Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κίνημα… τρικυμίας

Του Γιάννη Σιδέρη

Την ημέρα που συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, δημοσιευόταν στο ΒΗΜΑ συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οποία διετύπωνε τις αντιρρήσεις του για την τακτική της κας Γεννηματά, ενώ παρότι μέλος, στις εργασίες δεν παρέστη γατί δεν ασχολείται με τα «οργανωτικά». Πέραν του αξιοσημείωτου των απόψεών του και της αισθητής πολιτικής διαφοροποίησης όσον αφορά στην πρακτική και τους στόχους της ηγεσίας, ενυπάρχει ίσως και κάποια πικρία επειδή η Γεννηματά δε τον ρώτησε προσωπικώς σχετικά με την πρωτοβουλία της για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μια μέρα πριν ο Αντρέας Λοβέρδος, διαφοροποιείτο από τη θέση αντίθεσης που εξέφραζε το Κίνημα στην επίθεση Τραμπ κατά των συριακών στόχων. Δεδομένου ότι ο κ. Λοβέρδος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Εξωτερικών και Αμυνας, από το Κίνημα του ζήτησαν να εκδώσει ανακοίνωση. Ο ίδιος αντέτεινε ότι έχει διαφορετική άποψη, με αποτέλεσμα να εκδοθούν δύο ανακοινώσεις, αποκλίνουσες μεταξύ τους. Μία του κόμματός του και μία δική του!

Με ανάρτησή του στο twitter κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε το τιμωρητικό πλήγμα ως δικαιολογημένο με βάση την αρχή της αναλογικότητας, εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος της Δαμασκού που διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (πεπεισμένος και αυτός, ως μη έχων χρείαν αποδείξεων).

Ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να είναι και μέλος της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος, ενώ από το περιβάλλον της κας Γεννηματά διατείνονται ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο!

Πολύ… large είναι στο ΚΙΝΑΛ! Είχε προϋπάρξει η άρνηση του κ. Στ. Θεοδωράκη να αναλάβει υπεύθυνος Τομεάρχης σε κάποιον από τους θεματολογικούς τομείς που επεξεργάζεται το Κίνημα προκειμένου να διαμορφώσει τις θέσεις του, με το αιτιολογικό ότι είναι αρχηγός Κοινοβουλευτικής Ομάδας! Την ίδια στιγμή ο κ. Γ. Παπανδρέου, αν και πρώην πρωθυπουργός, δέχτηκε και ανέλαβε τον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας (ο κ. Θεοδωράκης με την έως τώρα συμπεριφορά του δίνει την εντύπωση ότι λειτουργεί ως ένα είδος… ανεξάρτητου συν- αρχηγού, σε ένα κόμμα στο οποίο δεν διαθέτει βάση, αν κρίνουμε από το ποσοστό των ψήφων του στις εκλογές γα την αναδείξει ηγεσίας δεν άγγιξε το 10%).

«Δεν… τραβάμε από τα μαλλιά» τις δηλώσεις Βενιζέλου

Σαφώς το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή ακούει στο όνομα Βαγγέλης Βενιζέλος. Από το ΚΙΝΑΛ ισχυρίζονται ότι είναι ανεκτικοί στις δηλώσεις του, και ποτέ δεν υπήρξε εκ μέρους της ηγεσίας σενάριο διαγραφής του. Βέβαια υπήρξαν κατά καιρούς σχετικές «θυμωμένες» προτάσεις ενίων στελεχών προς την κα Γεννηματά, όπως και για τον κ. Θεοδωράκη, αλλά αυτές εξελήφθησαν ως στιγμές αυθόρμητης αγανάκτησης. Ισχυρίζονται επίσης ότι δεν δημιουργούν «καμία ένταση» με τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, ενώ δηλώνουν άγνοια γα τις προθέσεις του και διαβεβαιώνουν με επίταση ότι δεν διοχέτευσαν οι ίδιοι φήμες περί μεταπήδησής του στη ΝΔ.

Ωστόσο στις απόψεις του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, πέραν του Συντάγματος, υπάρχει απόσταση μη γεφυρώσιμη και στις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαχωρίζει τη θέση του «από τα στελέχη της Κεντροαριστεράς που αναζητούν συναίνεση» με τον κυβερνών κόμμα, και καταδικάζει τις «ίσες αποστάσεις». Όμως αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει ότι ο στρατηγικά ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να μετάσχει σε ένα επόμενο κυβερνητικό σχήμα με σαφές προγραμματικό πλαίσιο, η τύχη όμως του σχήματος αυτού δεν μπορεί να εξαρτάται από τη άρνησή του ή τον εκβιασμό του.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ «απάντησε» χθες μιλώντας στην Κ.Ε. του κόμματος, λέγοντας «Πολλοί από τώρα κάνουν τους υπολογισμούς τους για το τι θα γίνει με τον εκλογικό νόμο, με την προοπτική και τους συσχετισμούς πλειοψηφίας στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Ας μη βιάζονται. Τίποτε δεν θα γίνει αποσπασματικά, ξεκομμένα από τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και τη συνολική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας σε ό,τι τουλάχιστον μας αφορά. Ας το αντιληφθούν επιτέλους όλοι. Δεν είμαστε δεδομένοι».

Στη συνέχεια, απαντώντας εμμέσως και στον Α. Σαμαρά τόνισε: «Το ναι στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνυφασμένο με το ναι σε μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών. Όσοι το αγνοούν και περιορίζονται στο να διεκδικούν μια απλή εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στον τόπο.

Ίσως να την αδικούμε, αλλά το πρόσημο «προοδευτική» στη λέξη διακυβέρνηση, εκπέμπει ιδιαίτερη σημειολογία, δείχνει τα όρια των – μετεκλογικών πάντα – επιλογών της, και υπόκειται σε υποκειμενικές ερμηνείες.

Τα ανωτέρω, που είναι υπερβολικές αναταράξεις για ένα νεοσύστατο κόμμα, διαδραματίζονται με υπόβαθρο ένα ανομολόγητο κλίμα πολιτικού μίσους (κυριολεκτούμε) μεταξύ Παπανδρεϊκών και Βενιζελικών, που πηγάζει από την εποχή της παραίτησης Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.

Οι συνθήκες είναι διακεκαυμένες στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Μήνας του μέλιτος για την Πρόεδρο του, δεν υπάρχει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 45 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ που βλέπουμε ατον ΑΝΤ1 ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 45 Οι κυκλοθυμίες του Άλκη, αρχίζουν να ανησυχούν την Έλσα και την...