Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μητσοτάκης: Η χώρα δεν αντέχει άλλα ψέματα και ερασιτεχνισμούς

Σε αποδόμηση του αφηγήματος του Αλέξη Τσίπρα από το Καστελόριζο προχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Αμφισβήτησε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για «οριστική και αμετάκλητη έξοδο από την επιτροπεία που θα είναι τόσο καθαρή όσο ο ουρανός του Καστελόριζου».

«Ο κ. Τσίπρας έφερε στη χώρα δύο αχρείαστα μνημόνια και υπονόμευσε την οικονομία για πολλά ακόμη χρόνια» δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Είχε το θράσος -μάλιστα από το Καστελόριζο- να ξαναμιλήσει για τάχα καθαρή έξοδο» συνέχισε. «Το έκανε, μάλιστα, όταν όλοι πια, εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, όχι μόνον αμφισβητούν τις πολιτικές του, αλλά έχουν καταλάβει ότι μόνο μια σοβαρή κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσει δουλειές και να οδηγήσει, επιτέλους, τη χώρα στην ανάπτυξη».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει χαρακτηρίσει «βρώμικο ψέμα» τα περί καθαρής εξόδου. Η θέση του είναι ότι στην ουσία πρόκειται για ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος το καλοκαίρι του 2018. Τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. που αφορούν νέες περικοπές συντάξεων (2019) και μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 ευρώ (2020) ήδη έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022. Εάν η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου εννοεί την καθαρή έξοδο, «ας τα ξεψηφίσει» επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους η ΝΔ, κάτι βέβαια που είναι αδύνατο να συμβεί.

«Η Ελλάδα δεν αντέχει ούτε άλλα ψέματα, ούτε άλλους πειραματισμούς» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Άφησε σοβαρές αιχμές και για «ερασιτεχνισμούς στα εθνικά θέματα» οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε ατραπούς. «Όσο καιρό ακόμη μένει αυτή η κυβέρνηση, ας διασφαλίσει τουλάχιστον τα αυτονόητα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες” και ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας μας».

Η Πειραιώς ανησυχεί σφόδρα ότι η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής αυτή την κρίσιμη περίοδο, με την τουρκική προκλητικότητα να κλιμακώνεται και το Σκοπιανό να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης που όλα δείχνουν ότι απέτυχε, βρίσκεται στα χέρια μιας κυβέρνησης η οποία όχι μόνο δεν επιδίωξε τη συγκρότηση ενός εθνικού μετώπου αλλά δεν έχει και μέσα στους κόλπους της μια ενιαία φωνή και στρατηγική.

Τέσσερα διαφορετικά κέντρα αποφάσεων βλέπει να έχουν δημιουργηθεί. Ένα είναι του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου που για εσωκομματική κατανάλωση ανεβάζει τους τόνους, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά στην ελληνοτουρκική όξυνση ενώ ταυτόχρονα δηλώνει ότι δεν δέχεται σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία». Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης που χαρακτήρισε «υπερτροφικό» τον λόγο του Π. Καμμένου, αλλά και εκείνος μίλησε για «ακήρυχτο πόλεμο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ακολουθεί τη δική του στρατηγική παρουσιάζοντας μια διαφορετική πραγματικότητα για το Σκοπιανό το οποίο υποστήριζε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα το έλυνε όπως λύνει όλα τα ζητήματα». Και είναι και το Μαξίμου το οποίο ακολουθεί πιο χαμηλούς τόνους στα εθνικά αλλά ο πρωθυπουργός δεν κάνει τίποτα για να εκφράζει τουλάχιστον η κυβέρνηση μία φωνή.

Η Πειραιώς θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις απώλειες που καταγράφει σε όλες τις δημοσκοπήσεις, επιχειρεί να παρουσιάσει «όχι απλώς μισογεμάτο, αλλά γεμάτο το άδειο ποτήρι και στην οικονομία». Η οικονομική πραγματικότητα όμως έρχεται να τον διαψεύσει οικτρά.

H τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία κάνει αναφορά και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισήμαναν ότι «για ακόμα μία φορά, το αφήγημα της κυβέρνησης περί υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης αποδεικνύεται ανεδαφικό».

Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2% για το 2018 και, ακόμη χαμηλότερα, στο 1,8% για το 2019. Βρίσκονται δηλαδή κάτω από τον πήχη του 2,3% της κυβέρνησης και κάτω από τη φθινοπωρινή πρόβλεψη του ΔΝΤ για 2,6%.

Την ίδια στιγμή η χώρα παραμένει ως η πλέον αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., γεγονός που συνεπάγεται λιγότερες επενδύσεις και λιγότερες θέσεις εργασίας. «Οι δηλώσεις των κ. Τσίπρα και Τσακαλώτου προσκρούουν στην πραγματικότητα» τόνισαν οι τομεάρχες. «Πρέπει να αντιληφθούν πως δίχως μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των αγορών, ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και κατάργηση των ιδεοληπτικών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, η εικόνα αυτή δεν μπορεί να αντιστραφεί. Μόνο με πολιτική αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα».

parapolitika.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ