Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τράπεζα απατεώνων;

Φυτώριο της βιομηχανίας ή απατεώνων είναι οι μεσαίοι και μικροί επιχειρηματίες; Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να απαντήσει πριν στήσει και δική τους Τράπεζα.

Έχουν να το λένε και να καμαρώνουν στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Έτοιμα είναι τα σχέδια για την αριστερή Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα φτιάξει μια Ελλάδα μικρομεσαίων να την βλέπεις και να την ζηλεύεις…

Και τα λεφτά είναι έτοιμα, στο συρτάρι, λένε. Μια εβδομάδα πριν παραιτηθεί ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής σύντροφος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, έγιναν και λογαριασμοί με Γάλλους και Γερμανούς, παρόμοιων Τραπεζών. Μετρήθηκαν και συνδρομές από Γαλλο-γερμανικά κεφάλαια…

Τον Ιούνιο θα μάθει και ο λαός όλα τα κατατόπια για την Αναπτυξιακή Τράπεζα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα διαβάσει στις εφημερίδες το νομοσχέδιο που θα αφήσει ιστορία στην οικονομία της χώρας.

Πόσο μακριά είναι ο Ιούνιος. Μόνο 90 ημέρες και δύο τσιγάρα δρόμος… Τρίχες μπροστά στο αριστερό Τραπεζικό κολοσσό που έρχεται ως μέγα εύρημα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Μέχρι τότε όμως, πολύ φοβάμαι πως δεν θα έχουν γίνει αυτά που ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει στην (σημερινή) ελληνική οικονομία του 98,5% μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων (σε σύγκριση με τα σημερινά μεγέθη και των χωρών και του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ στα Βαλκάνια).

Δεν θα έχει προλάβει να ξεσκαρτάρει τα κυκλώματα της απατεωνιάς από τον χώρο των μεσαίων και μικρών (για τα οποία μας μίλαγε ως αντιπολίτευση) μπας και μπορέσουμε και εμείς οι τυφλοί… να δούμε το φως της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι πως με τους κρατικοδίαιτους και την ολιγαρχία τα κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και μπράβο… Τους βάφτισε όλους υγιείς… και ξέχασε τα περί ολιγαρχίας. Τρέχει ο Τσίπρας και στα εγκαίνια. Πουλάει και κράτος, σε όποιον βρει μπόσικο να το αγοράσει… Και όλα καλά.

Στους μικρομεσαίους όμως δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα. Εδώ (κατά τον ΣΥΡΙΖΑ) το πράγμα βρωμάει… Γιατί οι άλλοι, οι παλιοί, τους είχαν καλομάθει.

Το ξεσκαρτάρισμα εδώ είναι αναγκαίο αν σκεφτείς πως μια νέα Τράπεζα, η Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα ελέγχεται από το κράτος, μπορεί και να αναστήσει χρηματοδοτικά σχήματα ίδια με εκείνα που έθρεψαν γενιές και γενιές απατεώνων. Έτσι δεν είναι;

Εμάς, ως κοινή γνώμη, μας έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ (από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση) ότι την Ελλάδα την ρήμαξε η ολιγαρχία τρώγοντας με τα τσουβάλια τα αμερικάνικα λεφτά του σχεδίου Μάρσαλ που τα πήρε ως βοήθεια αλλά τα καταχώνιασε στην Ελβετία και άλλα ορεινά θέρετρα για να φέρνει ξανά στον τόπο μας μόνο για κομπίνες και άλλα κλεψίματα…

Μας αποκάλυψε ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την ίδια προπαγάνδα, ότι η ελληνική πλουτοκρατία έφαγε σκασμούς από δάνεια της Εθνικής, της Αγροτικής, της ΕΤΒΑ και της ΕΤΕΒΑ που δεν έριξε σε δουλειές στην Ελλάδα αλλά σε κομπίνες έξω από την Ελλάδα. Έτσι μας έλεγαν…

Οι δε Πασόκοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ μας έπεισαν… (ως ΠΑΣΟΚ) ότι κρατικοποίησαν 45 βιομηχανίες της ολιγαρχίας τις οποίες εκσυγχρόνισαν και παρέδωσαν ξανά στο λαό γιατί στα χέρια της πλουτοκρατίας θα είχαν χαθεί.

Μάθαμε όμως μετά πως μας έλεγαν ψέματα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τις ξαναβρήκε (τις 45 εκσυγχρονισμένες από το ΠΑΣΟΚ) σε κατάσταση ερειπίων και (άκου να δεις…) σχεδίασε μάλιστα να τις ξαναβάλει εμπρός… Και να αναδείξει το παραγωγικό τους στοιχείο.

Είναι και αυτά τα σχέδια στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης από το 2016. Και αν δεν τα θυμούνται να μας ρωτήσουν να τους πούμε…

Εδικά για τους μικρομεσαίους, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, μας είχε πιπιλίσει το μυαλό πως πρόκειται για την κακομαθημένη “κάστα” των άλλων (των παλιών) που μάδησαν Τράπεζες αλλά τα δανεικά τα έφαγαν στα μπουζούκια, στις βίλες, στα κότερα και στα εξοχικά. Και ότι η “κάστα” αυτή θέλει άγριο μάζεμα.

Και τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, για να τους μαζέψει. Ετοιμάζεται να στήσει μια δική του κρατική Τράπεζα. Άρα μια Τράπεζα απατεώνων… Να την βαφτίσει Αναπτυξιακή και το κράτος να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη “επιστρατεύοντας” εκείνους που έφαγαν τα λεφτά των κρατικών Τραπεζών (των άλλων…) σε βίλες, κότερα και λουλούδια στα μπουζούκια… Και αυτό είναι που σερβίρει ως καινούργιο στον λαό. Την αντιγραφή των άλλων αλλά σε στιλ… ΣΥΡΙΖΑ. Περαστικά μας.

Του Γιώργου Κράλογλου 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 147 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ που βλέπουμε στο Mega. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 147 Ο Λυκούργος και ο Στάθης προσπαθούν να καταλάβουν...