Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Απίστευτο! Σε κοινή θέα τα στοιχεία πολιτών που κατήγγειλαν διαφθορά

Αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου διαπόμπευση βρίσκονται χιλιάδες πολίτες που, στην προσπάθειά τους να καταγγείλουν περιστατικά διαφθοράς…

… στον ιστότοπο του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), είδαν τα προσωπικά στοιχεία τους αναρτημένα στο διαδίκτυο!

Η ιστοσελίδα της ΣΕΕΔΔ δεν προστατευόταν από κανένα πρωτόκολλο ασφαλείας, με αποτέλεσμα τα στοιχεία κάθε καταγγέλλοντος και το περιεχόμενο των αναφορών του να είναι προσβάσιμα με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ, και μάλιστα χωρίς καν να απαιτείται κωδικός πρόσβασης.

Η αποκάλυψη αυτής της επικίνδυνης υπόθεσης, που χρήζει έρευνας και απόδοσης ευθυνών, έγινε την Τετάρτη, όταν ένας υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, που είχε υποβάλει καταγγελίες προς το ΣΕΕΔΔ για αδιαφάνεια στο υπουργείο του, βρήκε τα προσωπικά στοιχεία του στο διαδίκτυο και τηλεφώνησε αμέσως σε στέλεχος εποπτευόμενου φορέα από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αφού του ανέφερε το περιστατικό, τόνισε ότι κινδυνεύει η ζωή του μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του και απαίτησε να ενημερωθεί για τον τρόπο με τον οποίο αυτά διέρρευσαν.

Αργά το ίδιο βράδυ, το στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης συνέταξε αναφορά-καταγγελία προς τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, γνωστοποιώντας στην υπηρεσία ότι περίπου 6.000 επώνυμες καταγγελίες πολιτών για περιπτώσεις αδιαφάνειας και διαφθοράς στο Δημόσιο βρίσκονται ελεύθερα αναρτημένες και είναι προσβάσιμες σε οποιονδήποτε.

Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε τόσο την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης όσο και το γραφείο του πρωθυπουργού. Ωστόσο, μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, ολόκληρο το περιεχόμενο της βάσης δεδομένων του ΣΕΕΔΔ ήταν προσβάσιμο στον καθέναν, αρκεί μόνο να πληκτρολογούσε στη μηχανή αναζήτησης του Google τη φράση «ΣΕΕΔΔ καταγγελίες».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ