Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ανακωχή μιας… ημέρας: «Ιερός» πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την απόφαση ΣτΕ για τα Θρησκευτικά

Σχεδόν 24 ώρες κράτησε η ανακωχή στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει την υπουργική απόφαση Φίλη για το μάθημα των θρησκευτικών προκαλεί νέα ρήγματα στη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Έπειτα από τη χθεσινή επίθεση κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας, το υπουργείο Παιδείας επανήλθε και σήμερα δια του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος επεσήμανε πως «υπήρξαν και δικαστές που μειοψήφησαν (…) Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι όταν θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε ένα Πρόγραμμα Σπουδών, είτε είναι τα θρησκευτικά είτε είναι τα μαθηματικά, δεν προσεγγίζουμε το θέμα δογματικά, δηλαδή ‘’πάρε ένα νέο Πρόγραμμα Σπουδών και κάνε το μάθημα’’».

Το Συμβούλιο της Επικρατείας πάντως, απάντησε εμμέσως στον κ. Γαβρόγλου και έκανε λίγη ώρα αργότερα γνωστό το ακριβές αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με την οποία ακυρώθηκε η επίμαχη υπουργική απόφαση: 20 δικαστές ψήφισαν υπέρ και πέντε κατά.

Από την πλευρά του ο τότε υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης με δύο παρεμβάσεις του, εκφράστηκε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά των δικαστών του ΣτΕ. Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής, χαρακτήρισε «μεσαιωνικού τύπου» την απόφαση και τόνισε πως ήταν «οδυνηρή έκπληξη».«Προφανώς, η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί οδυνηρή έκπληξη και μας προβληματίζει όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αργότερα, με παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο», υπογράμμισε ότι το «ΣτΕ παρερμηνεύει ή παραβιάζει το Σύνταγμα».

Στις βολές του Κώστα Γαβρόγλου, του Νίκου Φίλη και συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε από πλευράς Ανεξάρτητων Ελλήνων ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος έκανε λόγο για «κατάπτυστη επίθεση στο ΣτΕ» και τόνισε πως των θρησκευτικών πρέπει να γίνεται και να διδάσκεται όπως διδάσκονται και οι υπόλοιπες θρησκείες στην Ελλάδα.

«Η απόφαση του ΣτΕ για τις αλλαγές στη διδασκαλία των θρησκευτικών επιβεβαιώνει τα αυτονόητα, καθώς η παιδεία, κατά το Σύνταγμα, αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους που ως σκοπό έχει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων» σχολίασε από πλευράς της η Νεολαία των ΑΝΕΛ.

«Η Νεολαία Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει εκφράσει με πολλούς τρόπους την αντίθεσή της στις συγκεκριμένες αλλαγές, που εκτός των άλλων είναι πλήρως αντιπαιδαγωγικές και προκαλούν σύγχυση στους μαθητές. Και εφόσον φαίνεται ότι και τα αυτονόητα πρέπει να λέγονται, θυμίζουμε ότι ο σεβασμός στην Πίστη και την Παράδοση του Ελληνισμού δεν αποτελεί συντήρηση και οπισθοδρόμηση, αλλά υπηρετεί το Έθνος και το λαό, όπως και τον πολιτισμό αυτού του τόπου» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Η αντιπολίτευση

Η ΝΔ σχολιάζοντας την απόφαση σημείωσε ότι πρόκειται για ένα νέο πλήγμα στην κυβέρνηση. «Χθες, νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η απόφαση του τέως Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, για ριζική αλλαγή στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο δημοτικό και το γυμνάσιο, είναι πολλαπλά αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Για άλλη μία φορά, το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί το πνεύμα και το γράμμα του υπέρτατου νόμου της χώρας. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι οτιδήποτε άλλο παρά “κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας”», σημείωσε η ΝΔ.

«Η απόφαση του ΣτΕ αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την ανάγκη αλλαγών σε μια σειρά από άρθρα του Συντάγματος, που αφορούν τη σχέση Κράτους – Εκκλησίας, στην κατεύθυνση του πλήρους διαχωρισμού, κάτι που καμία κυβέρνηση δεν τολμάει να αγγίξει» τόνισε το ΚΚΕ.

«Η απόφαση του ΣτΕ για τη διδασκαλία των θρησκευτικών είναι ένα άλμα προς τα πίσω» ανέφερε Το Ποτάμι προσθέτοντας ότι «αποφάσεις τέτοιου χαρακτήρα παραπέμπουν σε ερμηνείες της δεκαετίας του ’50, σύμφωνα με τις οποίες η διδασκαλία των θρησκευτικών πρέπει να έχει κατηχητικό χαρακτήρα. Κάποιοι θέλουν, αντί η Ελλάδα να κάνει βήματα προόδου, να γυρίζει στο πιο συντηρητικό παρελθόν». Για «γενναία πράξη των δικαστών», μίλησε η Ένωση Κεντρώων.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 15-16

Δείτε τι θα συμβεί στα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς του ΑΝΤ1 ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 15-16 Επεισόδιο 15 Η Μαρίκα ανησυχεί μήπως η Δεσποινιώ έχει παρεvoχληθεί από τον Κοσμά,...