Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η στάση της Ν.Δ. απέναντι στην αναθεώρηση του Συντάγματος

Από τον Μανώλη Κοττάκη

Διάβασα με ενδιαφέρον ότι, με αφορμή την τοποθέτηση του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής», η Ν.Δ. μελετά την πιθανότητα να υιοθετήσει την ιδέα για μίνι συνταγματική αναθεώρηση πέντε σημείων: Αναθεώρηση στον τρόπο επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναθεώρηση στις παραγραφές των υπουργών και τις ασυλίες βουλευτών, αναθεώρηση στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων Αρχών, αναθεώρηση και στη γραφειοκρατία με την οποία γίνεται η αναθεώρηση.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για ορισμένες από τις προτάσεις που έχει αναπτύξει ο διακεκριμένος συνταγματολόγος στο κείμενο «Ενα καινοτόμο Σύνταγμα», το οποίο συνέγραψε με κορυφαίους επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είναι σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη – πρόταση η οποία απέσπασε και το ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού.

Βρίσκω εξαιρετικά σπουδαίο το ότι η Ν.Δ. εκκινεί σε ανύποπτο χρόνο τη διαδικασία σύνταξης δικής της πρότασης, η οποία έχει όλες τις προϋποθέσεις για να έχει ιδεολογική υπεροχή έναντι αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκω όμως απογοητευτική τόσο τη μεθόδευση όσο και την ουσία της πρότασης για μίνι αναθεώρηση. Οσον αφορά τη μεθόδευση, δεν καταλαβαίνω γιατί η πρόταση πέντε σημείων του κ. Αλιβιζάτου, η οποία είναι ήδη πρόταση του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να υιοθετηθεί ως έχει στο πλαίσιο της συνταγματικής συμμαχίας. Να γίνει διάλογος μεταξύ των κομμάτων; Ασφαλώς. Να πει το ΠΑΣΟΚ τις προτάσεις του; Ασφαλώς. Αλλά να γίνει η Ν.Δ. ουρά των ιδεών του ΠΑΣΟΚ για τα αυτονόητα, χωρίς να εκφράσει τις δικές της απόψεις, είναι αδιανόητο. Αν πρόκειται να υπάρξει συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ εν όψει των εκλογών -επί της ουσίας τώρα-, τότε εκείνο πρέπει να προσαρμοστεί στις ιδέες των φιλελευθέρων, όχι οι φιλελεύθεροι στις ιδέες των κρατιστών! Αν αντιλαμβάνομαι σωστά, θα καταθέσουν τα δύο κόμματα πρόταση αναθεώρησης χωρίς την αναθεώρηση του άρθρου 16, για την αλλαγή του οποίου έχει αρθρογραφήσει ο ίδιος ο κ. Αλιβιζάτος; Και για ποιον λόγο, παρακαλώ; Επειδή δεν αντέχει το ΠΑΣΟΚ να σηκώσει εσωκομματικά το βάρος; Επειδή θέλει να συνεχιστεί ο κρατισμός στα πανεπιστήμια; Σοβαρά; Και θα το δεχθεί αυτό η φιλελεύθερη παράταξη;

Ε λοιπόν, κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει η υποκρισία – εντός των συνόρων να υποδύονται τους σοσιαλιστές και εκτός να είναι καπιταλιστές. Διότι οι άνθρωποι που μέσα βάζουν φρένο στο «16» είναι οι ίδιοι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗ.ΜΑΡ. που μισθοδοτούνται για να διδάσκουν σε κυπριακά ιδιωτικά ΑΕΙ! Οι ίδιοι στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν εκεί! Οι ίδιοι είναι μέλη των πρυτανικών συμβουλίων! Ελεος πια! Και, πέραν αυτών, ένα μεγάλο φιλελεύθερο κόμμα, όπως η Ν.Δ., θα περιοριστεί στο να αλλάξει μόνο πέντε διατάξεις του Συντάγματος; Οταν η βοή της κοινωνίας είναι να αλλάξουν όλα; Οταν η βοή της κοινωνίας ζητά να πάψει το Σύνταγμα να εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη; Πραγματικά, αυτό μας ξεπερνά όλους, πρόεδρε.

Η κοινωνία απαιτεί μεγάλες αλλαγές. Οχι τακτικισμούς. Ακόμη κι αν δεν γίνουν όλες κατορθωτές, η ουτοπία είναι το μισό της διαδρομής. Οσο πιο ψηλά βάζεις τον πήχη τόσο μεγαλύτερο άλμα κάνεις, ακόμη κι αν τον ρίξεις. Θα συμβιβαστούμε με τον πήχη του ΠΑΣΟΚ;

*Το άρθρο του Μανώλη Κοττάκη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δημοκρατία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ