Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παραδοχή κυβέρνησης: Στο έλεος του… Ερντογάν οι δύο στρατιωτικοί

Την ώρα που οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν – χωρίς κατηγορητήριο – φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη και ο Ταγίπ Ερντογάν τους αντιμετωπίζει ως «ενέχυρο», προκειμένου να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες επιδιώξεις του, υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης παραδέχονται ότι η απελευθέρωση των Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη ουσιαστικά εναπόκειται στον… παραλογισμό της Τουρκίας!

Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι μακάρι να είχε διαψευστεί για τις δηλώσεις του ότι είναι όμηροι και προσέθεσε ότι η Τουρκία δεν έχει μόνο αυτούς όμηρους αλλά και πολλούς άλλους, ανάμεσα τους και Αμερικανό πολίτη, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια με διάταγμα του Ερντογάν.

Παράλληλα χαρακτήρισε ιδιαίτερης σημασίας τη χθεσινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, γιατί αποδεικνύει -όπως είπε- ότι το θέμα δεν είναι διμερές αλλά διεθνές και αφορά παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη συνεχιζόμενη παρακράτηση δύο Ευρωπαίων πολιτών.

Σχολιάζοντας δε, τη στάση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι κανέναν δεν μπορεί να ικανοποιήσει η δήλωση του που δείχνει να ακούει στωικά τον Τούρκο υπουργό σε ένα θέμα που δεν είναι διμερές αλλά διεθνές και αφορά το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Νίκος Κοτζιάς, από την πλευρά του,τόνισε ότι από το βράδυ της σύλληψης των δύο στρατιωτικών είπε ότι «αυτό είναι ένα θέμα που έχω την αίσθηση ότι εντάσσεται σε μια άλλου είδους στρατηγική της Τουρκίας από ό,τι στο παρελθόν. Ήμουνα τότε η μόνη φωνή που το είπε».

Ως προς το “τυχαίο” συμβάν σχολίασε «δεν ξέρω αν έγινε τυχαία ή όχι, αυτό που ξέρω είναι ότι στην Άγκυρα ο Ερντογάν και οι κύκλοι του βλέπουνε πως αντιδρούμε -και σωστά αντιδρούμε- με μεγάλο πάθος και με μεγάλη απαιτητικότητα για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας», σημειώνοντας ότι «η Τουρκία έχει άλλη αντίληψη περί της ζωής των ανθρώπων και των στρατιωτικών, διότι την περίοδο που συνέλαβαν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς οι Τούρκοι έχουν χάσει 500-600 φαντάρους και αξιωματικούς χωρίς να δακρύζει το μάτι τους». Όσο για την τύχη των δύο Ελλήνων τόνισε ότι γίνονται όλες οι ενέργειες για την απελευθέρωσή τους, όμως «αυτό δεν εξαρτάται μόνον από εμάς, αλλά από τον παραλογισμό ή μη της Τουρκίας».

Διατύπωσε την εκτίμηση ότι «η Άγκυρα διαβάζει διαφορετικά τα γεγονότα απ΄ ό,τι εμείς. Έχουμε δύο προβλήματα σε αυτό το σημείο με την Τουρκία: μια διαφορετική αντίληψη περί ελευθεριών, δικαίου και ιδιαίτερα της ανθρώπινης ζωής, μια αίσθηση ότι “κοίτα πώς χτυπιούνται οι Έλληνες μόνο και μόνο επειδή συνέλαβα δύο αξιωματικούς”».

Την ελληνική αδυναμία επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το θέμα θα έπρεπε, κανονικά, να έχει λυθεί σε 72 ώρες, η Ελλάδα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, ανέφερε ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ