Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βαθαίνει η κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Μεγάλη Βρετανία

Βαθαίνει η κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Μεγάλης Βρετανίας, με αφορμή τη βαριά δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου της Ρωσίας, Σεργκέι Σκρίπαλ.

Η Μεγάλη Βρετανία σκληραίνει τη στάση της με δυο κινήσεις: Αφενός απελαύνει 23 Ρώσους διπλωμάτες από τη χώρα, αφετέρου το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί τους Βρετανούς πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τη Ρωσία για τον κίνδυνο «εχθρικών αντιδράσεων» απέναντί τους μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Το Φόρεϊν Όφις αναθεώρησε τις ταξιδιωτικές οδηγίες του για τη Ρωσία, καλώντας όσους ταξιδεύουν στη Ρωσία να αποφεύγουν τα πολιτικά σχόλια.

«Λόγω των πολιτικών εντάσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας την πιθανότητα (έκφρασης) αντιβρετανικών αισθημάτων ή παρενόχλησης σε αυτήν την περίοδο» αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

«Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε σε εγρήγορση, να αποφεύγετε τυχόν διαμαρτυρίες ή διαδηλώσεις και να αποφεύγετε να σχολιάζετε δημοσίως τις πολιτικές εξελίξεις», αναφέρεται.

Νωρίτερα, σήμερα Τετάρτη 14 Μαρτίου, η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ρωσία είναι «ένοχη» για τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ, είπε η Τερέζα Μέι και ανακοίνωσε την απέλαση 23 διπλωματών.

«Δεν υπάρχει θέση γι’ αυτούς τους ανθρώπους ή τα χρήματά τους στη χώρα μας», τόνισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Το μήνυμά μου σε όσους θέλουν να μας κάνουν κακό είναι ότι δεν είστε καλοδεχούμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο» ανέφερε.

Ενώπιον του Κοινοβουλίου, η Μέι δήλωσε ότι λυπάται για τον δρόμο που ακολούθησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον διπλωματικό τομέα.

«Πολλοί από εμάς έστρεψαν με ελπίδα του βλέμμα προς τη μετασοβιετική Ρωσία. Θέλαμε μία καλύτερη σχέση και είναι τραγικό που ο πρόεδρος Πούτιν επέλεξε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», είπε.

Η Βρετανία αναζητά άλλες χώρες για την προμήθεια φυσικού αερίου

Η Βρετανία αναζητά άλλες χώρες για να προμηθεύεται φυσικό αέριο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει εναντίον της Ρωσίας μετά τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του σε βρετανικό έδαφος, είπε επίσης η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Θα συνεχίσουμε να συζητούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο για την ενεργειακή ασφάλειά μας αλλά και το ευρύτερο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας” είπε η Μέι όταν ρωτήθηκε από βουλευτές, κατά την ομιλία της στο κοινοβούλιο.

Φέτος η Βρετανία παρέλαβε υγροποιημένο φυσικό αέριο από τη Ρωσία και, συνολικά στην Ευρώπη, το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνεται προέρχεται από τη Ρωσία.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είπε επίσης ότι έχει ενημερώσει Αμερικανούς αξιωματούχους για τη σοβαρότητα του ζητήματος και θα συνεργαστεί με «όποιον είναι στην (αμερικανική) κυβέρνηση» ώστε να τηρηθεί μια «σκληρή γραμμή» απέναντι στη Ρωσία.

Έδωσε την απάντηση αυτή όταν ρωτήθηκε για την ανταπόκριση που έλαβε από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον που απολύθηκε την Τρίτη από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Λίγες ώρες πριν καθαιρεθεί από το αξίωμά του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε δηλώσει ότι η Ρωσία ευθύνεται πιθανότατα για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ.

«Ο κ. Τίλερσον πράγματι έκανε ένα ηχηρό σχόλιο μετά το επεισόδιο αυτό και είμαι βέβαιη ότι θα συνεργαστούμε με τον αντικαταστάτη του για να διασφαλίσουμε ότι η Αμερική θα είναι ένας από αυτούς του συμμάχους που θα σταθούν στο πλευρό μας», κατέληξε.

Από την άλλη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την απόφαση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζας Μέι να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες από τη Βρετανία, μεταξύ άλλων μέτρων, ως σκανδαλώδη πρόκληση και υποσχέθηκε ταχεία απάντηση από τη Ρωσία.

Ενώ η Μόσχα ήταν «έτοιμη» να συνεργαστεί, «η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε την αντιπαράθεση με τη Ρωσία» τονίζεται στο δελτίο τύπου.

«Προφανώς, τα αντίμετρά μας δεν θα αργήσουν» συμπληρώνεται, κάνοντας λόγο για μια «σειρά εχθρικών μέτρων» και μια «αντιρωσική εκστρατεία».

Πηγή: reader.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιράν: «Παιδικά παιχνίδια» το πυραυλικό πλήγμα στη βάση του Ισφαχάλ – Δεν κατηγορεί το Ισραήλ

Το Ιράν δεν σχεδιάζει αντίποινα εκτός εάν το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση εναντίον της χώρας. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην...