Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Ν.Δ. πρέπει να πάψει να ασχολείται με το τι συμβαίνει στα αριστερά της

Από τον Μανώλη Κοττάκη

Πήγε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και φωτογραφήθηκε δίπλα στην κυρία Γεννηματά και στους κυρίους Σημίτη και Παπανδρέου. Πήγε επίσης στο συνέδριο του Ποταμιού και υποστήριξε ότι είναι δυσδιάκριτες οι διαφορές μεταξύ της Ν.Δ. και του κόμματος αυτού. Ανταπέδωσαν στο συνέδριο της Ν.Δ. με την παρουσία τους τόσο η κυρία Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Το πείραμα κρίθηκε, σε επίπεδο εντυπώσεων, επιτυχές. Το ευρωπαϊκό μέτωπο δυνάμεων, που είχε στο μυαλό του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άρχισε να λαμβάνει σάρκα και οστά. Το κλίμα ήταν τόσο καλό, ώστε δόθηκε το βήμα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στον Νίκο Αλιβιζάτο, προκειμένου να παρουσιάσει την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ωραία!

Τι απέμεινε όμως, άραγε, από αυτή τη συνεπή προσπάθεια προσέγγισης των δύο χώρων, για την οποία ο Κυριάκος έδειξε γενναιότητα και πήρε κόστος; Με το που μπήκαμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές -δεν απέκλεισε τις διπλές κάλπες με τις ευρωεκλογές ο πρόεδρος της Βουλής χθες-, η Κεντροαριστερά άρχισε να κάνει «νερά» στη Ν.Δ. Αφού απήλαυσε άκοπη δημοσιότητα με την ιδιότητα του ρυθμιστικού παράγοντος, για την υποστήριξη του οποίου ερίζουν Τσίπρας – Μητσοτάκης, τώρα, με την καθοδήγηση του μάγου της φυλής, το ΠΑΣΟΚ θέτει διλήμματα προς τους δύο και όποιος ήθελε… ακολουθήσει. Δεν προσβάλλει κανέναν, φυσικά. Αλλά θέτει υπόψη των πρωταγωνιστών τις θέσεις του και περιμένει… στήριξη.

Κάπως έτσι, σταδιακά, η Ν.Δ. κινδυνεύει να πέσει σε κενό αέρος. Για το Σύνταγμα διαφώνησε με τη Φώφη – «δεν είναι του παρόντος» είναι η θέση. Για τα Σκόπια, ο Κοτζιάς βλέπει τη Φώφη, η Ν.Δ. όχι, πάλι «δεν είναι του παρόντος». Αύριο θα ανοίξει ζήτημα για την απλή αναλογική στους δήμους, καταλαβαίνετε τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ. Κάπως έτσι θα πλησιάσουμε προς τις εκλογές με τη Γεννηματά να υπερηφανεύεται ότι πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις της, αλλά στην πραγματικότητα θα κυοφορείται προγραμματικό φλερτ μεταξύ δύο χώρων. Ο λόγος είναι απλός: Δεν αντιπαθεί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον Κυριάκο. Είναι κεντρώος πολιτικός, μοντέρνος, αποφασιστικός. Αλλά οι… πασόκοι μετρούν τα κουκιά και θυμούνται ότι έπαθαν τη νίλα του Δράμαλη στις κάλπες, μετά τη συνεργασία τους με τη Ν.Δ. στη διακυβέρνηση.

Εμείς από τον Αύγουστο του 2017, χωρίς να θέλουμε να κάνουμε τους έξυπνους, επιμέναμε ότι η Ν.Δ. πρέπει να πάψει να ασχολείται με το τι συμβαίνει στα αριστερά της και να προχωρήσει μόνη στην οικοδόμηση του ευρωπαϊκού λαϊκού μετώπου μιλώντας απευθείας στον κόσμο. Και, κυρίως, στις βάσεις των δύο αυτών κομμάτων. Χωρίς ενδιάμεσους. Αλλά είχαμε άδικο, επειδή είχαμε δίκιο πολύ νωρίς. Παρά ταύτα, υπάρχει ακόμη χρόνος αρκετός. Εμπρός!

*Το άρθρο του Μανώλη Κοττάκη δημσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ