Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Διχασμός σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου λόγω Καμμένου

«Και ύστερα λέτε πως οι δηµοσιογράφοι δεν λένε αλήθειες», σχολίαζε χαριτολογώντας αλλά και µε νόηµα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, µε αφορµή τη δήλωση του γνωστού δηµοσιογράφου και ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου πως «η ιστορική περίοδος που επέβαλε τη συµφωνία µε τον κ. Καµµένο τελειώνει µε το τέλος των µνηµονίων και ο καθένας θα πάρει τον δρόµο του».

Σε µια πρόταση, ο κ. Κούλογλου συνόψισε ουσιαστικά τη συζήτηση που αναπτύσσεται τις τελευταίες εβδοµάδες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόµµατος για τη συνύπαρξη µε τους ΑΝ.ΕΛ. Και αυτό γιατί, όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουµε προς την ολοκλήρωση της τετραετίας, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαµβάνονται πως έχουν, µεταφορικά και κυριολεκτικά, λερωθεί από αυτή τη συνεργασία.

Πολύ περισσότερο όταν στην κορυφή της επικαιρότητας βρίσκονται θέµατα όπως το «Μακεδονικό» και τα Ελληνοτουρκικά, και ο κ. Καµµένος κάνει συνεχώς δηλώσεις που δηµιουργούν µεγάλη δυσκολία στο κοµµατικό ακροατήριο.

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ

Η πραγµατικότητα είναι πως οι υποστηρικτές του κ. Καµµένου έχουν µειωθεί αισθητά. Ακόµα και ο βασικός εµπνευστής της συνεργασίας µε τους ΑΝ.ΕΛ., ο κ. Νίκος Παππάς, έχει αποστασιοποιηθεί και αποφεύγει να στηρίξει δηµοσίως τον υπουργό Εθνικής Αµυνας, παρότι οι γνωρίζοντες λένε πως θα είναι ο τελευταίος που θα αποκηρύξει τους ΑΝ.ΕΛ. Εκτός του κ. Παππά, στην παρούσα φάση αυτοί που θέλουν να παραταθεί η συνεργασία µε το κόµµα του Π. Καµµένου είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, οι υπουργοί Επικρατείας, Αλέκος Φλαµπουράρης και Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο υπουργός Υποδοµών, Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης, ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος.

Οσοι γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, µιλούν για τον στενό πυρήνα του συστήµατος εξουσίας που έχει συγκροτήσει ο κ. Τσίπρας.

Στον αντίποδα, ολοένα και διευρύνεται το µέτωπο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είτε δηµοσίως είτε στο παρασκήνιο επισηµαίνουν ότι θα πρέπει να τελειώσει αυτή η παράταιρη συµβίωση, ενώ κάποιοι το πηγαίνουν ένα βήµα παραπέρα µιλώντας για συνεργασία µε το Κίνηµα Αλλαγής. Αλλωστε, στο παρασκήνιο έχουν ήδη γίνει κάποιες διερευνητικές επαφές για το αν θα µπορούσε να συγκροτηθεί από την παρούσα Βουλή νέα κυβερνητική πλειοψηφία στην περίπτωση που οι ΑΝ.ΕΛ. αποχωρήσουν από την κυβέρνηση λόγω του µακεδονικού ζητήµατος. Είναι χαρακτηριστικό πως πριν από τρεις εβδοµάδες, στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήµατος Αλλαγής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης ∆ραγασάκης, µετέφερε ουσιαστικά µήνυµα συνεργασίας των προοδευτικών δυνάµεων. Κάτι αντίστοιχο έχουν θέσει εδώ και καιρό κορυφαίοι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, αλλά και ο Παναγιώτης Κουρουµπλής.
ΣΧΕΤΙΚΑ

Σε Οινούσσες και Φαρμακονήσι ο Καμμένος με τον…
8 Apr, 2018

«Η ΘΥΕΛΛΑ ΠΟΥ ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ»…Η προφητεία του Μακαριστού…
6 Apr, 2018

Τη βήµα προς βήµα προσέγγιση των δύο χώρων µεθοδικά δουλεύει και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος διατηρεί προνοµιακές σχέσεις µε αρκετά στελέχη του Κινήµατος Αλλαγής. Σε πιο οξείς τόνους κινούνται οι «53+» και µάλιστα σε κείµενά τους έχουν τονίσει πως οι πολιτικές συµµαχίες δεν µπορούν να ξεπερνούν τη διαχωριστική γραµµή Αριστερά-∆εξιά. Εχοντας, δε, χαρακτηρίσει οδυνηρή τη συνεργασία µε τους ΑΝ.ΕΛ., υποστηρίζουν ότι δεν µπορεί αυτή να συνιστά άλλοθι για υποχωρήσεις που βλάπτουν την ιδεολογική φυσιογνωµία του κόµµατος.

Εσχάτως, σφόδρα απέναντι στον υπουργό Αµυνας τίθεται και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος κατ’ ουσίαν θεωρεί πως οι παρεµβάσεις που κάνει δυσχεραίνουν τις προσπάθειές του στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Καλά διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Κοτζιάς χρεώνει πλέον τη συνεργασία µε τους ΑΝ.ΕΛ. αποκλειστικά στον κ. Τσίπρα, ως προσωπική του επιλογή.

«ΣΤΑ ΑΚΡΑ»

Την ίδια στιγµή, στο Μέγαρο Μαξίµου αλλά και στην Κουµουνδούρου καταγράφουν µε ενδιαφέρον τις πολιτικές κινήσεις αλλά και τη φρασεολογία που χρησιµοποιεί σε µια σειρά από ζητήµατα ο Πάνος Καµµένος. Βλέπουν, για παράδειγµα, πως τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και στο «Μακεδονικό» το «τραβάει στα άκρα», σαν να θέλει δηλαδή να δοκιµάσει τα όρια του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτως ή άλλως, είναι βέβαιο πως τα θέµατα αυτά θα καθορίσουν σε µεγάλο βαθµό όχι µόνο τις σχέσεις Τσίπρα-Καµµένου, αλλά συνολικότερα το πολιτικό σκηνικό.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ