Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι 8 υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας. Κανένα φαβορί

Η συζήτηση για την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το μέτωπο που άνοιξε η κυβέρνηση με τους αυτοδιοικητικούς και την αντιπολίτευση φέρνουν στο προσκήνιο και τα πρώτα σενάρια για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Μπορεί μεν να απομένουν περίπου 17 μήνες έως τον Οκτώβριο του 2019 – όπως είναι πλέον δεδομένο ότι θα στηθούν οι κάλπες με τον «Κλεισθένη», το νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – αλλά κάποιο έχουν ήδη ξεκινήσει να καταστρώνουν τα εκλογικά τους σχέδια.

Ιδίως σε ό,τι αφορά το Δήμο της Αθήνας, το ραντεβού της 13ης Οκτωβρίου 2019 δεν έχει μόνο ενδιαφέρον επειδή αφορά στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, αλλά και διότι, με απλή αναλογική ή χωρίς, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διεξαχθούν οι εκλογές είναι ξεχωριστές. Με δεδομένη την πρόθεση του Γιώργου Καμίνη να μη διεκδικήσει για δεύτερη φορά την επανεκλογή του και να κλείσει τον κύκλο δύο θητειών και εννέα ετών στο δημαρχιακό θώκο, αφού φέρεται να έχει λάβει την απόφαση να στραφεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, μετά την ενασχόλησή του με τον Κίνημα Αλλαγής και τη διεκδίκηση της ηγεσίας του, όλα ξεκινούν από την αρχή.

Ξεκινώντας έτσι από το χώρο από τον οποίο προέρχεται ο νυν δήμαρχος, αυτόν της Κεντροαριστεράς, δεν έχουν γίνει συζητήσεις για το πρόσωπο που θα μπορούσε να τον διαδεχθεί. Σενάρια, ωστόσο, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο για ένα νέο, «φρέσκο» πρόσωπο, με το όνομα του νυν εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Χρηστίδη να πληρεί τις προϋποθέσεις, με τον ίδιο να παραπέμπει για αποφάσεις στα κομματικά όργανα. Άλλα σενάρια έκαναν λόγο για τον Παύλο Γερουλάνο, ενώ τα πιο πολυσυζητημένα από αυτά θέλουν τον Σταύρο Θεοδωράκη να δέχεται πιέσεις προκειμένου να διεκδικήσει τη δημαρχία της Αθήνας. Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε (ανήμερα Πρωταπριλιά) πως «όταν κατασταλλάξετε, πείτε μου να ράψω το κατάλληλο κοστούμι», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με τη στήριξη είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδοντας έτσι εμμέσως όχι τόσο το ενδιαφέρον του για τη δημαρχία όσο το «χρωματισμό» της υποψηφιότητάς του.

Τα σενάρια φούντωσαν, άλλωστε, μετά την αιφνιδιαστική συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, με αφορμή την πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού για συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αλλά και την πρόθεση του πρωθυπουργού να προσεταιριστεί την Κεντροαριστερά. Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν έχουν ασχοληθεί έως και σήμερα με το Δήμο της Αθήνας και γενικότερα τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες βρίσκονται στο δεύτερο πλάνο των προτεραιοτήτων της Κουμουνδούρου. Σε κατά καιρούς δημοσιεύματα είχαν γραφτεί τα ονόματα του Γιάννη Πανούση και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, αντιπάλου του Γ. Καμίνη το 2014. Όμως, φαίνεται πως δεν έχουν βάση, αφού καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι δεν έχουν γίνει καν μετρήσεις για την απήχηση προσώπων στο εκλογικό σώμα, ούτως ώστε να ξεκινήσει σε εσωκομματικό επίπεδο η όλη συζήτηση.

Διαφορετικά είναι τα πράγματα, ωστόσο, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, με μοναδικό κοινό στοιχείο ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τον «εκλεκτό» της ΝΔ. Αλλά τα πρόσωπα που συνθέτουν το παζλ είναι δεδομένα και οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι δύο: Κώστας Μπακογιάννης και Γιώργος Πατούλης. Ο νυν περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας (και πρώην δήμαρχος Καρπενησίου) φέρεται να έχει συζητήσει το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιθυμώντας μια πιο ενεργή ανάμειξη στα αυτοδιοικητικά που θα τον φέρει πιο κοντά στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο δε πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και δήμαρχος Αμαρουσίου έχει πάρει αντίστοιχα την απόφαση να αλλάξει «επίπεδο» και, μολονότι δεν έχει επισήμως ανακοινώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει το Δήμο της Αθήνας, έχει προχωρήσει σε μια σειρά από κινήσεις που μαρτυρούν την πρόθεσή του. Μεταξύ άλλων, έχει πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις, έχει προσεταιριστεί εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους και έχει συγκροτήσει την κίνηση με τον εύγλωττο τίτλο «Αθήνα, Πρωτεύουσα Ξανά».

Πληροφορίες από το επιτελείο της οδού Πειραιώς αναφέρουν ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στο παζλ προστίθεται και ο Χρήστος Τεντόμας, επί χρόνια δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος ανήκει στο χώρο της ΝΔ και ξεκίνησε ως συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη. Μάλιστα, έχει δημιουργήσει την κίνηση «Η Αθήνα είμαστε εμείς», στην οποία συμμετέχουν και δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Άρη Σπηλιωτόπουλου (σ.σ.: υποψηφίου της ΝΔ στις εκλογές του 2014) και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τη δημαρχία.

Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, αναμένεται να κινηθεί για μία ακόμη φορά θεσμικά και στόχο έχει να καταγράψει ποσοστό μεγαλύτερο από το 7,4% του Νίκου Σοφιανού το 2014, ενώ ενδιαφέρον έχει το χρίσμα που θα δώσουν τα μικρότερα κόμματα σε συγκεκριμένους υποψηφίους και ποιους θα στηρίξουν εν όψει του β’ γύρου. Αυτή τη φορά, μάλιστα, με την απλή αναλογική, τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν θα έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία, αφού μέσα από αυτά θα γεννηθούν συμμαχίες στο δημοτικό συμβούλιο και από τους συμβούλους αυτούς θα εξαρτώνται πρακτικά ακόμη και οι πιο τυπικές και φαινομενικά ασήμαντες αποφάσεις του νέου δημάρχου.

Μία ακόμη παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στο δρόμο προς την αυτοδιοικητική κάλπη είναι το σκηνικό που θα έχει διαμορφωθεί έως τότε στην κεντρική πολιτική σκηνή, δεδομένου πως λίγοι είναι αυτοί που πιστεύουν – ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ – ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις δημοτικές και περιφερειακές και δεν θα προηγηθούν αυτών. Αυτό σημαίνει πως, πιθανότατα, κυβέρνηση θα έχει συγκροτήσει τότε -αυτοδύναμη ή όχι – η ΝΔ, ενώ θα έχει αποκρυσταλλωθεί και η στάση του Κινήματος Αλλαγής. Εάν, δηλαδή, θα έλθει πιο κοντά με τη ΝΔ, σε μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας, ή θα υποκύψει στο φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ