Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και το αδίκημα της «ηθικής αισχρότητας»

Η καθυστερημένη αποδοχή εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα μιας παραίτησης που δεν υπεβλήθη ποτέ, έφερε ξανά στο προσκήνιο το πολυχρησιμοποιημένο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς»: η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το αν η πράξη της Ράνιας Αντωνοπούλου να λαμβάνει επίδομα ενοικίου ήταν ηθική, δεδομένου ότι νόμιμη ήταν. Ερωτήματα ηθικής φύσεως εγείρει η αντιπολίτευση και για τη στάση του κ. Τσίπρα να ανέχεται τόσο καιρό τέτοιες, μη πολιτικά ορθές, πρακτικές.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως στο Κυπριακό Σύνταγμα δίνεται η δυνατότητα να ασκηθεί δίωξη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέχρι και τον τελευταίο δημόσιο υπάλληλο για αδικήματα «ηθικής αισχρότητας». Ο όρος «ηθική αισχρότητα» («moral turpitude») δεν εντοπίζεται μόνο στο κυπριακό Σύνταγμα, αλλά είναι ορολογία που προϋπήρχε. Στο Black’s Law Dictionary 7th Edition, η ερμηνεία που δίνεται, είναι «συμπεριφορά η οποία είναι αντίθετη προς τη δικαιοσύνη, την τιμή, ή την ηθική».

Στην Ελλάδα ωστόσο ο συγκεκριμένος όρος δεν υφίσταται και για αυτό από τη ΝΔ, πολιτικά τουλάχιστον, θα επιδιώξουν να πλήξουν την κυβέρνηση ακριβώς εκεί: στο λεγόμενο «αριστερό ηθικό πλεονέκτημα». Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τελευταίες κυλιόμενες μετρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους τα στελέχη του γαλάζιου επικοινωνιακού επιτελείου, η κυβέρνηση καταγράφει ιστορικά χαμηλά αποδοχής από την ελληνική κοινωνία.

Τα ποσοστά αυτά είναι τέτοια, που δεν είχε καταγράψει ποτέ κανένα άλλο κυβερνητικό σχήμα, είτε στο πρόσφατο μνημονιακό παρελθόν, είτε νωρίτερα από το 2009. Για παράδειγμα στην πρόσφατη μέτρηση της Metron Analysis to 72% δηλώνει ότι έχει αρνητική γνώμη για το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα. Μάλιστα σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τουλάχιστον 8 στους 10 πολίτες, λένε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το ηθικό πλεονέκτημα, το οποίο επικαλέστηκε για να ανέβει στην εξουσία.

Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη χαράσσει την στρατηγική αντεπίθεσής του, η οποία θα κορυφωθεί στις επόμενες ημέρες, με ιδιαίτερες αναφορές στα ζητήματα ηθικής τάξεως. «Οι πολίτες το γνωρίζουν καλά ότι δεν υπήρξε ποτέ ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς! Το μόνο που επιβεβαιώνεται καθημερινά είναι η ταχύτατη διολίσθηση της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα στο δρόμο ηθικής απαξίωσης», τόνισε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ, από το βήμα της Ολομέλειας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ψήφισε το νόμο που επέτρεψε στο ζεύγος Αντωνοπούλου-Παπαδημητρίου να παίρνει μηνιαίο επίδομα 1.000 ευρώ ενώ διαθέτουν μεγάλη περιουσία και άλλο ακίνητο στην Αττική» πρόσθεσε, χτυπώντας περισσότερο στο μαλακό υπογάστριο του κυβερνώντος κόμματος. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης πως η επίμαχη διάταξη ψηφίστηκε στις 14/8/2015, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου υπογραμμίζοντας: «η χώρα χανόταν και εσείς περνάγατε ρουσφέτια!».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να απαντήσει στο ερώτημα που βάζει η κυβέρνηση προς τους πολίτες: «Γιατί οι άλλοι θα τα έκαναν καλύτερα;». «Σαφώς και θα τα κάναμε καλύτερα. Καταρχήν δεν θα λέγαμε και δεν λέμε ψέματα», απαντούν από την οδό Πειραιώς, ακολουθώντας τη στρατηγική απαξίωσης της «ηθικής» της κυβέρνησης όχι μόνο γιατί υπαγορεύεται από τα δημοσκοπικά ευρήματα, αλλά γιατί γνωρίζουν και κάτι άλλο.

Το αφήγημα που στήνει ο κ. Τσίπρας στην πορεία προς τις κάλπες είναι το εξής, όπως φαίνεται και από την έντονη σκανδαλολογία που καλλιεργεί το Μαξίμου στη σκιά της Novartis και ενόψει του τέλους του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο: «εμείς σας βγάζουμε από τα μνημόνια που σας έβαλαν οι προηγούμενοι, οι οποίοι ήταν και διεφθαρμένοι». «Απαντήσεις σε όλα αυτά έχουμε δώσει ήδη», λένε από την οδό Πειραιώς, ενώ όπως σημείωνε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη στο newpost.gr, «ο κόσμος έχει μάτια, βλέπει και κρίνει»…

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ