Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μεταναστευτικό: Σταυροδρόμι… απελπισίας η Ελλάδα – Αύξηση 33% των ροών το 2018

Την αύξηση των μεταναστευτικών ροών κατά 33% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας. Την ίδια ώρα, μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες φιλοξενούν πάλι δημοσιεύματα, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, εξήγγειλε σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών μεταξύ των οποίων και νομοσχεδίου (ως τα τέλη του Απρίλη) που θα απλοποιεί τις διαδικασίες απονομής ασύλου.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αποκάλυψε στη Βουλή ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 υπήρξε αύξηση των μεταναστών κατά 33%. Δήλωσε δε ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η θέση του Τούρκου πρόεδρου ότι οι μετανάστες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης.

Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση σχεδίου εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που θα βελτιώνει την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά αλλά και το σύνολο των δομών ασύλου και υπηρεσιών πρώτης υποδοχής.

Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στους δήμους για τους οποίους είπε ότι θα έχουν κεντρικό ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ενημέρωσε πως έχει ήδη συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα το μεσημέρι με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό αναμένεται να έχουν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
NYT: Λέσβος, το νησί της απελπισίας

“Νησί της απελπισίας” χαρακτηρίζει τη Λέσβο άρθρο των New York Times, σε ρεπορτάζ που φιλοξενεί για το κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

“Δύο μετά τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε λυπηρές συνθήκες στη Μυτιλήνη” αναφέρει το μακροσκελές άρθρο, ο οποίο επισημαίνει ότι στο χώρο αυτό που κατασκευάστηκε για 2.500 ανθρώπους ζουν περισσότεροι από 5.500!

«Χιλιάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, απρόθυμοι να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες ήρθαν, ανήμποροι να προχωρήσουν μπροστά, προς την ευκαιρία την οποία ήλπιζαν να βρουν στην Ευρώπη».

Αν και η άδεια που δόθηκε στους New York Times ήταν να δουν ένα τμήμα της Μόριας, το άρθρο περιγράφει με μελανά χρώματα τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν εκεί. «Η βροχή τρέχει μέσα στις σκηνές, υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και ζεστού νερού ακόμα και το χειμώνα. Οι τουαλέτες είναι γεμάτες με περιττώματα. Το άσχημο φαγητό συχνά τελειώνει. Οι ουρές – για τα πάντα – είναι ατελείωτες. Συνεχώς ξεσπούν καβγάδες. Η βία, οι κλοπές και οι βιασμοί είναι μια καθημερινή απειλή. Ακόμα κι αν είσαι υγιής, στη Μόρια θα αποκτήσεις κάποιο πρόβλημα. Δεν είναι χώρος για να βάζεις ανθρώπους. Η αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση» λέει ο 27χρονος Αμίρ Αλί από το Αφγανιστάν.

Από την πλευρά του ο 26χρονος Σαμίρ από τη Συρία «αν και έχει δει τον πόλεμο περιγράφει το κέντρο υποδοχής ως “ένα πολύ επικίνδυνο μέρος”», ενώ ο 20χρονος Ανάς από την Αλγερία περιγράφει πώς προσπάθησε δεκάδες φορές να φύγει λαθραία από το νησί μπαίνοντας σε κάποιο φορτηγό χωρίς, όμως, αποτέλεσμα καθώς κάθε φορά τον εντόπιζαν λιμενικοί.

Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τις γυναίκες με μια 30χρονη από το Αφγανιστάν που θέλησε να ξεφύγει από το σύζυγό της επειδή απειλούσε να τη σκοτώσει να λέει ότι «μόλις είδα την κατάσταση εδώ (σ.σ. στη Μόρια) ήθελα να αυτοκτονήσω».

«Προσπαθούμε σκληρά να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, δεν είμαστε αδιάφοροι» δηλώνει ο διευθυντής του κέντρου υποδοχής Γιάννης Μπαλπακάκης αναγνωρίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο υπερπληθυσμός. «Η Μόρια είναι το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος στον κόσμο αν υπολογίσεις όσους ζουν ανά τετραγωνικό μέτρο» λέει χαρακτηριστικά.
Spiegel: Η Ελλάδα παραμένει σταυροδρόμι παράνομης μετανάστευσης

Μια εμπιστευτική έκθεση της γερμανικής αστυνομίας έρχεται στο φως της δημοσιότητας μέσω του Der Spiegel παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως μια από τις σημαντικότερες πύλες εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη

Στο άρθρο με τίτλο «Πώς οι δουλέμποροι χρησιμοποιούν τα ελληνικά νησιά» το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε «εστία της εγκληματικότητας των διακινητών στην Ευρώπη», καθώς στην περιοχή επικρατεί μεγάλη μεταναστευτική πίεση λόγω της παρουσίας σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων στην Τουρκία

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής αστυνομίας, περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν πέρυσι σε ελληνικά νησιά, γεγονός που αποδίδουν στην εντεινόμενη δράση των δουλεμπόρων μετά την ανακατάληψη της Ράκα, de facto πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι μόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έφθαναν καθημερινά κατά μέσο όρο 144 πρόσφυγες, κυρίως από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, με τα κυκλώματα των δουλεμπόρων να κάνουν χρυσές δουλειές βγάζοντας 400 δολάρια ανά κεφάλι, όπως μια συμμορία που δραστηριοποιείται στη Σμύρνη.

«Οι δουλέμποροι επιλέγουν, σύμφωνα με την ανάλυση, συνειδητά τα ελληνικά νησιά, τα κέντρα υποδοχής των οποίων είναι κατάμεστα από πρόσφυγες. Λόγω αυτής της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης οι άνθρωποι μεταφέρονται συχνά στην ηπειρωτική Ελλάδα, πράγμα που “ανοίγει το παράθυρο ευκαιρίας για απλούστερα ταξίδια προς τη δυτική Ευρώπη”, λέει η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας. Αυτή η πρακτική των ελληνικών Αρχών αποδεικνύεται ως εκ τούτου “ολοένα και περισσότερο ως πόλος έλξης για την παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία”», γράφει το Spiegel.

Ακόμη ένα στοιχείο που τονίζεται είνα ότι τόσο οι κρατικοί μηχανισμοί όσο και οι ντόπιοι στα νησιά σηκώνουν τα χέρια ψηλά με την «έφοδο» των αιτούντων βοήθεια κι ότι σύμφωνα με την έκθεση της γερμανικής αστυνομίας η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων στην Τουρκία, που προβλέπεται στη συμφωνία ΕΕ-Άγκυρας του Μαρτίου του 2016, ουσιαστικά δεν λειτουργεί.

«Το ταξίδι προς την Ευρώπη από την ηπειρωτική Ελλάδα στέφεται με επιτυχία συχνά και πάλι με τη βοήθεια δουλεμπόρων, όπως διαπιστώνουν γερμανικές υπηρεσίες. Μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού οι εγκληματίες μεταφέρουν συχνότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν μετανάστες κρυμμένους σε φορτηγά, αυτοκίνητα ή τρένα.

Άλλοι χρησιμοποιούν πλαστά επίσημα έγγραφα για να επιβιβαστούν, π.χ., σε αεροσκάφη εταιρειών χαμηλού κόστους και να μεταβούν από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ζώνης Σένγκεν. Η παράνομη μετανάστευση μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη συνεχίζεται, διαπιστώνει στην ανάλυσή της η γερμανική αστυνομία».

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΑΝ ΨΕΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 (VIDEO)

Δείτε το νέο επεισόδιο της καθημερινής σειράς του OPEN ΣΑΝ ΨΕΜΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 14 Ο Τζώρτζης στο καφενείο του Γιώτη προσπαθεί να μάθει την αλήθεια για τη Ζωή....