Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στη φυλακή ο φερόμενος ως αρχηγός της Combat 18 και άλλοι τρεις κατηγορούμενοι

Τέσσερις από τους επτά καγτηγορούμενους κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Ελεύθερος με όρους αφέθηκε ο δικηγόρος του Πειραιά που υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως το μόνο που έκανε ήταν να παρέχει νομικές συμβουλές στον 35χρονο συγκατηγορούμενο Με μια «συγνώμη» αλλά και φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα τέσσερις από τους επτά κατηγορουμένους στην υπόθεση της Combat 18 Hellas, πήραν σήμερα το απόγευμα το δρόμο για τις φυλακές καθώς κρίθηκαν προφυλακιστέοι αμέσως μετά τις απολογία τους στην 1η τακτική ανακρίτρια, στην οποία έδωσαν εξηγήσεις για κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος σχετικά με τη συμμετοχή τους στην ακροδεξιά οργάνωση.

Ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση των τεσσάρων κατηγορουμένων. Μεταξύ αυτών και ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης, ο οποίος κατά την απολογία φέρεται να αρνήθηκε τον αρχηγικό ρόλο που του αποδίδει το κατηγορητήριο και να ομολόγησε μόνο τη συμμετοχή του σε επιμέρους πράξεις.

Οι κατηγορούμενοι που κρίθηκαν προφυλακιστέοι αποχώρησαν από τα δικαστήρια της Ευελπίδων φωνάζοντας το σύνθημα: «Όχι φυλακές για τους εθνικιστές». Οι υπόλοιποι τρεις εμπλεκόμενοι που απολογήθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων. Ανάμεσά τους και ο δικηγόρος του Πειραιά που αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, υποστηρίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες πως το μόνο που έκανε ήταν να παρέχει νομικές συμβουλές στον 35χρονο συγκατηγορούμενο ο οποίος ήταν πελάτης του.
Συγκεκριμένα, σήμερα ενώπιον των ανακρίτριας απολογήθηκαν και προφυλακίστηκαν ο 35χρονος φερόμενος ως αρχηγός της ακροδεξιάς οργάνωσης, ένας συνομήλικος του, ένας 45χρονος αλλά και ένας 22χρονος. Όλοι τους φέρονται να ομολόγησαν επιμέρους πράξεις, αρνούμενοι ωστόσο ότι συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση, όπως αναφέρει η δικογραφία.

«Θαυμάζω τον Κολοκοτρώνη, η Μακεδονία είναι ελληνική…»

Ενώπιον της ανακρίτριας ο κατηγορούμενος ως αρχηγός της οργάνωσης αρνήθηκε ότι είχε το ρόλο του αρχηγού, ο 45χρονος φέρεται να αποδέχθηκε συμμετοχή του μόνο επιμέρους πράξεις, ο 22χρονος να υποστήριξε ότι η μόνη του εμπλοκή ήταν η προσπάθεια του να κατασκευάσει μία βόμβα μολότοφ και ο τέταρτος κατηγορούμενος 35 ετών να ομολόγησε ότι συμμετείχε σε δυο επιθέσεις της οργάνωσης και να ζήτησε συγνώμη.

Χαρακτηριστικά, ο 35χρονος στην απολογία του υποστήριξε πως δέχονταν πιέσεις από τον φερόμενο ως αρχηγό της οργάνωσης – γνωστό από τα στοιχεία της δικογραφίας ως Τσαμπανίκα – να προβεί σε εγκληματικές ενέργειες.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κατηγορούμενος στην απολογία του: «Ο «Τσαμπανίκας» (σ.σ πρόκειται για τον κατηγορούμενο που φέρεται ως αρχηγός της οργάνωσης) με πίεσε να πράξω την πρώτη εμπρηστική επίθεση, στην οποία προέβην – κατόπιν αρκετών αναβολών – όχι με αυτόνομη βούληση, αλλά υπό το καθεστώς πίεσης.

Εντούτοις η δεύτερη εμπρηστική επίθεση έλαβε χώρα, υπό συνθήκες απόλυτης πίεσης και ψυχικού εξαναγκασμού από τον «Τσαμπανίκα» και δη υπό το καθεστώς τρόμου, αφού ο τελευταίος, μου είχε δημιουργήσει με απόλυτη σαφήνεια την εντύπωση, πως αν τολμούσα να απαγκιστρωθώ, θα πάθαινα κακό (εγώ ή η οικογένεια μου).

Στην πραγματικότητα οι δράσεις που μου άρεσαν ήταν τα γκραφιτι και το κάψιμο της τούρκικης σημαίας, τα οποία και θεωρώ ότι ούτε την έννομη τάξη διασάλευσαν, αλλά ούτε και ανήθικα ήταν. Εξάλλου, τέτοια βίντεο με γκράφιτι είδα στο site που τηρούσε ο «Τσαπανίκας» και θέλησα να συμμετάσχω. Έτι περαιτέρω, ως Έλλην Πατριώτης που νιώθω, θαυμάζω τον Κολοκοτρώνη, θεωρώ ελληνική την Μακεδονία και προαιώνιο εχθρό τον Τούρκο».

Ελεύθεροι

Συνολικά για συμμετοχή στην ακροδεξιά οργάνωση έχουν συλληφθεί 11 άτομα, εκ των οποίων προφυλακίστηκαν τέσσερα σήμερα και τρία αφέθηκαν ελεύθερα με όρους. Χθες, απολογήθηκαν στην ανακρίτρια τέσσερις ακόμη κατηγορούμενοι για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας οι κατηγορούμενοι είχαν διαπράξει σειρά επιθέσεων με τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών σε στέκια αντιεξουσιαστών και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους στο Ίλιον, το Αιγάλεω, τον Κορυδαλλό, τα Πετράλωνα (Αντίπνοια), τα Εξάρχεια αλλά και την Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, έχουν αναλάβει μέχρι σήμερα την ευθύνη για τουλάχιστον 30 ενέργειες της οργάνωσης που είχαν συγκροτήσει, η οποία σύμφωνα με τις αρχές φέρεται να δρούσε από το 2010.

Κομβικό ρόλο στην εξάρθρωση της οργάνωσης έπαιξε η καταγραφή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των κατηγορουμένων (κατόπιν άρσης του τηλεφωνικού τους απορρήτου). Από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των κατηγορουμένων προκύπτει διασύνδεση με τη Χρυσή Αυγή. Αρκεί να αναφερθεί πως σε μια από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ακούγεται μέλος της οργάνωσης να ερωτά άλλο μέλος της για το αν συνομιλεί με τον «Λύκο» από τη Χρυσή Αυγή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ