Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Βολές» του τουρκικού ΥΠΕΞ σε Ελλάδα και Γιουνκέρ: «Οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν θα αντιμετωπιστούν προνομιακά»

«Οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν θα αντιμετωπιστούν προνομιακά ενώπιον της ανεξάρτητης δικαιοσύνης», δηλώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ και απορρίπτει τις δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην ελληνική Βουλή.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει «ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μιλώντας στην ελληνική βουλή, αναφερόμενος σε θέματα που αφορούν τη χώρα μας, υπό τον μανδύα της αλληλεγγύης προς τα μέλη της Ένωσης, είδαμε ότι συνεχίζει τη συνήθεια να αποφασίζει με ύφος ειδικού. Με αυτές τις δηλώσεις τους, που βασίζονται σε απόψεις Κυπρίων και Ελλήνων σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χάνουν κάθε μέρα που περνάει περισσότερο την αξιοπιστία τους. Απορρίπτουμε αυτές τις δηλώσεις που στερούνται σοβαρότητας και νομικής βάσης».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ότι με έκπληξη αντιμετωπίζει τη προτροπή του Γιούνκερ, να αφεθούν οπωσδήποτε ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία.

«Οι Έλληνες στρατιώτες, που παραβίασαν τον τουρκικό νόμο, δεν θα αντιμετωπιστούν προνομιακά ενώπιον της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Καταδικάζουμε αυτή την αντίληψη διπλοπροσωπείας η οποία όταν θέλει θυμάται το κράτος δικαίου και όταν συμφέρει δεν διστάζει να προβεί σε δηλώσεις που έχουν την έννοια της παρέμβασης στην δικαστική διαδικασία», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Έκκληση Γιουνκέρ: Να απελευθερωθούν άμεσα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έστειλε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε ομιλία του χθες, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

«Όταν συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο Ερντογάν στη Βάρνα, του υπενθυμίσαμε απερίφραστα την υποχρέωση που έχει να σέβεται την καλή γειτονία και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της και με την Κύπρο. Έχουμε και το θέμα με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που είναι φυλακισμένοι. Να μην μου λένε εμένα ότι η παρουσία τους στο τουρκικό έδαφος αποτελεί απειλή για την ασφάλεια. Πρέπει οπωσδήποτε αυτοί οι Έλληνες στρατιωτικοί να απελευθερωθούν άμεσα» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ