Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η επίσκεψη Τσίπρα στο Καστελόριζο και τα μηνύματα από το εξωτερικό που δείχνουν εκλογές

H αυριανή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο ακριτικό Καστελόριζο, όπου ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακοινώσει την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο, έχει προγραμματιστεί σε μια προσπάθεια να σταλεί συμβολικά, διπλό μήνυμα όπως διαρρέει ήδη το Μέγαρο Μαξίμου: τόσο προς την Τουρκία, υπέρ της αναγκαιότητας για ειρηνική επίλυση των διαφορών, όσο και προς το εσωτερικό, ότι «πολύ σύντομα η χώρα θα βγει από την επιτροπεία».

Στη ΝΔ ωστόσο, μιλούν για μια ακόμη επικοινωνιακή φιέστα του πρωθυπουργού, τον οποίο όπως λένε, δυστυχώς ακυρώνει η σκληρή πραγματικότητα. Οι κυριακάτικες δηλώσεις του νέου Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, που βρίσκεται στη θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έκαψαν κάθε λευκή επιταγή προς την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. «Η Αθήνα να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα και μετά θα συζητήσουμε…» αναφέρει ο κ. Σολτς, προσθέτοντας πως «οποιαδήποτε μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα εξεταστούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο».

Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ, σε σχέση με το αναπτυξιακό σχέδιο που καταρτίζει η σημερινή κυβέρνηση, από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκαθαρίζουν, πως οι δημοσιονομικοί στόχοι που συμφώνησαν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος, δεσμεύουν τη χώρα και δεν μπορούν να αλλάξουν μονομερώς. «Και τους στόχους αυτούς προφανώς η ΝΔ δεν θα τους αμφισβητήσει» διαμηνύουν προς τα έξω. Όμως διευκρινίζουν πως «είναι άλλο πράγμα οι στόχοι και άλλο, οι τρόποι επίτευξής τους».

Όπως σημείωνε με απλά λόγια στο newpost.gr, κορυφαίο στέλεχος του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου, «η ΝΔ δεν έχει κανένα λόγο να υπηρετήσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που όλα δείχνουν ότι θα είναι καταστροφικό για την οικονομία της χώρας, όπως άλλωστε όλες οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία τριετία». Μάλιστα από την οδό Πειραιώς, επισημαίνουν, ότι πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο δόθηκε απευθείας στους δανειστές από τον κ. Τσακαλώτο, που χθες σε ένα ρεσιτάλ σουρεαλισμού, συνεδρίασε με την Έφη Αχτσιόγλου, τον Αλέξη Χαρίτση και άλλους υπουργούς της τάσης των 53+ για να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση που στελεχώνουν οι ίδιοι!

«Οι Έλληνες, τους οποίους πρωτίστως αφορά, δεν γνωρίζουν τίποτε σχετικό. Η κυβέρνηση δεν τολμά να το δώσει στη δημοσιότητα, παρότι την έχουμε καλέσει να το κάνει άμεσα. Φτιάχνει ένα σενάριο, σ’ ένα κλειστό γραφείο υπουργού χωρίς να μπαίνει σε κανένα πολιτικό, κοινωνικό και επιστημονικό διάλογο. Δεν συζητά ούτε με το παραγωγικό δυναμικό, ούτε με τους φορείς της αγοράς που θα μπορούσαν να εισφέρουν στην κατάρτισή του» τονίζουν από τη ΝΔ, επιμένοντας στη δημοσιοποίησή του.

Υπό τα δεδομένα αυτά και με βάση το κλίμα που διαμορφώνεται στο εξωτερικό, στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, δεν αποκλείουν οι εξελίξεις στην οικονομία «να φέρουν εκλογές» άμεσα, ενώ οι ίδιοι διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι «σε καμία περίπτωση η ΝΔ δεν δεσμεύεται από αναπτυξιακά σχέδια τα οποία συντάσσονται εν κρυπτώ και τα οποία ενδεχομένως να αποτυπώνουν και μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία από αυτήν την οποία πρεσβεύει η ίδια». «Η ΝΔ θα εφαρμόσει αυτά που πιστεύει ότι χρειάζεται η χώρα και με αυτό άλλωστε θα ζητήσει την ψήφο στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν» προσθέτουν και υπενθυμίζουν τα μηνύματα που έχει στείλει ήδη ο κ. Μητσοτάκης προς τους θεσμούς.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ