Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σοκ στη Ρωσία: 40 παιδιά ανάμεσα στους 64 νεκρούς στο φλεγόμενο εμπορικό -Κάηκαν στους 700 βαθμούς Κελσίου [εικόνες]

Ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα εμπορικό κέντρο της ρωσικής πόλης Κεμέροβο έφθασε τους 64, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πουτσκόφ.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τις οποίες μεταφέρει η Daily Mail ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 96.

Ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν τουλάχιστον 40 παιδιά, σύμφωνα με τo πρακτορείο Sputnik (την ώρα που το RT κατεβάζει τον αριθμό στα 11 παιδιά).

Σύμφωνα με τις αρχές, 47 άνθρωποι τραυματίστηκαν και από αυτούς δέκα νοσηλεύονται.

Τα παιδιά κάηκαν ζωντανά στο κτίριο το οποίο είχε μετατραπεί σε φούρνο φθάνοντας σε θερμοκρασίες τους 700 βαθμούς Κελσίου.

Ενας 11χρονος, ο Σεργκέι Μοσκαλένκο νοσηλεύεται σε κόμμα, καθώς πήδηξε από το παράθυρο για να σωθεί από τις φλόγες. Οι γονείς του και η τετράχρονη αδελφή του κάηκαν ζωντανοί μέσα στο εμπορικό.

Η οικογένεια του μικρού Σεργκέι
Ο 

Σεργκέι με τον πατέρα του, την αδελφή του, μόνος του

Οι πυροσβέστες είχαν απλώσει μια πετσέτα κάτω από το παράθυρο από το οποίο πήδηξε ο 11χρονος για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις από την πτώση του. Ο Σεργκέι Μοσκαλένκο νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και οι γιατροί εκφράζουν την ελπίδα ότι θα καταφέρει να επιβιώσει.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε σε έναν από τους υψηλότερους ορόφους του εμπορικού κέντρου Zimnyaya Vishnya και πολλά από τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους βρίσκονταν σε κινηματογραφική αίθουσα.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατέρρευσε η οροφή πάνω από δύο κινηματογραφικές αίθουσες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Έρευνας της Ρωσίας. Όπως μετέδωσε το Sputnik, επικαλούμενο την Προεδρική Επίτροπο για τα Δικαιώματα των Παιδιών Αννα Κουζνετσόβα, η πυρκαγιά οφείλεται σε εγκληματική αμέλεια. Η Κουζνετσόβα έδωσε εντολή για τη διενέργεια ελέγχων σε όλα τα εμπορικά κέντρα της χώρας.

Η φωτιά εξακολουθεί να καίει και σήμερα και εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχομένως το κτίριο καταρρεύσει. Αυτός είναι και ο λόγος που οι πυροσβέστες δεν έχουν μπει ακόμη στην αίθουσα του κινηματογράφου που εικάζεται ότι ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Τα παιδιά έστελναν μηνύματα στους συγγενείς τους. Η 13χρονη Μαρία Μόροζ έγραψε σε έναν συγγενή της: «Καιγόμαστε…». «Ηταν κάτι σαν αποχαιρετισμός», λέει ο συγγενής της ο οποίος φοβάται ότι είναι νεκρή.

Εντωμεταξύ το Διαδίκτυο έχει γεμίσει με φωτογραφίες παιδιών, φωτογραφίες που δίνουν στη δημοσιότητα οι γονείς τους στην απεγνωσμένη προσπάθεια να τα βρουν.

Ανάμεσα στους αγνοούμενους και οκτώ κορίτσια, μαθήτριες σχολείου κοντινού χωριού. Ολα τους 11 με 12 ετών. Ενα από αυτά σε ένα από τα τελευταία της τηλεφωνήματα σε μια θεία της είπε:«Τα πάντα καίγονται. Οι πόρτες έχουν μπλοκάρει. Δεν μπορώ να πάω πουθενά, δεν μπορώ να αναπνεύσω». «Τής είπα να βάλει την μπλούζα της στη μύτη της», λέει η θεία της εξηγώντας ότι η μικρή της απάντησε: «Θεία πες σε όλη την οικογένεια ότι τους αγαπώ. Πες στη μαμά ότι την αγαπάω».

Οπως εξηγεί η θεία της μικρής τα παιδιά είχαν πάει στο εμπορικό καθώς έκλεισαν τα σχολεία για διακοπές. Μαζί τους ήταν ο δάσκαλος και τρεις γονείς. Αφησαν τα παιδιά στο σινεμά και πήγαν για ψώνια. Ολοι οι ενήλικες επέζησαν, τα παιδιά μάλλον χάθηκαν.

Περίπου 660 μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών μετέβησαν επί τόπου, ενώ οι πυροσβέστες επιχειρούσαν επί 17 ώρες να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Το Κεμέροβο, μια περιοχή όπου υπάρχουν ανθρακωρυχεία, βρίσκεται σε απόσταση 3.600 χλμ ανατολικά της Μόσχας.

Το εμπορικό κέντρο, με το όνομα «Χειμωνιάτικο Κεράσι» το οποίο άνοιξε το 2013, διαθέτει κινηματογραφικές αίθουσες, εστιατόρια, μια σάουνα, μια αίθουσα μπόουλινγκ και έναν μικρό ζωολογικό κήπο.

Η πυρκαγιά φέρεται να ξέσπασε περίπου στις 17:00 τοπική ώρα χθες Κυριακή σε ένα τμήμα του κτιρίου όπου βρίσκονται οι αίθουσες ψυχαγωγίας, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Γιεβγκένι Ντεντιουκίν της υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων της περιοχής του Κεμέροβο, δήλωσε ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μια έκταση περίπου 1.500 τμ. «Το εμπορικό κέντρο είναι μια πολύπλοκη κατασκευή. Υπάρχουν πολλά εύφλεκτα υλικά».

Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν και ανακρίνονται, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρείας του εμπορικού κέντρου, σύμφωνα με την Επιτροπή. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο ιδιοκτήτης του εμπορικού κέντρου.

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, το κόστος της ζημιάς από την πυρκαγιά εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 52,6 εκατ. δολάρια.

Φωτογραφίες των παιδιών που αγνοούνται:

 iefimerida.gr 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ