Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Πονοκέφαλος» στην κυβέρνηση για τις νέες αντικειμενικές – Έρχεται ντόμινο αυξήσεων

Τρόπους να αποφευχθεί το δυσβάστακτο πολιτικό κόστος αναζητεί το οικονομικό επιτελείο μετά τις εισηγήσεις – σοκ των εκτιμητών για τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Οι αλλαγές των τιμών αναμένεται να φέρουν ντόμινο αυξήσεων καθώς πάνω από 21 φόροι και τέλη επιβαρύνουν τα ακίνητα ενώ 10 επιδόματα που συνδέονται με την οικογενειακή περιουσία θα επηρεαστούν αρνητικά από την αύξηση.

Σύμφωνα με το Βήμα, οι εν λόγω τιμές θα συμπαρασύρουν τον ΕΝΦΙΑ για κάθε ακίνητο, ενώ θα αυξηθούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ λόγω ΤΑΣ που συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς, οι μεταβιβάσεις ακινήτων και πάρα πολλοί ακόμη φόροι που έχουν σχέση με τις αντικειμενικές αξίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποφασίσει ότι το μόνο πράγμα που θα αλλάξει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, είναι οι τιμές ζώνης και τίποτα άλλο.

Δηλαδή δεν θα μεταβληθεί κανείς άλλος συντελεστής (εμπορικότητας, αξιοποίησης οικοπέδου, ορόφου, παλαιότητας κ.λπ.) που καθορίζει την τελική αντικειμενική αξία του ακινήτου ούτε φυσικά τα κλιμάκια και οι συντελεστές βάσει των οποίων υπολογίζονται οι γονικές παροχές, οι κληρονομιές, τα αφορολόγητα πρώτης κατοικίας, αλλά και περιουσιακά κριτήρια που αφορούν κυρίως φτωχούς πολίτες οι οποίοι λαμβάνουν μια σειρά επιδομάτων απαραίτητων για την επιβίωσή τους.
Ζόρικα στην Αττική

Ωστόσο οι αυξήσεις αυτές, ακόμη και αν παγώσουν σήμερα, θα… ξεπαγώσουν αύριο. Και όλο αυτό το αλαλούμ προήρθε από τις προτάσεις – σοκ που κατέθεσαν οι διαπιστευμένοι εκτιμητές, οι οποίοι οδήγησαν σε μεγάλες αυξήσεις των 21 φόρων που συνδέονται με το αντικειμενικό σύστημα αξιών.

Με το 60% των ζωνών να αναμένει ανατιμήσεις στις αξίες, επομένως και υψηλότερους φόρους, η κυβέρνηση αναμένεται να παρέμβει στις περιοχές εκείνες όπου μπορεί να υποστεί πολιτική ήττα, όχι μόνο επικοινωνιακή αλλά και ουσιαστική. Σε μια χρονική περίοδο που έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζεται προεκλογική, αυτό που δεν θα ήθελε με τίποτε η κυβέρνηση είναι μια αύξηση στους φόρους στις λαϊκές συνοικίες.

Στην Αττική, για παράδειγμα, έχουν γίνει εισηγήσεις για αυξήσεις στις χαμηλές αντικειμενικές αξίες. Όσες δηλαδή είναι στα επίπεδα των 650 – 700 ευρώ να ξεπεράσουν τα 900 -1.000 ευρώ το τετραγωνικό.

Τι θα γίνει, π.χ., στις δυτικές περιοχές του λεκανοπεδίου, όπου οι τιμές είναι χαμηλές;

Θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες υψηλότερο ΕΝΦΙΑ και πλήθος άλλων φόρων την ίδια ώρα που θα πρέπει να υπάρξει μείωση στις αντικειμενικές, επομένως και στον ΕΝΦΙΑ, σε γειτονιές των βορείων προαστίων;
Δύο σενάρια

Κι αν η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει ανατιμήσεις σε τουριστικές περιοχές, οι οποίες έχουν χαμηλές αντικειμενικές αξίες και πρέπει να αυξηθούν, είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί πολιτικά να αντέξει τη μήνιν των ιδιοκτητών στις λαϊκές συνοικίες.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να γλιτώσει το Βατερλώ.

Το πρώτο είναι να καθυστερήσει η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών. Οι πληροφορίες λένε ότι μπορεί να πάει προς τον Μάιο, ώστε το οικονομικό επιτελείο να ανακοινώσει ότι και ο ΕΝΦΙΑτου 2018 θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες τιμές κι όχι τις νέες.

Έτσι θα βεβαιωθούν και πάλι 3,2 δισ. ευρώ για να εισπραχθούν τα 2,65 δισ. που προβλέπουν ο προϋπολογισμός και οι μνημονιακές υποχρεώσεις. Ουσιαστικά ο «μουντζούρης» των τσιμπημένων αντικειμενικών αξιών θα μεταφερθεί στο 2019.

Το δεύτερο είναι η παρέμβαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών. Να πάρουν στα χέρια τους οι ειδικοί τις νέες τιμές ζώνης κι όπου υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις και οι φόροι αυξάνονται υπερβολικά να παρεμβαίνει, αφού πρώτα κάνει τους υπολογισμούς της. Την απόφαση θα λάβει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος το πιθανότερο είναι να καθορίσει τη διαφορά μεταξύ προτεινόμενων αντικειμενικών αξιών από πλευράς εκτιμητών και αυτών που ισχύουν σήμερα στο 20%. Αν η διαφορά είναι μεγαλύτερη από το 20%, θα παρεμβαίνει η δευτεροβάθμια επιτροπή.

Σε κάθε περίπτωση, παρεμβάσεις θα γίνονται και στους συντελεστές βάσει των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ ώστε να μην είναι «φουσκωμένα» τα εκκαθαριστικά, εφόσον βεβαίως προλάβουν να τα εκδώσουν με βάση τις νέες τιμές ζώνης. Η συγκεκριμένη επιτροπή, που θα αποτελείται από τρία άτομα, θα έχει συνεργασία με άλλη επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από εκτιμητές, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, επιμελητηρίων κ.λπ., ώστε να καταλήξει στο τελικό ύψος των νέων τιμών ζώνης.

Σε ό,τι αφορά τις γονικές παροχές, αν ένας γονιός θελήσει να κάνει γονική παροχή στο παιδί του μια πρώτη κατοικία και αυτό είναι άγαμο, το αφορολόγητο όριο είναι 200.000 ευρώ και από εκεί και πέρα θα εφαρμοστεί κατά περίπτωση η κλίμακα κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών. Αν πάλι το ακίνητο δεν αφορά πρώτη κατοικία, τότε απευθείας θα εφαρμοστεί η εν λόγω κλίμακα που ξεκινάει με μηδενικό συντελεστή για αξία ακινήτου αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.

Στην περίπτωση όμως που αυξηθούν οι τιμές ζώνης των ακινήτων στο 60% των περιοχών της χώρας και η αύξηση αυτή φτάσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έως και 40% ή 60%, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι για ένα μέσο ακίνητο 100 τετραγωνικών δεν θα υπάρχει αφορολόγητο κατά τη μεταβίβαση με οποιαδήποτε μορφή.

Τέλος, να σημειώσουμε τους φόρους και τέλη που θα συμπαρασύρει η διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών:

Κύριος ΕΝΦΙΑ

Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.

Τεκμήριο κατοικίας.

Τεκμαρτό εισόδημα επαγγελματικής στέγης.

ΤΑΠ.

ΦΠΑ σε νεόδμητα ακίνητα.

Φόρος μεταβίβασης.

Φόρος γονικής παροχής ακινήτου.

Φόρος δωρεάς ακινήτου.

Φόρος κληρονομιάς ακινήτου.

Φόρος χρησικτησίας.

Φόρος ανταλλαγής.

Φόρος διανομής.

Δημοτικός φόρος.

Τέλη νομικών.

Τέλος μεταγραφής.

Τέλος εγγραφής.

Πρόστιμο διατήρησης αυθαιρέτου.

Πρόστιμο νέου αυθαιρέτου.

Εισφορά σε γη και χρήμα.

Φόρος ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες (Offshore).

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ