Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γερμανία: Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους οι Πράσινοι

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πάντα πίεζε ούτως ώστε η Αθήνα να εκπληρώνει τους όρους λιτότητας, με εν μέρει μεγάλες κοινωνικές συνέπειες. Τώρα θα πρέπει να τηρήσουμε κι εμείς τις δεσμεύσεις μας και να παραχωρήσουμε τις υποσχεθείσες ελαφρύνσεις του χρέους, ούτως ώστε η Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι να μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της» τονίζει η συμπρόεδρος των Γερμανών Πράσινων Αναλένα Μπάερμποκ σε συνέντευξή της στη Handelsblatt.

«Θα υπάρχει αποπληρωμή, μόνο που θα είναι αργότερα. Από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό δεν θα λείπει ούτε σεντ. Ίσα ίσα το αντίθετο: η Γερμανία πέτυχε μέσω της αγοράς ομολόγων, τα οποία έπειτα δόθηκαν στην Ελλάδα με υψηλότερο επιτόκιο, τα έτη 2015 και 2016 κέρδη από επιτόκια ύψους 722 εκατομμυρίων ευρώ» υπογραμμίζει η ηγέτης των Πρασίνων.

Στη συνέντευξή της η κ. Μπάερμποκ τονιζει ότι «είναι ζητούμενο όλων μας να προστατευτεί η ευρωζώνη από νέα οικονομικά και δημοσιονομικά σοκ. Εξ ου και με είχε χαροποιήσει το γεγονός ότι στη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού διατυπώνεται η παραδοχή ότι η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να προχωρήσει προς τα εμπρός. Πρόκειται για ξεκάθαρες θέσεις… Πρέπει να λάβουμε μέριμνα για την επόμενη κρίση, ολοκληρώνοντας για παράδειγμα την τραπεζική ένωση, μετεξελίσσοντας τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και δημιουργώντας κι ένα εργαλείο για τον μετριασμό των ασύμμετρων σοκ».

Σε ερώτηση αν σχέδια όπως η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων θα ενισχύσουν τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις στη Βόρεια Ευρώπη, η συμπρόεδρος των Πράσινων σημειώνει: «Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών σε όλες τις χώρες της ΕΕ θέλει να διατηρηθεί η Ευρώπη ως ένα πρότζεκτ ειρήνης. Δεν επιτρέπεται να μας κάνει ό,τι θέλει μια μικρή αλλά ηχηρή μειονότητα. Στο ζήτημα της τραπεζικής ένωσης το ζήτημα είναι να ληφθεί πρόνοια ενόψει πιθανών νέων κρίσεων. Κάτι τέτοιο είναι συνετό. Μοιραίο ωστόσο είναι να δίνεται στους πολίτες η εντύπωση ότι η πολιτική διαρκώς τρέχει πάντα πίσω από τις εξελίξεις, κρατώντας τον “πυροσβεστήρα”. Καλύτερο είναι να λαμβάνονται σωστά μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών» σημειώνει η ηγέτης των Πρασίνων.


topontiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ