Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ναρκωτικά, επιθέσεις και καταλήψεις στα ελληνικά Πανεπιστήμια – Φοιτητές: «Δεν αισθανόμαστε ασφαλείς»

Σε μείζον ζήτημα τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την ελληνική κοινωνία φαίνεται πως έχει εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες η συνεχιζόμενη παραβατικότητα και εγκληματικότητα στα Πανεπιστημιακά ζητήματα, ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Με τα Πανεπιστήμια Αθηνών και το Οικονομικό επί της Πατησίων να κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος στην αρνητική δημοσιότητα λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων βίας, κλοπών αλλά και ναρκωτικών, η κατάσταση φαίνεται πως έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» τους τελευταίους μήνες στους επικεφαλής του υπουργείου Παιδείας.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται προφανώς και η δημιουργία από πλευράς της κυβέρνησης ειδικής επιτροπής με πρόεδρο τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο σε μια προσπάθεια μελέτης των πλευρών «αυτού του δύσκολου και σύνθετου ζητήματος» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε επιστολή του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες συμμετείχε σε πλείστες συνεδριάσεις για το ζήτημα, τόσο με πανεπιστημιακούς, όσο και με στελέχη του υπουργείου.

Μάλιστα, παρότι η επιτροπή είναι νεόκοπη και μετρά μόνο κάποιες εβδομάδες ζωής, οι πληροφορίες του newpost.gr θέλουν τον πρόεδρό της Νίκο Παρασκευόπουλο να έχει, ήδη, έχει έρθει σε επαφή με τους πρυτάνεις του συνόλου των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Αττικής, προκειμένου να του υποβάλουν μεμονωμένα υπομνήματα και σε μια προσπάθεια να βρουν από κοινού λύσεις για ένα ζήτημα που έχει ήδη αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πανεπιστημιακών κοινοτήτων.

Το ζήτημα, όμως, φαίνεται πως προχωρά γοργά και από την πλευρά της Δικαιοσύνης, μετά την εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίο.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας του αρμόδιου εισαγγελέα τίθενται οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες κάνουν λόγο για περιστατικά βίας, διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές – ληστείες, ακόμη και σεξουαλικές επιθέσεις εντός πανεπιστημιακών χώρων.

Η έρευνα που εκτιμάται ως εξόχως σημαντική ενέργεια της Εισαγγελίας – σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η εγκληματικότητα στους χώρους των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων – έχει ανατεθεί ήδη στον εισαγγελέα Γ. Καλούδη, ο οποίος βρέθηκε στους χώρους όπου έχουν καταγγελθεί περιστατικά έκνομων συμπεριφορών, όπως στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο επί της οδού Πατησίων.
Ναρκωτικά, κλοπές, ακόμα και σεξουαλικές επιθέσεις: Ο «χάρτης της βίας» στα ελληνικά Πανεπιστήμια

Συσσωρευμένα φαίνεται πως είναι τους τελευταίους μήνες τα κρούσματα βίας και εγκληματικότητας στα Πανεπιστήμια της Αττικής, με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο να κρατούν τα πρωτεία.

Στην Πανεπιστημιούπολη την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, φοιτητής του ΕΚΠΑ έπεσε θύμα ληστείας, ενώ εκτός από αυτό, μαχαιρώθηκε από τρία άτομα και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο. Την επόμενη ημέρα, τα ίδια άτομα προπηλάκισαν και έβρισαν τον αναπληρωτή καθηγητή Μάνο Στεφανίδη όταν τους ζήτησε να φύγουν από το πανεπιστημιακό γήπεδο του τένις, με δύο φύλακες να προστρέχουν στο σημείο από το πανεπιστημιακό γυμναστήριο και να αποτρέπουν τα χειρότερα.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, στο ιατρείο της φοιτητικής λέσχης της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου καταγγέλθηκε η σεξουαλική επίθεση σε βάρος δύο φοιτητριών από οδηγό ταξί εντός του χώρου ασύλου, ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί κρούσματα κλοπών και επιθέσεων με στόχο την ληστεία μέσα στην Πανεπιστημιούπολη.

Παράλληλα, απωθητική ακόμα και στους ίδιους τους φοιτητές φαίνεται πως είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο τα τελευταία χρόνια ταλανίζεται από προβλήματα τέτοιου είδους.

Ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης με επιστολή του στον Πρύτανη Μανώλη Γιακουμάκη στα μέσα του Οκτωβρίου κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό ενός ατόμου και μάλιστα ΑΜΕΑ στους χώρους του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο μάλιστα, εκδήλωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017, ομάδα νεαρών επιτέθηκε και τραυμάτισε άτομο που αποχωρούσε εκείνη την ώρα από το Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου. Διοικητική υπάλληλος του Ιδρύματος, που επιχείρησε να αποτρέψει τη βίαιη αυτή ενέργεια, δέχτηκε και η ίδια επίθεση από την ίδια ομάδα.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών φαίνεται πως είναι το κυρίαρχο στο εν λόγω Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, με τον Πρύτανη να κλείνει συμβολικά τον Νοέμβριο τους χώρους του, σε μια αντίδραση στην συνεχή παρουσία τοξικο-εξαρτημένων ατόμων σε αυτούς.

Επίσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, λίγο μετά τις αρχές της νέας χρονιάς, μια φοιτήτρια μαγνητοσκόπησε με το κινητό της έγχρωμο νεαρό, πιθανότατα τοξικομανή, να εισβάλει ανενόχλητος στα γραφεία του Πανεπιστημίου, εμποδίζοντας μάλιστα την έξοδο σε φοιτητές.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το Πάντειο, νωπές είναι οι μνήμες από το περιστατικό ξυλοδαρμού, τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, του καθηγητή του Τμήματος Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελου Συρίγου από αγνώστους στο προαύλιο χώρο του Ιδρύματος, μια υπόθεση που έχει πάρει και το δρόμο της δικαιοσύνης, ενώ οι κλοπές, κυρίως υπολογιστών, και οι παραβιάσεις γραφείων είναι συχνό φαινόμενο στο εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Λίγους μήνες μετά, τον Μάιο του 2017 λαμβάνει χώρα μια κινηματογραφική απόπειρα ληστείας χρηματαποστολής σε ΑΤΜ στη Γεωπονική σχολή, που είχε μάλιστα και ”άρωμα” τρομοκρατίας, καθώς ο άνδρας που συνελήφθη για τη ληστεία είναι αδελφός ήδη καταδικασμένου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Παράλληλα, συνεχείς καταλήψεις αντιεξουσιαστών δυσχεραίνουν από καιρού εις καιρόν το έργο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, με πιο πρόσφατο περιστατικό, αυτό της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου, όπου αντιεξουσιαστές εισέβαλαν στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και την κατέλαβαν, διαμαρτυρόμενοι για την απεργία πείνας του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου.

Όλα αυτά, αλλά και άλλα ήσσονος σημασίας, που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καθώς έχουν επιλυθεί εντός του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου. έχουν προκαλέσει το αυξημένο ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας που χειρίζεται πλέον το ζήτημα ως πρώτης προτεραιότητας.
Φοιτητές ΑΕΙ: «Δεν αισθανόμαστε ασφαλείς – Υπάρχουν καθημερινά προβλήματα»

Το αίσθημα μιας μόνιμης ανασφάλειας αποτυπώνεται και στις μαρτυρίες φοιτητών σε σχέση με την καθημερινότητά τους στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, στον απόηχο των πρόσφατων κρουσμάτων βίας σε αρκετά από αυτά τόσο στην Αττική, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Εν έτει 2018 και παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι η κατάσταση είναι σε γενικές γραμμές διαχειρίσιμη και χωρίς να χρειάζεται κάποιου είδους αστυνομική επέμβαση, υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν προβλήματα στην κάθε πανεπιστημιακή κοινότητα που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση από την πολιτεία.

Ναρκωτικά, χρήση αλλά και διακίνηση, κλοπές, επιθέσεις πολλές φορές και σεξουαλικής φύσεως και γενικότερα μια ασταθή σε σχέση με την ασφάλειά τους κατάσταση περιγράφουν στο newpost.gr φοιτητές από τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, το ΕΚΠΑ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Πάντειο, κάνοντας λόγο για ανάγκη μιας πιο έντονης φύλαξης.

O Xρήστος είναι τριτοετής φοιτητής της Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αναφέρει σχετικά: «Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα στα ελληνικά πανεπιστήμια και θεωρώ και στο δικό μας. Έχουν σημειωθεί κατά καιρούς κάποιες επιθέσεις αντιεξουσιαστών, κάποιες κλοπές, γεγονότα, όμως, που νομίζω ότι είναι αναπόφευκτα σε μια πανεπιστημιακή κοινότητα και τα οποία πιστεύω ότι δεν είναι συνεχιζόμενα, αλλά μεμονωμένα περιστατικά. Μπορούν δηλαδή να τύχουν στον οποιονδήποτε. Τρία χρόνια που είμαι εδώ, πολλές φορές από το πρωί μέχρι το βράδυ, δεν αισθάνομαι να έχω απειληθεί από κάτι, συνήθως τα πράγματα είναι φυσιολογικά. Για ναρκωτικά δεν έχω ακούσει για παράδειγμα, ούτε έχω δει μπροστά στα μάτια μου, όπως συμβαίνει σε άλλα πανεπιστήμια. Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι το Πάντειο είναι ένα πανεπιστημιακό Ίδρυμα με σχεδόν 20.000 φοιτητές, δεν είναι απίθανο κάποια στιγμή να συμβεί κάτι, δεν είμαστε τέλειοι».

Μια λίγο πιο επικίνδυνη κατάσταση περιγράφει η Ντίνα, πεμπτοετής φοιτήτρια των Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. «Δεν είναι ρόδινα τα πράγματα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, έχουν συμβεί πολλά τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το περιστατικό πριν τις γιορτές που ο Πρύτανης είχε κλείσει για δύο ημέρες όλες τις σχολές, λόγω των κρουσμάτων με χρήστες και διακίνηση ναρκωτικών. Καθάρισε το Πανεπιστήμιο για λίγες ημέρες και μετά ξαναμπήκανε. Είναι μια καθημερινή κατάσταση, νομίζω ότι πλέον έχουμε αρχίσει λίγο να ζούμε με αυτό. Είναι πολύ σημαντική και η θέση του Πανεπιστημίου, ακριβώς στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στο Πολυτεχνείο και την Ομόνοια, θεωρώ ότι παίζει ρόλο για όσα συμβαίνουν».

Τα ναρκωτικά είναι αυτό που επισημαίνει η ίδια σαν μεγαλύτερο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο Πανεπιστήμιο: «Υπάρχει διακίνηση, βλέπουμε αρκετά συχνά χρήστες να μπαίνουν μέσα στο χώρο ανενόχλητοι, οι καθαρίστριες έχουν βρει και κάποιους στις τουαλέτες τα βράδια. Φύλαξη γενικά δεν υπάρχει, παρά το γεγονός ότι είναι χρόνιο αυτό το πρόβλημα και πολύ συχνά έχουμε δει και μοτοσικλέτες των ΜΑΤ, δεν έχει γίνει κάτι δραστικό για να αντιμετωπιστεί. Ακόμα και αν δεν μας αφορά άμεσα, είναι ένα θέμα μεγάλο, δεν είναι ό,τι καλύτερο να έρχεσαι στη σχολή σου για να κάνεις το μάθημά σου ή να διαβάσεις και να βλέπεις αυτή την κατάσταση, δεν ξέρεις και πως θα εξελιχθεί, μπορεί ανά πάσα στιγμή κάποιος να σου επιτεθεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος σε σχέση με την κατάσταση στο ΟΠΑ κινείται και η άποψη του Πέτρου, δευτεροετή του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων: «Θεωρώ ότι η χρήση ναρκωτικών είναι το μεγάλο πρόβλημα στο δικό μας Πανεπιστήμιο. Προσωπικά έχω δει παιδιά, ξεκάθαρα άσχετα με το Πανεπιστήμιο, που είναι φανερό ότι είναι χρήστες να μπαίνουν μέσα στο χώρο και να συγχρωτίζονται με τους φοιτητές. Δεν νιώθω ότι απειλούμαι άμεσα, δεν αισθάνομαι ότι θα έρθει κάποιος να μου επιβάλει να κάνω κάτι που δεν θέλω, αλλά σαν εικόνα σίγουρα δεν είναι καλή».

Για ανεπάρκεια φύλαξης στην Πανεπιστημιούπολη που αφήνει περιθώριο για επιθέσεις παντός είδουςκάνει λόγο η τεταρτοετής φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Κατερίνα: «Η σχολή μας είναι έξω από το κέντρο, είναι μέσα σε έναν ευρύτερο μεγάλο χώρο, έχει πάρκο τριγύρω και είναι φυσικό κάποιες φορές να υπάρχει κίνδυνος. Μετά τις 6-7 το απόγευμα προσωπικά αποφεύγω να κυκλοφορώ στο χώρο, δεν νιώθω ασφαλής και να σου συμβεί κάτι δεν θα υπάρξει κανείς να σε βοηθήσει, αφού οι μόνοι που υπάρχουν είναι οι επιστάτες των κτιρίων. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια παραπάνω φύλαξη, εγώ δεν έχω δει κάποιον, καλό θα ήταν να υπήρχε πάντως».

Σύμφωνα, επίσης, με την ίδια «έχουν συμβεί επιθέσεις με στόχο την κλοπή, τις προάλλες επιτέθηκαν και σε δύο κοπέλες από το τμήμα θεατρικών σπουδών έξω από την φοιτητική εστία με σεξουαλικά κίνητρα, ενώ τον τελευταίο καιρό έχω δει και ναρκομανείς, κάτι που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια στη Φιλοσοφική. Νομίζαμε ότι κάτι τέτοια συνέβαιναν στο μόνο στα Πανεπιστήμια στο κέντρο, αλλά τελικά να που συμβαίνουν και σε εμάς. Ένα άλλο μεγάλο θέμα επίσης είναι διάφορες ομάδες αντιεξουσιαστών που υπάρχουν σε κάθε σχολή και που με μηδαμινή αιτία και αφορμή να έρθουν να σου επιτεθούν μέσα στο χώρο, όχι απαραίτητα να σε χτυπήσουν, αλλά να σε απειλήσουν. Είναι λογικό λοιπόν αν βλέπεις τέτοιες καταστάσεις να μην αισθάνεσαι ασφαλής».

newpost.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ