Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τσίπρας: Η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να τελειώσει με την απόδοση ευθυνών

«Η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση των όποιων ευθυνών γιατί δε γίνεται απλώς να πάμε παρακάτω με την ψευδαίσθηση ότι θα ξεχαστεί έτσι απλά» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο 3o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, και με το «βλέμμα» στραμμένο στο τέλος του τρίτου προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, αλλά και την υπόθεση Novartis.

«Μόνο έτσι θα μετουσιώσουμε την πικρή εμπειρία των μνημονίων σε δίδαγμα και εθνική αυτογνωσία, ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς κι όχι να κάνουμε μικροπολιτική πάνω στις περιπτώσεις που ανακύπτουν. Και αυτό φυσικά είναι αποκλειστικά έργο της δικαιοσύνης, με όλες τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου που παρέχονται από το Σύνταγμα της χώρας» δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά την «επόμενη ημέρα» ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η χώρα θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει αλλά ταυτόχρονα διεκδικεί «την αδιαμφισβήτητη ανάκτηση της αυτονομίας μας στον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής».

Η αυτονομία αυτή, όπως συμπλήρωσε, είναι σκόπιμη και για λόγους εθνικούς και γεωπολιτικούς. «Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ισχυρά ευρωπαϊκά σύνορα». «Μείναμε για μεγάλο διάστημα σε καθεστώς εξαίρεσης και πρέπει να επιστρέψουμε στο διεθνές γίγνεσθαι ως μια αυτοδύναμη χώρα – ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε εκ νέου υπέρ της αυτοδύναμης επανόδου στις αγορές μέσω κεφαλαιακού αποθέματος. «Του λεγόμενου μαξιλαριού ρευστότητας που σε συνεργασία με τους εταίρους μας χτίζουμε συστηματικά, μετά από κάθε εκταμίευση αλλά και κάθε έξοδο στις αγορές ομολόγων, ώστε τον Αύγουστο του που μας έρχεται να μην έχουμε την ανάγκη κανενός τρίτου για να σταθούμε στα πόδια μας» είπε.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και εναντίον όσων διατυπώνουν απόψεις περί της ανάγκης προληπτικής πιστωτικής γραμμής, θέτοντας ερωτηματικά για τη σκοπιμότητές τους.

«Άλλες απόψεις που κυκλοφορούν στο δημόσιο διάλογο όπως πχ. η προσφυγή σε προληπτική γραμμή πίστωσης, σεβαστές μεν, αλλά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας. Η επιμονή δε σε αυτές από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώση τους ότι δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της» δήλωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε τέλος ότι με το τέλος του προγράμματος η ελάφρυνση χρέους, θα είναι το επιστέγασμα της δύσκολης προσπάθειας που έγινε με τους κόπους του ελληνικού λαού και επιτέθηκε κατά όσων προτείνουν, όπως είπε, δήθεν εύκολες λύσεις, όπως η μείωση φορολογικών συντελεστών.

«Οι εύκολες αυτές εξαγγελίες, δεν μπορεί να ξεγελάσουν είτε να πείσουν σήμερα κανέναν. Είναι παρωχημένες, απλοϊκές και τόσο παλαιοκομματικές όσο ακούγονται. Και υποβαθμίζουν εν τέλει, με τρόπο άκομψο και προσβλητικό, τις παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, να θεωρούν κάποιοι ότι οι επενδύτες χρειάζονται απλά ένα «δόλωμα» για να τσιμπήσουν» κατέληξε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την «επόμενη ημέρα».

«Η Ελλάδα της ύφεσης επέστρεψε από το 2017 στην ανάπτυξη και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς που εκτιμάται ότι υπερβαίνουν σταθερά το 2% από φέτος και για τα επόμενα έτη» είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγγειλε ότι τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει «έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα».

Αυτό, όπως είπε, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις στο σύνολο του οικονομικού και θεσμικού περιβάλλοντος της χώρας, την καθιστούν «πιο φιλική και πιο αξιόπιστη στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, λιγότερο γραφειοκρατική, με σύγχρονο φορολογικό μηχανισμό, ομοιόμορφους και αδιάβλητους κανόνες ανταγωνισμού, αλλά και με πολύ πιο ενισχυμένες κοινωνικές δομές για το σύνολο των πολιτών».

Σημείωσε μάλιστα ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές, «για πρώτη φορά είχαν προτεραιότητα» επί της κυβέρνησής του.

Αυτή τη νέα τη νέα κατάσταση για τη χώρα, πρόσθεσε «επικροτούν σήμερα, σε κάθε ευκαιρία, οι ευρωπαίοι εταίροι μας και ο ΟΟΣΑ, αλλά την αναγνωρίζουν και οι ανεξάρτητοι διεθνείς αναλυτές, την επιβραβεύουν έμπρακτα οι διεθνείς επενδυτές με την εμπιστοσύνη τους στις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, ακόμα κι όταν η διεθνής συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή, όπως είδαμε πολύ πρόσφατα από την τελευταία επιτυχημένη μας έκδοση».

«Η Ελλάδα εντάσσεται σήμερα στον επενδυτικό σχεδιασμό κρατών και μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και δεν είναι υπερβολή να επαναλάβω, όπως έχω υποστηρίξει καιρό τώρα, ότι είμαστε “the next big thing” στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη» υπογράμμισε.

Αυτή τη στιγμή, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η Ελλάδα βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο, «δηλαδή στην προετοιμασία της επόμενης μέρας για τον τόπο. Της μέρας εκείνης όπου θα έχουμε αφήσει πίσω μας την επώδυνη εμπειρία των μνημονίων και της εθνικής αναδίπλωσης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ