Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δυσαρέσκεια Ιερώνυμου για την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης

Με τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας το τελευταίο διάστημα να έχουν δοκιμαστεί αρκετά, δίνεται ένα ιδιαίτερο πολιτικό στίγμα στη χθεσινή απουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από την ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», το ψυχρό κλίμα που επικράτησε ανάμεσα στον κ. Ιερώνυμο και στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου κατά τα προχθεσινά εγκαίνια ειδικού σχολείου στο Θησείο αποτυπώνει τη θερμοκρασία των μηνυμάτων που εκπέμπει η Εκκλησία προς το Μέγαρο Μαξίμου. Τη θερμοκρασία έριξε η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τα θέματα του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ), σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Τήνου αποκτά ισχυρό λόγο στη διοίκηση του ιδρύματος.

Για το θέμα ο κ. Ιερώνυμος έστειλε οξεία επιστολή στον κ. Γαβρόγλου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Εκκλησία αναμένεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης των διοικητικών πράξεων που θα βασιστούν στον νόμο και, κατ’ επέκταση, την ακύρωση του νόμου. Αλλωστε, και στα τέλη του 2015 η τοπική δημοτική αρχή επιχείρησε διά της πολιτικής οδού να ανατρέψει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δικαίωσε τη διοικούσα επιτροπή του ΠΙΙΕΤ. Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του δήμου με διακύβευμα το νομικό καθεστώς του ΠΙΙΕΤ. Το ίδρυμα διαχειρίζεται τα έσοδα της Παναγίας της Τήνου, που είναι πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πάντως, χθες, τα νέα μέλη της κυβέρνησης έδωσαν τον σύντομο πολιτικό όρκο. Από την άλλη, και κατά το παρελθόν ο Αρχιεπίσκοπος δεν είχε παρευρεθεί σε ορκωμοσίες κυβερνήσεων ύστερα από ανασχηματισμό, πόσο μάλλον «μίνι» όπως ο πρόσφατος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ