Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Μάριος Τόκας έγινε… γραμματόσημο

Είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της τέχνης στην Κύπρο, με τα τραγούδια του να έχουν γίνει τεράστιες επιτυχίες. Η συμβολή του στη μουσική είναι ευρέως αναγνωρισμένη, ενώ τα Κυπριακά Ταχυδρομεία θα κυκλοφορήσουν στις 27 Απριλίου, την ημέρα συμπλήρωσς δέκα χρόνων από τον θάνατό του, αναμνηστικό γραμματόσημο με τη μορφή του.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο αναμνηστικό γραμματόσημο για πρώτη φορά θα είναι εκτυπωμένος ραβδωτός κώδικας (QR code), που θα παραπέμπει τους χρήστες του στην επίσημη ιστοσελίδα του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη για μουσικές ακροάσεις.

Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1954. Από μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και τη Φιλοσοφική Σχολή. Έκτοτε, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, δημιούργησε την οικογένειά του, σπουδαία μουσικά έργα, εμπνευσμένα και από τα σπάνια ηχοχρώματα της Κύπρου, χαρίζοντας τραγούδια που αγαπήθηκαν από τον απανταχού Ελληνισμό.

Το 1978 κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος «Τα τραγούδια της παρέας». Οι επιτυχίες του διαδέχοντααν η μια την άλλη και η μουσική του εξαπλωνόταν γρήγορα, όπου υπάρχουν Έλληνες και τα τραγούδια του ερμήνευσαν σπουδαίοι καλλιτέχνες. Το 1996 έγραψε το συμφωνικό έργο «Θεογεννήτωρ Μαρία».

Μερικά από τα τραγούδια του σταθμοί στο μουσικό γίγνεσθαι όπως,«Αννούλα του χιονιά», «Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη», «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί», «Σαν τρελό φορτηγό», «Εξαρτάται», «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Τα λαδάδικα», «Θάλασσες», «Δίδυμα Φεγγάρια» χαρακτήρισαν τον Μάριο Τόκα ως τον συνθέτη μελωδό.

Μελοποίησε σπουδαίους ποιητές, έγραψε μουσικές για θεατρικά, κινηματογραφικά και παιδικά έργα. Η τουρκική εισβολή και κατοχή ήταν πηγή έμπνευσης για τα τραγούδια όπως: «Ανασήκωσε την πλάτη Πενταδάχτυλε», «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα», «Η δική μου η πατρίδα» κ.α. έργα που σημαδεύουν την καρδιά του κυπριακού Ελληνισμού.

Μεταξύ των πολλών διακρίσεών του ήταν το «μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς στην πατρίδα» το 2001, που του απονεμήθηκε από τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟjpg

(Η φωτογραφία του γραμματοσήμου είναι από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ