Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προβόπουλος: Χρειάζεται επενδυτικό σοκ 80 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία!

Η χώρα έχει ανάγκη από ένα επενδυτικό σοκ ύψους τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ, εκτίμησε ο τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος.

Ειδικότερα μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την Πέμπτη, ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν στο 24% του ΑΕΠ το 2007, τη στιγμή που το 2016 «έκλεισαν» μόλις στο 12% του ΑΕΠ.

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικής κατανάλωσης και το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων.

Ο κ. Προβόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην παράμετρο του υψηλού δημοσίου χρέους, τονίζοντας ότι «το σημερινό χρέος είναι αυριανοί φόροι».

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή οικονομία, σημείωσε ότι το Brexit δεν έχει προκαλέσει ζημιά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το πραγματικό ΑΕΠ αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 19 τρίμηνα, ενώ το 2017 ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,5%.

Εξάλλου όπως είπε , η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται στα επίπεδα του 2008, οι απώλειες που υπήρξαν λόγω κρίσης έχουν σήμερα ανακτηθεί, ενώ η αύξηση της απασχόλησης στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και την ιδιωτική κατανάλωση που υποστηρίζεται από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού.

Ωστόσο, παρά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη και την μείωση του παραγωγικού κενού, όπως είπε, ο πληθωρισμός κινείται χαμηλότερα -μεταξύ 1,3 και 1,5%- από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, είπε ότι οι φόβοι για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα προκαλούσε η παρατεινόμενη χαλαρή νομισματική πολιτική, δεν επαληθεύθηκαν.

Τέλος, πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και να μην υπάρξει μεταρρυθμιστική κόπωση, όπως και να συνεχιστεί περαιτέρω η σύγκλιση των ευρωπαϊκών οικονομιών.

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ