Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Trump υπέγραψε τους δασμούς – Η Ευρώπη ζητά εξαίρεση και το ΔΝΤ προειδοποιεί για αντίποινα

Στην υπογραφή της επιβολής δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί, προχώρησε εχθές ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump προκαλώντας παγκόσμιες αντιδράσεις αλλά και μια μάχη μεταξύ των χωρών για το ποια θα καταφέρει να εξαιρεθεί.

Το διάταγμα προβλέπει την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή «εντός 15 ημερών», με το Μεξικό και τον Καναδά να απαλλάσσονται «προς το παρόν».

Ωστόσο, ο D. Trump εμφανίστηκε πολύ διαλλακτικός και ανοιχτός στο να αυξήσει τις εξαιρέσεις από τους δασμούς, προκαλώντας εύλογα το ερώτημα στους αναλυτές αν το μέτρο θα έχει τελικά τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Αν οι ίδιοι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν με άλλα μέσα, η Αμερική θα παραμείνει ανοιχτή για την τροποποίηση ή απόσυρση των δασμών για μεμονωμένα κράτη, από τη στιγμή που θα συμφωνήσουμε με τον οποίο τα προϊόντα τους δεν θα απειλούν την ασφάλειά μας», τόνισε ο Trump.

Η Ευρώπη είναι «στενός σύμμαχος» της Αμερικής και έπρεπε να εξαιρεθεί

Η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Cecilia Malmstrom επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και ότι η Ουάσινγκτον θα όφειλε να εξαιρέσει τα κράτη-μέλη της από τους δασμούς.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Malmstrom σημείωσε: «Η ΕΕ είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και συνεχίζουμε να είμαστε της γνώμης ότι η ΕΕ θα όφειλε να εξαιρεθεί από αυτά τα μέτρα».

On tonight’s announcement – the EU is a close ally of the US and we continue to be of the view that the EU should be excluded from these measures. I will seek more clarity on this issue in the days to come. Looking forward to meeting USTR Lighthizer in Brussels on Sat to discuss.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη η ΕΕ παρουσίασε αντίμετρα, καθώς οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να στοχοθετήσουν εμβληματικά αμερικανικά προϊόντα, όπως τα τζιν παντελόνια, οι μοτοσικλέτες Χάρλεϊ ή ακόμη το μπέρμπον, σε περίπτωση που η ΕΕ δεν εξαιρεθεί. Επίσης, εξετάζετε η προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), πιθανόν από κοινού με άλλες χώρες.

Η Ch. Lagarde φοβάται εμπορικό πόλεμο και αντίποινα

Τους φόβους της για αντίποινα που θα οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο εξέφρασε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι διαβλέπει κίνδυνο να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη και να τρωθούν οι επενδύσεις.

Τοποθετούμενη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η εφημερίδα The Washington Post για το γυναικείο ζήτημα, η Lagarde ανέφερε ότι δεν είναι τόσο οι άμεσες οικονομικές συνέπειες των συγκεκριμένων δασμών αυτές που την ανησυχούν, όσο ο ρόλος των μέτρων αυτών ως «σκανδάλης» για την επιβολή αντιποίνων από μέρους των εταίρων των ΗΠΑ σε παγκόσμια κλίμακα.

«Είναι αυτή η κλιμάκωση που είναι καθαυτό, ή αφ’ εαυτής, επικίνδυνη — εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για όλες αυτές τις οικονομίες, κι επιπλέον εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για την εμπιστοσύνη», διευκρίνισε η Lagarde.

«Η εμπιστοσύνη είναι υπερπολύτιμο αγαθό, το οποίο παίρνει καιρό να αποκτηθεί, και μπορεί να καταστραφεί εν ριπή οφθαλμού», προειδοποίησε η γαλλίδα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Έντονα αντίθετη η Κίνα

Η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε σήμερα την «έντονη αντίθεσή» της στους δασμούς που ανακοίνωσε ο D. Trump, μέτρο το οποίο για το Πεκίνο αποτελεί «επίθεση» εναντίον του διεθνούς πολυμερούς συστήματος εμπορίου.

«Η κατάχρηση της ρήτρας περί εθνικής ασφάλειας από μέρους των ΗΠΑ αποτελεί εσκεμμένη επίθεση εναντίον του πολυμερούς εμπορικού συστήματος που ενσαρκώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) και θα έχει ασφαλώς πολύ σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια εμπορική τάξη», έκρινε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του.

«Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά» στο μέτρο αυτό, προστίθεται στο κείμενο.

Γαλλία: Σε έναν εμπορικό πόλεμο υπάρχουν μόνο χαμένοι

Η κυβέρνηση της Γαλλίας εξέφρασε τη «λύπη» της δια στόματος του υπουργού Οικονομίας Bruno Le Maire, ο οποίος τόνισε πως τόσο το Παρίσι, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτιμήσουν πλέον τις συνέπειες και θα εξετάσουν το πώς θα αντιδράσουν.

«Ένας εμπορικός πόλεμος δεν έχει παρά μόνο χαμένους», τόνισε ο Le Maire σε ανάρτησή του στο Twitter. «Με τους εταίρους μας στην ΕΕ, θα αποτιμήσουμε τις συνέπειες για τις βιομηχανίες μας και θα συμφωνήσουμε για τον προσήκοντα τρόπο να αντιδράσουμε», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομίας της γαλλικής κυβέρνησης.

France regrets announcements of @realDonaldTrump on steel & aluminum tariffs.
There are only losers in a trade war.

With our EU partners, we will assess consequences on our industries and agree appropriate response.

liberal.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιράν: «Παιδικά παιχνίδια» το πυραυλικό πλήγμα στη βάση του Ισφαχάλ – Δεν κατηγορεί το Ισραήλ

Το Ιράν δεν σχεδιάζει αντίποινα εκτός εάν το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση εναντίον της χώρας. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην...