Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στήνουν «παγίδες» οι δανειστές

Αντιμέτωπη με σκληρές αποφάσεις φέρνουν την ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές, απαιτώντας να έχει κλείσει έως τις αρχές Ιουνίου όλα τα προαπαιτούμενα και κυρίως να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2019-2022.

Η κυβέρνηση καλείται από τους «θεσμούς» να καθορίσει τα μέτρα και τις παραμετρικές αλλαγές για την πρώτη τετραετία σκληρής επιτροπείας που εκτείνεται από το 2019 έως το 2022. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει πολιτικό vertigo, καθώς θα ακυρώσει εκ των πραγμάτων το αφήγημα για «καθαρή έξοδο» και… οριστικό τέλος των μνημονίων. Ουσιαστικά, τότε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καλείται να συμπεριλάβει όλα τα μέτρα που θα δεσμεύσουν τις επόμενες κυβερνήσεις τουλάχιστον έως το 2022, κλείνοντας την πρώτη περίοδο σκληρής επιτροπείας.

Οι εταίροι-δανειστές «πατάνε» στο γεγονός ότι για τον επόμενο έναν χρόνο η Ελλάδα έχει πολύ μικρές χρηματοδοτικές ανάγκες και ως εκ τούτου μπορούν να περιμένουν όσο χρειαστεί προκειμένου να ψηφίσει όλα τα αναγκαία μέτρα, χωρίς να διακινδυνεύουν τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Ουσιαστικά, μετά τη 16μηνη καθυστέρηση στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, οι εταίροι-δανειστές την ωθούν στην επίσπευση εφαρμογής σκληρότατων μέτρων τα οποία θα της κοστίσουν πολιτικά. Ταυτόχρονα, φοβούνται επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές, κάτι που θα εκτροχιάσει το πρόγραμμα, αλλά από την άλλη θα αναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα ή να προσφύγει στις κάλπες!

Σύμφωνα με διαρροές κυβερνητικού αξιωματούχου, «όλα πρέπει να έχουν κλείσει έως τις 21 Ιουνίου και η πίεση είναι στην πλευρά μας». Ουσιαστικά, η έξοδος στις αγορές με ρύθμιση χρέους αλλά και το τέλος του προγράμματος διάσωσης με υπαγωγή σε καθεστώς σκληρής επιτροπείας βρίσκονται στον αέρα, καθώς ενδεχόμενη απόκλιση από τα φετινά μεγέθη του προϋπολογισμού, λόγω καθυστερήσεων, θα οδηγήσει… μοιραία σε νέα έκτακτα μέτρα. Έτσι, θα ακυρωθεί κάθε πτυχή του αφηγήματος που προσπαθεί να «στήσει» η κυβέρνηση. Συνεπώς, ο τελικός γύρος των επαφών που θα αρχίσει μετά το Πάσχα αποκτά ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον…

Πολλές και πιεστικές οι εκκρεμότητες

Από το «σκανάρισμα» που έγινε τις προηγούμενες τρεις ημέρες στα προαπαιτούμενα, φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρότατες εκκρεμότητες οι οποίες ενέχουν και τεράστιο πολιτικό ρίσκο.

Η κυβέρνηση διέρρευσε ότι το… μόνο πρόβλημα τεχνικού χαρακτήρα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή έχει να κάνει με τη δυσκολία καθορισμού της ενιαίας τιμής για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων. Όπως αποδεικνύεται, η όλη διαδικασία εξίσωσης εμπορικών και αντικειμενικών αξιών είναι εξαιρετικά προβληματική και εκτιμάται ότι γι’ αυτόν τον λόγο ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα είναι ο ίδιος με τον αντίστοιχο περυσινό.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο στο θέμα του καθορισμού των αντικειμενικών αξιών, καθώς γνωρίζει ότι ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος που κατοικεί σε «λαϊκές» συνοικίες θα υποστεί σημαντικές επιβαρύνσεις. Ταυτόχρονα όμως δεν έχει και μεγάλο χρονικό περιθώριο, καθώς μπορεί να είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που ίσως να καθυστερήσει τη διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα. Συν τοις άλλοις, καλείται να νομοθετήσει και μέτρα που θα πλήξουν συνταξιούχους, μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες και… συνδικαλιστές.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει απογοήτευση στους δανειστές για την πορεία των πλειστηριασμών και τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, ενώ με ιδιαίτερο σκεπτικισμό αναμένουν τα αποτελέσματα από τους διαγωνισμούς για τις αποκρατικοποιήσεις. Αυτό που επισημάνθηκε σε όλους τους τόνους είναι ότι ενδεχόμενη ανατροπή του momentum στο διεθνές περιβάλλον θα επηρεάσει αρνητικά τα επιτόκια των κρατικών τίτλων, θα περιορίσει το ενδιαφέρον και τις τιμές πώλησης περιουσιακών στοιχείων που θα βγαίνουν στον πλειστηριασμό ή θα ιδιωτικοποιούνται και ουσιαστικά θα οδηγήσει σε αποκλίσεις από το πρόγραμμα.

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ