Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κοινό όχι από Μητσοτάκη – Γεννηματά για απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση

Ξεκάθαρη απάντηση στις κυβερνητικές προθέσεις επιβολής της απλής αναλογικής στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έστειλε από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική, ώστε να διαλυθεί το βασικό κύτταρο της κοινωνία. Θα γίνουν με τον σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση ΝΔ. Όχι άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς, δεν θα το επιτρέψουμε» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

O πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει το υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις. O σκοπός της κυβέρνησης είναι να πληγεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο. Αυτό θέλουν» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Με τις κάλπες και τα εκλογικά συστήματα παίζει μόνο όποιος φοβάται την ετυμηγορία του λαού. Ούτε εγώ, αλλά ούτε και οι καλοί αυτοδιοικητικοί που τιμούν τις θέσεις τους έχουν τέτοιες ανησυχίες. Μόνο ο κ. Τσίπρας.»

Γεννηματά: Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στις κουτοπονηριές

« Αυτή η Κυβέρνηση έχει μόνη αρχή την εργαλειακή αντίληψη για τους θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας. Τους θεωρεί κάστρα προς κατάληψη και επιδιώκει συμμαχίες χωρίς αρχές και στόχους στο όνομα της συναλλαγής και της αύξησης της κομματικής επιρροής. Δεν είναι αυτή η ανάγκη του θεσμού και του τόπου. Δείτε για παράδειγμα την απλή αναλογική που προτείνει στους ΟΤΑ. Χωρίς ανακατανομή εξουσιών διαλύει κάθε δυνατότητα άσκησης τοπικής εξουσίας και τους μετατρέπει σε χώρο συναλλαγής και παραλυτικής ισορροπίας», επεσήμανε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε:

«Ας σκεφτούμε τι σημαίνει για τους δημότες η αδυναμία να παίρνονται αποφάσεις για να προχωρήσουν έργα συντήρησης τοπικών υποδομών η για να εφαρμοστούν οι αναγκαίες προνοιακές και κοινωνικές πολιτικές. Δεν είναι τυχαίο ότι παίζουν με το χρόνο διεξαγωγής των Αυτοδιοικητικών εκλογών, αντιμετωπίζοντας το θεσμό ως περίπου κινητή εορτή, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

Όσον αφορά την κουτοπονηριά ότι αυτό είναι πρόκριμα επαναφοράς του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές νομίζω ότι καταντά άσκηση επί χάρτου. Εμείς δεν συζητάμε αποσπασματικά για τα κρίσιμα ζητήματα θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις και ασφαλώς δεν θα μας βρουν υποστήριγμα και βεβαίως πολύ περισσότερο δεν θα μας βρουν συνένοχους στις επιλογές και τις επιδιώξεις τους. Οι ρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση εκθέτουν την απλή αναλογική και συκοφαντούν τον Κλεισθένη».

crashonline.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Survivor Spoiler 16/4: Οριστικό! Αυτοί κερδίζουν την 2η ασυλία

Survivor spoiler 16-4: Δεύτερος αγώνας ασυλίας μετά την ένωση στο Survivor. Ποια ομάδα θα κερδίσει την 2η ασυλία στο παιχνίδι επιβίωσης του ΣΚΑΪ; Διάσημοι ή...