά και χωρίς σχέδιο, με αποτέλεσμα κάθε κίνηση να γυρίζει τελικά μπούμερανγκ και να διαψεύδει όσα ουσιαστικά οι ίδιοι διαρρέουν.

του ΣΩΤΗΡΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Αυτό συνέβη, π.χ., όταν ανακοίνωσε ότι στη δική του κυβέρνηση κανένα συγγενικό του πρόσωπο δεν θα αναλάβει υπουργείο, «στοχοποιώντας» ουσιαστικά την Ντόρα Μπακογιάννη, ή όταν διέγραψε την Κατερίνα Παπακώστα και τον Ευάγγελο Αντώναρο για τα… μάτια του Αδωνι Γεωργιάδη. Η προσμονή της ανάληψης της εξουσίας είναι το στοιχείο που φαίνεται να κρατά μέχρι στιγμής ενωμένη τη ΝΔ, καθώς στο παρασκήνιο η κατάσταση δείχνει να είναι εκρηκτική, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρισμένο σε στρατόπεδα. Κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί τι θα συμβεί στην περίπτωση που η ΝΔ δεν κερδίσει τις εκλογές ή εφόσον υπάρξουν στοιχεία εναντίον «γαλάζιων» στελεχών στις υποθέσεις που διερευνά η Δικαιοσύνη.

Το γεγονός ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μετέχουν δύο πρώην πρωθυπουργοί και ένας πρώην πρόεδρος μπορεί να δυσχεραίνει τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν αποτελεί όμως επαρκή δικαιολογία για έμπειρα «γαλάζια» στελέχη που κατείχαν στο παρελθόν υπουργικούς θώκους. «Και επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή υπήρχαν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο Γιώργος Σουφλιάς και αρκετά άλλα ιστορικά στελέχη, αλλά η παράταξη ήταν ενωμένη και δεν είχε σχέση με αυτό που επικρατεί σήμερα», έλεγαν χαρακτηριστικά. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν με νόημα ότι «όλοι οι κορυφαίοι, παρά τις διαφορετικές απόψεις που διατύπωναν, μετείχαν με απόφαση του Κώστα Καραμανλή στον “πρωινό καφέ” στη Ρηγίλλης».

Οι σχέσεις με το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ
Η ανανέωση που ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της παράταξης έχει γίνει αρκετές φορές εστία εσωκομματικής αντιπαράθεσης, μια και αφορά κυρίως σε στελέχη και πολιτευτές που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στη «γαλάζια» βάση. Αλλωστε, είναι γνωστές οι στενές προσωπικές σχέσεις που παραδοσιακά διατηρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη λεγόμενη εκσυγχρονιστική ομάδα του Κώστα Σημίτη, όπως και με τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό.

«Θα έλεγα ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας Σημίτης. Εχει σαφώς μεταρρυθμιστικές θέσεις. Αν τις υλοποιήσει, η άλλη παράταξη, που έχει όλο τον λαϊκισμό μέσα της παλαιάς Δεξιάς και τον καραμανλισμό, δεν ξέρω αν θα τον ακολουθήσει ή θα τον στηρίξει μέχρι το τέλος. Θα το δούμε», είχε δηλώσει ο Θεόδωρος Πάγκαλος μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ. Επίσης, ανάμεσα στους πρώτους που έσπευσαν να τον συγχαρούν δημόσια για την εκλογή του ήταν η Αννα Διαμαντοπούλου. Ολως ενδεικτικό δε των πολύ καλών σχέσεων που διατηρεί ο πρόεδρος της ΝΔ με τον Κώστα Σημίτη είναι το γεγονός ότι στο πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ στους Δελφούς παρέτεινε για μια ακόμα μέρα την παραμονή του προκειμένου να παρακολουθήσει την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού. Πράγμα το οποίο, βέβαια, δεν έπραξε για την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, από την οποία απουσίαζε.

Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι φορές που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί με εγκωμιαστικά σχόλια σε στελέχη της κυβέρνησης Σημίτη, προεξάρχοντος του Τάσου Γιαννίτση και του νομοσχεδίου του για το ασφαλιστικό, που τελικά δεν κατατέθηκε λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που υπήρξαν ακόμα και από τη Νέα Δημοκρατία, επιβεβαιώνοντας τις ταυτόσημες απόψεις που έχει με το εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο. «Θα χρησιμοποιήσω μια φράση του κ. Γαννίτση: για να υπάρχει μια σταθερή λύση στο ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία», είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή για να του απαντήσει ο Πάνος Καμμένος: «Περίμενα σήμερα να ακούσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως να υπερασπιστεί το έργο της ΝΔ. Αντ’ αυτού, η ομιλία του είχε άρωμα Σημίτη».

Σύμβουλοι με «πράσινο» παρελθόν
Τις στέρεες «γέφυρες» που έχει με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν τις έκρυψε ακόμα κι όταν ανέλαβε τα ηνία της κεντροδεξιάς παράταξης, καθώς ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και στη συνέχεια του Κινήματος Αλλαγής, γεγονός που ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των στελεχών της καραμανλικής πτέρυγας. Σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας βρίσκεται όμως και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο γνωρίστηκε αρκετά καλά την περίοδο που μετείχαν και οι δύο στην κυβέρνηση Σαμαρά. Είναι τόσο καλές οι μεταξύ τους σχέσεις που τα σενάρια περί ένταξης του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ δίνουν και παίρνουν, με τους δύο πολιτικούς να τα διαψεύδουν με κατηγορηματικό τρόπο.

Το στίγμα, εξάλλου, των προθέσεών του το έδωσε από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγοντας συνεργάτες και συμβούλους που έχουν θητεύσει και αναδειχτεί μέσα από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως ο σύμβουλος στρατηγικής, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος έχει ταυτιστεί με την περίοδο Σημίτη, ο οικονομολόγος Θοδωρής Πελαγίδης, ένας από τους συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και ο Τάσος Αναστασάτος, ο οποίος διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών επί Γιάννη Στουρνάρα και έχει αναλάβει μαζί με έντεκα ακόμα πρόσωπα την κατάρτιση σχεδίου για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Επίσης, κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ βρίσκεται ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου, που υπήρξε συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και ο νομικός Θανάσης Κοντογεώργος, ο οποίος ήταν κοντά στον Κώστα Σημίτη, στη συνέχεια διετέλεσε σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα και του Γκίκα Χαρδούβελη και τώρα μετέχει στην επιτροπή της ΝΔ για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού σχεδίου του κόμματος.

Στον αντίποδα, οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη «γαλάζια» Κ.Ο. έχουν περάσει από σαράντα κύματα, καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που διαμαρτύρονται για έλλειψη απευθείας επικοινωνίας με τον πρόεδρο του κόμματος προκειμένου να του μεταφέρουν τα προβλήματα που καταγράφονται στις εκλογικές τους περιφέρειες. Τα δε κομματικά όργανα συνεδριάζουν σπάνια, όπως και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, κι όταν αυτό συμβαίνει, περιορίζεται σε μια ομιλία του προέδρου.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 46 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε στις 22 Απριλίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ