Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Στοπ» στα σενάρια ρήξης βάζουν Τσίπρας – Καμμένος… μέχρι νεωτέρας

Με το Σκοπιανό ως βασικό ζήτημα επί τάπητος, εν όψει και της επίσκεψης Κοτζιά στα Σκόπια την Πέμπτη αλλά και με βασικό επικοινωνιακό στόχο «να κλείσουν τα στόματα» σχετικά με τα όσα συζητούνται τις τελευταίες μέρες περί ρήγματος στη σχέση Τσίπρα – Καμμένου, πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στο Μαξίμου. Το ραντεβού προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η ώρα της συνάντησης, εκτιμάται ότι θα γίνει μετά το μεσημέρι.

Η πληροφορία που διακινούνταν τις τελευταίες ημέρες για την επιβολή «σιωπητηρίου» από τον Πάνο Καμμένο στους βουλευτές του μέχρι τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ φούντωσε τα σενάρια για τη δυσαρέσκεια Καμμένου, με την αξιωματική αντιπολίτευση βεβαίως να τα «τραβάει» ως και τη ρήξη των κυβερνητικών εταίρων.

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος έχει τις τελευταίες δύο εβδομάδες αποφύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις, μετά τις δηλώσεις του από το Βουκουρέστι, περί «ομηρίας» των 2 στρατιωτικών που αδειάστηκαν αρχικώς από τον αναπληρωτή του υπουργό Φώτη Κουβέλη – αναφέρθηκε σε «υπερτροφικό» λόγο – και αρκετές μέρες αργότερα δικαιολογήθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ως «μεταφορικές».

Έσπασε το δικό του «σιωπητήριο»

Χθες, και μετά την έκταση που έλαβαν οι φήμες, ο ίδιος αναγκάστηκε να σπάσει το «σιωπητήριο» που καθώς φαίνεται είχε κηρύξει ο ίδιος, κάνοντας δηλώσεις από τη Θεσσαλονίκη όπου εκδικαζόταν η υπόθεση για τη φράση που είπε το 2013, «λιντσάρετε τον Πάχτα» (αθωώθηκε).

Στις δηλώσεις του τόνισε ότι «η συγκυβέρνηση προχωρά με έντιμη δημόσια συμφωνία και θα φθάσει μέχρι το τέλος» και διέψευσε το δημοσίευμα περί «εκρηκτικής» συνάντησης με τον πρωθυπουργό και τον Νίκο Παππά. Επανέλαβε τη θέση του για την ονομασία της ΠΓΔΜ (όχι στη χρήση του όρου Μακεδονία) ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ και ιδιαιτέρως στη Ντόρα Μπακογιάννη που το ίδιο πρωί του καταλόγιζε σχέσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, ενώ τέλος αναφερόμενος στο θέμα των 2 στρατιωτικών επέμεινε στη γραμμή περί «ομήρων».

Δύσκολη η σχέση, δύσκολη κι η ρήξη

Πάντως, αν και η προσπάθεια είναι να εμφανιστεί ότι το μόνο πρόβλημα που υπάρχει στις σχέσεις Μαξίμου και Καμμένου είναι πολιτικό – ιδεολογικό με αιχμή το Σκοπιανό, στο παρασκήνιο οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια Καμμένου σχετικά με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του νέου συγκάτοικου στο υπουργείο Άμυνας Φώτη Κουβέλη. Επιπλέον, θεωρείται ότι έχουν ενοχλήσει και τα μηνύματα που έρχονται από το Μαξίμου, όπως η συνάντηση Τσίπρα – Θεοδωράκη, η οποία παρότι είχε ως αντικείμενο την πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού για Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, θεωρήθηκε ευρύτερα ως άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα στον Σταύρο Θεοδωράκη στο πλαίσιο αναζήτησης εναλλακτικών εταίρων αν το Σκοπιανό τελικά πάρει τέτοια τροπή που ο Πάνος Καμμένος θα αναγκαστεί να αποχωρήσει.

Σε κάθε περίπτωση, η εποχή που με την οικονομία στο επίκεντρο τις σχέσεις των δύο εταίρων, τάραζαν μόνο μετρημένα στα δάχτυλα «προοδευτικά» νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να ανήκει πλέον στο παρελθόν. Από την άλλη, ακόμη κι αν η απλωμένη ατζέντα των εθνικών ζητημάτων – και όχι μόνο το Σκοπιανό – δοκιμάζει τις σχέσεις των δύο εταίρων, εφόσον αναγκαστικά τοποθετούνται στο πλαίσιο των πολιτικών και ιδεολογικών τους κατευθύνσεων, και ακόμη και αν διάφορα «φάλτσα» ή ζητήματα χειρισμών προκαλούν τριγμούς κι εντάσεις, αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να υπάρχει η «πολυτέλεια» της ρήξης.

Ωστόσο, πλέον τα επίσημα κυβερνητικά σενάρια περί ολόκληρωσης της τετραετίας φαντάζουν δύσκολο να υλοποιηθούν, και στις εκτιμήσεις πολλών, το όριο της βιωσιμότητας της κυβέρνησης συμπίπτει με το ορόσημο της εξόδου από το μνημόνιο. Με άλλα λόγια, εφόσον η δυσκολία στις σχέσεις των δύο εταίρων συνεχίσει να υπάρχει θα τροφοδοτεί διαρκώς τα σενάρια για εκλογές το προσεχές φθινόπωρο, αμέσως μετά την έξοδο από το πρρόγραμμα.

topontiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΣΜΟΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 97 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς ΣΑΣΜΟΣ που βλέπουμε στον ALPHA. ΕΠΕΙΣΟΔΙO 97 Η Σάντρα δείχνει έντονο ενδιαφέρον για τον Αστέρη, γεγονός που τον...