Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με μισθούς «χαρτζιλίκι» έως 383 ευρώ ζει το ένα τρίτο των ιδιωτικών υπαλλήλων!

Παγιδευμένοι σε ένα σπιράλ φτώχειας, με μισθούς και συντάξειςπείνας, βρίσκονται σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Ελληνες.

Η περίοδος των μνημονίων άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της στις ζωές των εργαζομένων, καθώς σχεδόν ένας στους τρεις απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα με ευέλικτες μορφές εργασίας και καλείται να ζήσει με μισθό μόλις 383 ευρώ μεικτά.

Την ίδια ώρα οι συνταξιούχοι σε ποσοστό 40% έχουν εισόδημα από κύριες συντάξεις κάτω από 500 ευρώ. Ακόμη κι αν δεν συνυπολογιστούν οι συντάξεις αναπηρίας και θανάτου, το 30,7% των συνταξιούχων γήρατος ζει με εισοδήματα από κύριες συντάξεις, που κατά μέσον όρο δεν ξεπερνούν τα 372 ευρώ.

Τα στοιχεία για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα που δημοσιοποιήθηκαν την Μεγάλη Πέμπτη, για τον μήνα Οκτώβριο του 2017, βάσει των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που υποβάλλουν στον ΕΦΚΑοι εργοδότες, αλλά και του συστήματος «Ηλιος» του υπουργείου Εργασίας που δείχνουν το ύψος της δαπάνης και τη διαστρωμάτωση των χορηγούμενων παροχών για τον μήνα Φεβρουάριο του 2018, αποτυπώνουν με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος μισθός διαμορφώθηκε για τους 2.177.086 μισθωτούς σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, σε 920 ευρώ. Αντίστοιχα, το μέσο εισόδημα σε όσους δικαιούνται κύρια και επικουρική σύνταξη ανήλθε σε 895,53 ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει ότι η εσωτερική υποτίμηση των μισθών ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη υποτίμηση των συντάξεων κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σχεδόν επτά στις δέκα συντάξεις γήρατος είναι κάτω από το όριο των 1.000 ευρώ, ενώ αν προστεθούν όλες οι παροχές (γήρατος, αναπηρίας και χηρείας-θανάτου), τότε προκύπτει μέσο εισόδημα από κύριες συντάξεις μόλις 723 ευρώ.

Αναλυτικά, τα στοιχεία από τις δηλώσεις των εργοδοτών δείχνουν ότι το 29,9% των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις λαμβάνει μέσο μισθό 382,91 ευρώ.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ