Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δείτε πόσα χρόνια ζωής κόβει το ποτό!

Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία και μείωση του προσδόκιμου ζωής, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge με τη συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών.

Διαβάστε επίσης: Οι νυχτερινοί τύποι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Αν ένα μόνο ποτήρι κρασιού ή άλλου ποτού τη μέρα μπορεί να κόψει έως έξι μήνες ζωής από έναν 40χρονο, άρα η ακόμη πιο συχνή κατανάλωση αλκοόλ κόβει χρόνια ζωής! Εκτός αυτού, η νέα έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η κατανάλωση αλκοόλ (κυρίως κόκκινου κρασιού) με μέτρο είναι ωφέλιμη για την καρδιαγγειακή υγεία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 83 μελέτες που αφορούσαν συνολικά περίπου 660.000 άτομα σε 19 χώρες. Ως ανώτατο ασφαλές όριο κατανάλωσης αλκοόλ βρέθηκαν να είναι τα πέντε ποτήρια κρασιού την εβδομάδα ή περίπου 100 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ.

Έτσι, ένας 40χρονος που πίνει 100-200 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα χάνει έως έξι μήνες ζωής, με 200-350 γραμμάρια αλκοόλ (πάνω από 10 ποτήρια την εβδομάδα) χάνει 1-2 χρόνια, ενώ για πάνω από 350 γραμμάρια αλκοόλ (πάνω από 18 ποτήρια την εβδομάδα) εβδομαδιαίως χάνει 4-5 χρόνια ζωής.

Διαβάστε επίσης: Το συχνό σεξ κάνει καλό στον εγκέφαλο

Σύμφωνα πάντα με την εν λόγω έρευνα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, αυξάνει και τους κινδύνους για εγκεφαλικό, ανεύρυσμα, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια και πρόωρο θάνατο. Μόνο για τα μη θανατηφόρα εμφράγματα φαίνεται το αλκοόλ να μικραίνει ελαφρά τον κίνδυνο. Συγκεκριμένα, για κάθε 5 παραπάνω ποτά την εβδομάδα υπολογίσθηκε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται κατά 14%, θανατηφόρας υπέρτασης κατά 24%, καρδιακής ανεπάρκειας κατά 9% και θανατηφόρου αορτικού ανευρύσματος κατά 15%.

Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συμμετείχαν η Παγώνα Λάγιου (Πανεπιστήμιο Αθηνών-Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας-Χάρβαρντ), ο καθηγητής Δημοσθένης Παναγιωτάκος (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών), η καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου (Πανεπιστήμιο Αθηνών-Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας) και η ‘Αννα Καρακατσάνη (Πανεπιστήμιο Αθηνών-Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας).

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».

ladytimes.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 1-2

Δείτε τι θα συμβεί στα πρώτα επεισόδια της νέας τηλεοτπικής σειράς ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ που θα βλέπουμε στην ΕΡΤ. ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 1-2 Επεισόδιο 1 «Σταυροδρόμια» Η δολοφονία της γυναίκας του, δώδεκα...