Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ & ΕΛΛΙΠΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

Του Στέλιου Φενέκου*

Στα τέλη του προηγούμενου έτους, τα κράτη της ΕΕ συμφώνησαν να καταρτίσουν έναν κατάλογο με τις μη συνεργαζόμενες χώρες –φορολογικούς παραδείσους (tax havens), για να αποθαρρύνουν τις επιθετικές πρακτικές φοροδιαφυγής μέσω των off-shore εταιρειών.

Αρχές Ιανουαρίου, 8 από τις 17 χώρες δήλωσαν με επιστολή τους ότι θα αλλάξουν το νομοθετικό τους σύστημα και θα υιοθετήσουν τις απαιτήσεις της ΕΕ, για να συνεργάζονται στους ελέγχους. Οι χώρες αυτές είναι ο Παναμάς, η Νότια Κορέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα Μπαρμπέϊντος, η Γρενάδα, το Μακάο, η Μογγολία και η Τυνησία.

Στη συνέχεια έγινε πρόταση από την Ομάδα Κώδικα Δεοντολογίας (Code of Conduct Group- με εμπειρογνώμονες φορολογίας από τα 28 μέλη της ΕΕ), να διαγραφούν οι χώρες αυτές από την μαύρη λίστα, και να μπουν σε μία “γκρι λίστα”, των χωρών που δεσμεύθηκαν να αλλάξουν την νομοθεσία τους για να συνεργάζονται, και να παραμείνουν εκεί μέχρι να διαπιστωθεί η αλλαγή.

Η πρόταση συζητήθηκε αρχικά και εγκρίθηκε στις 18 Ιανουαρίου από τους πρέσβεις των μελών στην ΕΕ (Coreper), και την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου εγκρίθηκε χωρίς συζήτηση από τους Υπουργούς στην συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες. Το Ecofin αποφασίζει κυρίως με ειδική πλειοψηφία (qualified majority), κατόπιν διαβουλεύσεων (consultation) ή συναπόφασης (codecision) με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , εξαιρουμένων των δημοσιονομικών θεμάτων (fiscal matters) που αποφασίζονται με ομοφωνία (unanimity).

Η διαδικασία φυσικά είναι αποδεκτή, δεδομένου ότι έχει συζητηθεί από τους πρέσβεις, έχουν ενημερωθεί έγκαιρα οι χώρες, έχουν συμφωνήσει και άρα η έγκριση έχει τυπικό χαρακτήρα. Και σε κάθε περίπτωση, πάντα έχει την δυνατότητα να μην το ψηφίσει ο κάθε υπουργός.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, όσον κυρίως αφορά τον Παναμά, αναδείχθηκε στο Ελληνικό κοινοβούλιο μόλις χθες από το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Λοβέρδο και έγινε αντιληπτό με τρεις περίπου μήνες καθυστέρηση.

Εδώ όμως αποκαλύπτεται και η ελλιπής σχέση της Ελληνικής κυβέρνησης και τους Ελληνικού κοινοβουλίου, με το διακυβερνητικό σύστημα της ΕΕ.

Η ενημέρωση των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο για τα ζητήματα αποφάσεων της ΕΕ, είναι απογοητευτική έως ανύπαρκτη.
Λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την χώρα, και την δεσμεύουν χωρίς να ενημερώνεται επαρκώς ούτε η κυβέρνηση, αλλά κυρίως η Βουλή των Ελλήνων. Και είναι υποχρέωση της κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, να ενημερώνουν έγκαιρα την Βουλή των Ελλήνων, για τα σημαντικά ζητήματα που συζητούνται σε επίπεδο ΕΕ, και πριν ληφθεί η οιαδήποτε απόφαση .

Μόνο εάν υπάρχει κάποιο κομματικό όφελος αναδεικνύεται ένα θέμα σε μείζον, χωρίς μάλιστα να το γνωρίζουν σε βάθος οι φωνασκούντες, και πάντα κατόπιν εορτής.

Συγκεκριμένα οι φωνασκούντες για την μεταγραφή του Παναμά στη γκρι λίστα, λένε την μισή αλήθεια και αποκρύπτουν ότι υπάρχει και γκρί λίστα για τις χώρες που δεσμεύθηκαν να αλλάξουν την νομοθεσία τους, και παρακολουθούνται γι’ αυτό, και προβάλουν μόνο την διαγραφή του Παναμά από την μαύρη λίστα.
Εάν είχαν αντιρρήσεις γι’ αυτό, γιατί δεν τις εξέφραζαν εγκαίρως προς την κυβέρνηση και στο κοινοβούλιό μας, και οπωσδήποτε πριν ληφθεί η οιαδήποτε απόφαση;

Και φυσικά ο μόνος στόχος όλων είναι να παραπλανήσουν τον Ελληνικό λαό, τον οποίο κανείς δεν κάνει το κόπο να τον ενημερώσει για τα όσα αποφασίζονται ερήμην του.

*Ο Στέλιος Φενέκος είναι πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ