Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τι τρέχει;

Ερωτήματα από τις συχνές αναφορές στον πόλεμο

Από τον
Μανώλη Κοττάκη

Ημισή Αθήνα πέρασε το βράδυ της Τρίτης εγκλωβισμένη στα αυτοκίνητά της, αναμένοντας στωικά να ολοκληρωθεί η πορεία του ΚΚΕ προς την αμερικανική πρεσβεία. Το τι «γαλλικά» ακούστηκαν για τον Κουτσούμπα δεν λέγεται. Ακατανόητη στον καταπονημένο από την εργασία του στο κέντρο μέσο εργαζόμενο η διοργάνωση συγκέντρωσης για τα… Βαλκάνια. Αναζήτησα από περιέργεια το κείμενο της ομιλίας του γ.γ του ΚΚΕ. Οι κομμουνιστές είναι ιδεολογικά παρωχημένοι, αλλά διακρίνονται για την ποιότητα της πληροφόρησής τους.

Η εικόνα, άλλωστε, εν ενεργεία στρατευμένου σε ακριτική μονάδα του Εβρου να μιλά (!) φορώντας τη στολή του στη συγκέντρωση με σκανδάλισε, αλλά και με προβλημάτισε. Αυτά που είπε ο Κουτσούμπας ήταν πράγματι περίεργα.

Αφού έκανε λόγο για «κατάκτηση νέων εδαφών και θαλάσσιων περιοχών από την αστική τάξη της Τουρκίας», αφού ρώτησε αν η κυβέρνηση εγκαθιστά νατοϊκά drones στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και αφού επισήμανε την επικείμενη διεξαγωγή της στρατιωτικής άσκησης «Ηνίοχος» με τη συμμετοχή δυνάμεων από Ελλάδα, ΗΠΑ, Κύπρο, Αραβικά Εμιράτα και Ιταλία, τόνισε: «Εμείς, οι κομμουνιστές, θα πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας για να συντριβεί ο ξένος εισβολέας αν τολμήσει να επιτεθεί στην Ελλάδα. Ομως, δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην αστική κυβέρνηση που θα κάνει τον πόλεμο»! Θα θεωρούσα ότι ονειρεύομαι αν την ίδια ώρα, την ίδια στιγμή που αυτός μιλούσε στο Σύνταγμα, δεν μιλούσε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος σε καταδρομείς. Μιλούσε, όμως.

Και το περίεργο είναι ότι μιλούσε και αυτός για «πόλεμο»! Αντιγράφω από την ομιλία του: «Το 2018 θα αντιμετωπίσουμε γεωπολιτικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πολύ σύντομα η πατρίδα μας θα περάσει σε νέα εποχή. Δεν θα μιλάμε για τα χωρικά ύδατα της χώρας, αλλά για την οικονομική ζώνη η οποία θα επεκτείνεται αρκετά μίλια. Αλλάζουν οι απαιτήσεις για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Προχωρούμε στην ίδρυση Διοίκησης Ειδικού Πολέμου στο Πεντάγωνο».

Ο υπουργός Αμυνας κατέληξε χρησιμοποιώντας ένα τσιτάτο του ιερολοχίτη Καλλίνσκη με τις φράσεις «Θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε». Κατόπιν όλων αυτών δικαιούμεθα λοιπόν να ρωτήσουμε: Τι τρέχει; Συμβαίνει κάτι που πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός; Τι είναι αυτό; Γιατί ο Ερντογάν, από απέναντι, τους προετοιμάζει για γενική επιστράτευση; Πολλά είναι τα σύννεφα που άρχισαν να μαζεύονται.

Οι λέξεις «πόλεμος», «εισβολέας», «θα πολεμήσουμε» είναι βαριές. Δεν είναι παίξε γέλασε. Επηρεάζουν το κλίμα. Το επενδυτικό κλίμα, το πολιτικό, το κλίμα στην αγορά, την καταναλωτική συμπεριφορά, όλα. Χρειάζεται να γνωρίζουμε κάτι, λοιπόν; Ρωτάμε!

*Το άρθρο του Μανώλη Κοττάκη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ