Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μια αποχώρηση χίλιες λέξεις: Αυτοπαγιδεύονται ΝΔ -Κινάλ στην Προανακριτική

Του Γ. Λακόπουλου

Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής είναι δικαστικό όργανο. Κάνει τη δουλειά που θα έκανε ο ανακριτής, αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν είχαν φροντίσει να υποχρεώσουν την Εισαγγελία Διαφθοράς να στείλει πρόωρα στη Βουλή τη δικογραφία για τα πολιτικά πρόσωπα και γενικώς να αλληλοαμνηστευθούν προκαταβολικά, με συνταγματική διάταξη και τη συναφή νομοθεσία.

Φαίνεται όμως ότι το σκάνδαλο Novartis έχει τόσο βάθος ώστε δεν εμπιστεύονται ούτε το νομικό πλαίσιο που οι ίδιοι δημιούργησαν. Έτσι οι βουλευτές τους χρησιμοποίησαν την παράλληλη πολιτική τους ιδιότητα και αποχώρησαν. Πώς αλλιώς μπορείς να τη κοπανήσεις από τον ανακριτή; Αυτό όμως δεν καθιστά την επιτροπή λιγότερο… Προανακριτική. Ούτε περιορίζει τις αρμοδιότητές της.

Αντίθετα περιορίζει τα όρια ελιγμών της ηγεσίας της ΝΔ και του… Κινάλ, αφού η απόφαση Μητσοτάκησυμπαρέσυρε και την άπειρη Γεννηματά. Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί πάντως παγιδεύτηκαν στη αντινομία να ζητούνε από την Προανακριτική πρώτα να εξετάσεις μάρτυρες και μετά να αποφασίσει αν είναι αρμόδια για την εξέτασή τους. Αυτή η αντινομία κάνει προφανή την νομικίστικη πρόθεση να αποκλειστεί η διαλεύκανση ταυτόχρονα από τη Βουλή -λόγω παραγραφής- και από την Δικαιοσύνη -λόγω αρμοδιότητας της Βουλής που παρέγραψε τα αδικήματα.

Αντινομία άλλωστε συνιστά ο ισχυρισμός των εμπλεκομένων ότι… δεν θέλουν παραγραφή, αλλά χωρίς να προσφεύγουν στο «νόμο Καστανίδη» που τους επιτρέπει να την αρνηθούν, όπως έχει σημειώσει ο συνταγματολόγος Γ. Σωτηρέλης. Πρακτικά την επιδιώκουν, αφού η αποχώρηση υποδηλώνει ότι κατασκευάζουν προσχήματα για την περίπτωση που θα αναλάβει πάλι η Δικαιοσύνη για ό,τι δεν παραγράφεται.

Τα δυο κόμματα προσπαθούν να αποφύγουν την ουσιαστική έρευνα προκαταβολικά με την αποχώρηση. Δεν ξέρουμε πόσο θα το καταφέρουν επικοινωνιακά. Σε κάθε περίπτωση νομικά δεν αλλάζει κάτι. Η ανάκριση συνεχίζεται. Αν κάποιος θεωρήσει ότι τη συνεχίζουν οι πολιτικοί αντίπαλοι της ΝΔ και του Κινάλ κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό. Είναι μια νομοθεσία που βρήκε και απλώς την εφαρμόζει, καθώς δεν έχει περιθώρια να κάνει κάτι διαφορετικό προτού τροποποιηθεί το ισχύον Σύνταγμα.

Από αυτή την άποψη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέφτουν στη παγίδα που έστησαν στη …Δικαιοσύνη, στερώντας της το δικαίωμα να δικάζει και τους πολιτικούς όπως τους υπόλοιπους πολίτες. Η παραγραφή που επιδιώκουν με την αποχώρησή τους δεν θα τους βγάλει από τη δύσκολη θέση γιατί υπάρχει ένα αδίκημα που δεν παραγράφεται και θα το αναλάβει εκ των πραγμάτων η Δικαιοσύνη.

Το πρόσχημα της κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων από τη αρχή της διαδικασίας -για να αποχωρήσουν επιδιώκοντας την παραγραφή -δεν είναι όσο πειστικό νομίζουν. Πρώτα γιατί οι -νομίμως- προστατευόμενοι μάρτυρες θα πάψουν να είναι προστατευόμενοι αν κληθούν για κατάθεση όπως ζητά η ΝΔ και το Κινάλ. Αλλά δεν αποκλείεται να καταθέσουν στην ώρα τους- με τον προβλεπόμενο τρόπο, τον οποίο είδαμε, άλλωστε, στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ίσως από αυτό θέλουν να προστατεύσουν τα στελέχη τους τα δυο κόμματα προβάλλοντας ότι… δεν ήταν εκεί για να ανακρίνουν τους μάρτυρες.

Επιπροσθέτως οι μάρτυρες που έχουν τεθεί υπό προστασία από τις αμερικάνικες αρχές δεν είναι δυνατό να βρεθούν: τους έχουν αλλάξει ήδη όνομα, επάγγελμα και τόπο διαμονής. Όταν λένε προστασία το εννοούν. Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί πήραν στα σοβαρά όσα κατέθεσαν.

Υπάρχει όμως κάτι σημαντικότερο σε ό,τι αφορά την ουσία και καθιστά άσφαιρη την αποχώρηση. Από μόνες τους οι μαρτυρίες δεν μπορούν να οδηγήσουν σε παραπομπή και πολύ περισσότερο σε καταδίκη. Αυτό που θα μετρήσει στο τέλος είναι τα στοιχεία.

Αν έχουν βρεθεί -ή θα βρεθούν-από τους μάρτυρες ή από τη δικαστική έρευνα και καταθέσουν η παρουσία -ή όχι- των μαρτύρων δεν αλλάζει κάτι. Η μαρτυρία τους ήταν απλώς η ένδειξη που ώθησε την εισαγγελέα στην έρευνα. Χωρίς στοιχεία κανείς δεν πρόκειται να παραπεμφθεί -ούτε να επιβαρυνθεί με οτιδήποτε. Η «συμμορία» δεν μπορεί να κάνει τίποτε χωρίς στοιχεία. Τα οποία από μόνα τους μπορεί να κάνουν πολλά. Π.χ. το στοιχείο της επιστολής Φρουζή στον Γεωργιάδη έκανε ήδη πολλά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ