Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα ελληνικά του Μοσκοβισί και τα γαλλικά του Τσίπρα

Τότε, οι παλαιότεροι, ακούγαμε τα νέα μας από το BBC και την Deutsche Welle. Σήμερα “ακούμε” τον Μοσκοβισί για να καταλάβουμε τον Τσίπρα…

Μακάρι να μας τα έλεγε και ελληνικά ο Μοσκοβισί. Θα είχε σπουδαία ακροαματικότητα. Όχι γιατί τα βγάζει αμάσητα, σαν εκείνα άλλων εκπροσώπων των δανειστών, όπως ο Τόμας Βίζερ, αλλά γιατί τα γαλλικά του βγάζουν εξαιρετικό νόημα (στα ελληνικά) και διορθώνουν τα “γαλλικά” που μας πουλάει ο Τσίπρας.

Με το καλησπέρα σας, λοιπόν, στο Eurogroup, ο Μοσκοβισί, (θυμίζοντάς εποχές BBC και Deutsche Welle που δημοσιογράφοι και πολίτες, αναζητούσαμε μια στάλα αλήθεια σε εκείνα που μας “έχωναν” οι Πατακοί) ξεκαθάρισε ότι στο Eurogroup, της 21 Ιουνίου οι δανειστές θα καταλήξουν στο πακέτο των μέτρων για να βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο. Δεν άφησε την παραμικρή αμφιβολία ότι πάμε και σε άλλα μέτρα.

Τι το καινούργιο; Η επιβεβαίωση από τον “φίλτατο” Πιέρ ότι η έξοδος αποκλείεται να είναι καθαρή. Ο δρόμος της θα είναι σπαρμένος και με αγκάθια και με αγγούρια… Και ό,τι κάτσει στον καθένα μας…

Βεβαίως κάπου εκεί το πηγαινοφέρνουν και τα “γαλλικά” του Τσίπρα και τα ελληνικο-σαξονικά του Τσακαλώτου. Αλλά το μπερδεύουν και με τις κονσέρβες… για καθαρές λύσεις και δίκαιες αναπτύξεις…

Ακόμη πιο αποκαλυπτικός ο Γάλλος φιλέλληνας… Πιέρ και στο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Αυτό που μας έχουν πρήξει τα αφτιά (τελευταίως) τα μπερδεμένα “γαλλικά” του Τσίπρα και τα ακαταλαβίστικα… του συντρόφου Ευκλείδη.

Ο Μοσκοβισί ξεκαθάρισε (σαφέστερα δεν γινόταν) ότι μέχρι το Πάσχα οι δανειστές περιμένουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να τους παραδώσουν σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας μας, έξω από τα μνημόνια.

Θα το διαβάσουν προσεκτικότατα. Θα δουν αν πηγαίνει καλά το πράγμα με την Ελλάδα. Και αν δεν πηγαίνει, που πρέπει να αλλάξει. Εάν (τελικά και όταν) συμφωνήσουν με αυτά που θα τους πούμε τότε και μόνο τότε… προχωράμε στην κουρτίνα… Στην κουρτίνα που κρύβει το δώρο εξόδου χωρίς άλλο πρόγραμμα. Εάν όχι, οι κουβέντες θα πάνε παρακάτω. Και θα δούμε πως θα τελειώσουν…

Βεβαίως αυτά δεν τα είπε έτσι χοντρά ο Μοσκοβισί. Έβαλε και βαμβάκι στο σφάξιμο… Ανακάτεψε τα τσουχτερά με τη γαλαντομία… ότι “το πρόγραμμα αυτό θα είναι πρόγραμμα ανάπτυξης από την Ελλάδα για την Ελλάδα…”.

Που να ξεφύγει αυτό από την κρατική μας ενημέρωση. Το σημείωσαν, στο δελτίο που μοίρασαν και το βροντοφώναξαν μάλιστα… Όπως τότε με το άμοιρο “…η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες”.

Αυτά είπε ο Γάλλος φίλος… Και για να δούμε τι μας είπε, μόλις προχθές, στην Real news (για το ίδιο σχέδιο ανάπτυξης), ο σύντροφος Ευκλείδης, εκφράζοντας ασφαλώς και τον αρχηγό Αλέξη Τσίπρα.

Ότι τον Απρίλιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραδώσει στον ελληνικό λαό το αριστερό όραμα ανάπτυξης της Ελλάδας με το οποίο, από τον Αύγουστο που θα είμαστε μόνοι μας (το τόνισε αυτό), θα διορθώσουμε αδικίες, θα μειώσουμε φόρους και εισφορές και θα αποκαταστήσουμε τα τραύματα της μεσαίας τάξης.

Να και τα δικά του λόγια “…Είναι προφανές ότι θα υπάρξει από τον Αύγουστο μια σταδιακή άρση των αδικιών, και μια ενίσχυση των κατώτερων στρωμάτων αλλά πλέον και της μεσαίας τάξης λόγω και των περισσότερων βαθμών ελευθερίας που θα έχουμε.”

Ίδια “γαλλικά” (για το σχέδιο ανάπτυξης) επαναλαμβάνει και ο αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας αποφεύγοντας όπως ο διάβολος το λιβάνι… να κάνει νύξη πως και η αριστερή ψευδολογία (για τις διορθώσεις στα οικονομικά της κοινωνίας) θα περάσει από το κόσκινο των δανειστών αλλιώς δεν θα πέσουν (αν πέσουν) οι υπογραφές για έξοδο από το μνημόνιο.

Αλλά τα “γαλλικά” Τσίπρα για αριστερά οράματα και αριστερή ανάπτυξη μόνο με μικρούς και μεσαίους… Και όχι μεγάλους… (είναι η νέα κασέτα που θα παίζουν από τηλεοράσεως και ραδιοφώνου οι “ανθρωπο-ντουντούκες” του ΣΥΡΙΖΑ) αφήνουν “σκοτεινό” το έργο της Εποπτείας. Αυτό που ξεκαθάρισαν ευκρινέστατα τα “ελληνικά” του Μοσκοβισί. Ότι η Εποπτεία θα συμφωνηθεί πριν την έξοδο. Στις 21 Ιουνίου που θα συζητηθεί… και η εκκρεμότητα του χρέους. Η γνωστή “εκκρεμότητα” που παραμένει από το 2013… και αλλάζουμε λόγια για να αγαπιόμαστε…

Του Γιώργου Κράλογλου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ