Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σε τεντωμένο σχοινί για τις Πρέσπες – Ποιοι ρίχνουν την κυβέρνηση και ποιοι όχι

Οι αριθμοί για τη Συμφωνία βγαίνουν, ο Καμμένος απειλεί, το Μαξίμου δεν ανησυχεί

Το κουβάρι γύρω από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών φαίνεται να ξετυλίγεται σιγά σιγά τις τελευταίες ημέρες ως προς τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Πέμπτη χαμήλωσε τον πήχη της απαιτούμενης πλειοψηφίας για την κύρωση της συμφωνίας στους 151 βουλευτές κι έτσι τα «κουκιά» δείχνουν να μαζεύονται χωρίς τη στήριξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛΛ, η οποία ωστόσο διαφαίνεται ότι θα έχει απώλειες όταν έρθει η κύρωση.

Συγκεκριμένα, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο δίκτυο Euronews, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η συμφωνία αυτή θα βρει απόλυτη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή», παραπέμποντας ουσιαστικά σε ψηφοφορία με 151 βουλευτές.

Στα Σκόπια η υλοποίηση της συμφωνίας δείχνει να προχωράει: απομένουν δέκα ημέρες μέχρι το δημοψήφισμα, με το «ναι» να δείχνει πως θα επικρατήσει, αν στο μεταξύ δεν γυρίσει μπούμερανγκ η απροκάλυπτη στήριξη από Αμερικανούς και Ευρωπαίους.

Με βάση τις ενδείξεις επομένως, η κυβέρνηση κάνει την εκτίμηση ότι και η συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα θα ολοκληρωθεί εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, έως το τέλος του χρόνου, και διαβεβαιώνει ότι και η διαδικασία της κύρωσης από την ελληνική πλευρά θα λάβει χώρα εντός των συμφωνηθέντων χρόνων, δηλαδή αμέσως μετά.

Ελιγμοί ή σχέδιο;

Την εικόνα για το πόσο ομαλή θα είναι η διαδικασία της κύρωσης ή όχι και αν υπάρχει κίνδυνος για προσφυγή στις κάλπες με ανοιχτή τη συμφωνία θολώνουν οι νέες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου. Ο κυβερνητικός εταίρος εμφανίστηκε τη Δευτέρα να σκληραίνει τη στάση του, διαμηνύοντας ότι οι ΑΝΕΛΛ θα αποσύρουν τη στήριξή τους από την κυβέρνηση ακριβώς πριν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, ώστε να εμποδιστεί η κύρωσή της. Κάτι που είναι σαφώς διαφορετικό από το να έρθει η συμφωνία στη Βουλή και να μην τη στηρίξει.

Πιθανότατα ώθηση στον Πάνο Καμμένο γι’ αυτές τις δηλώσεις έδωσε η δημοσκόπηση της Prorata για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών» το περασμένο Σαββατοκύριακο. Σε αυτή τη δημοσκόπηση οι ΑΝΕΛΛ εμφανίζονται στο 1%, κάτω και από την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και τη ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη!

Το σενάριο περασμένων μηνών, από την άνοιξη και μετά, για ψήφιση με 180 βουλευτές – κάτι που αρχικώς είχε θέσει ανοιχτά ως προϋπόθεση και ο Πάνος Καμμένος, με στόχο τον εγκλωβισμό της αντιπολίτευσης και κυρίως του Κυριάκου Μητσοτάκη – έχει καθώς φαίνεται «καεί» εδώ και καιρό, γι’ αυτό και κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου των ΑΝΕΛΛ στη ΔΕΘ ο κυβερνητικός εταίρος δεν το επανέφερε. Το Μαξίμου απορρίπτει και τις άλλες δύο προτάσεις του Καμμένου για δημοψήφισμα ή προσφυγή στις κάλπες και μετάθεση της ψηφοφορίας στην επόμενη Βουλή.

Έτσι, από τη μια τα αιτήματα του Πάνου Καμμένου δεν ικανοποιούνται και ο κυβερνητικός εταίρος συνεχίζει να εκτοξεύει την απειλή ότι θα προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης και από την άλλη το Μαξίμου συνεχίζει τον σκοπό «σεβαστές οι απόψεις Καμμένου, κανένα πρόβλημα για τη συγκυβέρνηση».

Κοινώς, οι προτάσεις που καταθέτει ο Καμμένος δείχνουν να αποτελούν επικοινωνιακούς ελιγμούς και είναι ερωτηματικό το αν και στις τελευταίες του δηλώσεις υπάρχει το περιθώριο μιας τέτοιας ερμηνείας ή αν πράγματι η πρόθεση και ο σχεδιασμός του είναι να ρίξει την κυβέρνηση και να προκαλέσει εκλογές ακριβώς προ της κύρωσης.

Η αριθμητική της… μομφής

Τούτων δοθέντων, έχουν βγει έξω τα μολύβια και μετρούν «κουκιά» όχι μόνο για τη συμφωνία (όπου φαίνεται να συγκεντρώνονται με σχετική ασφάλεια και άνεση λίγο πάνω από 151 ψήφοι), αλλά και για το ενδεχόμενο ο Τσίπρας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή η Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση μομφής μετά την απόσυρση στήριξης των ΑΝΕΛΛ. Σε σχέση με το πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό τότε, ήδη καταγράφονται διαθέσεις ορισμένων βουλευτών ή υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις για άλλους.

Ήδη, στις δηλώσεις Καμμένου αντέδρασαν οι βουλευτές των ΑΝΕΛΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος είναι υπέρ της Συμφωνίας, αλλά και ο Κώστας Ζουράρις, ο οποίος καταψηφίζει μεν τη συμφωνία αλλά δηλώνει, διαφωνώντας δημόσια με τον Πάνο Καμμένο ότι δεν θεωρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών λόγο για να πέσει η κυβέρνηση. Πολύ καλές σχέσεις, εν τω μεταξύ, διατηρεί απευθείας με το Μαξίμου η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, επομένως θεωρείται από τα πρόσωπα που δύσκολα θα στήριζαν μια πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά το Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίζεται διατεθειμένος να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας, αλλά στο ενδεχόμενο μομφής δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Το ερώτημα εδώ είναι πρώτον αν θα τηρήσει τη στάση αυτή μέχρι τέλους, και δεύτερον ποια στάση θα κρατήσουν τα υπόλοιπα στελέχη του Ποταμιού και αν θα ακολουθήσουν όλοι τη γραμμή, καθώς τουλάχιστον οι Διανέλλης και Λυκούδης δεν ψηφίζουν απλώς τη συμφωνία, αλλά δείχνουν όλο το προηγούμενο διάστημα προς την κατεύθυνση της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν, λοιπόν, σε τυχόν πρόταση μομφής η κυβέρνηση, έχοντας μετατρέψει τη διαδικασία σε ψήφο εμπιστοσύνης, συγκεντρώνει 151 ψήφους (υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονται σε 145 συν την συνεργαζόμενη ανεξάρτητη βουλευτή και αναπληρώτρια υπουργό Κατερίνα Παπακώστα), τότε η κυβέρνηση δεν πέφτει και ακολουθεί η κύρωση της συμφωνίας.

Σε αυτό το σενάριο πάντως, πιθανόν βγαίνουν όλοι κερδισμένοι: η κυβέρνηση θα περάσει τη συμφωνία, ο Καμμένος θα έχει κάνει το μέγιστο δυνατό για να διαφοροποιηθεί και η Ν.Δ. θα έχει εξασφαλίσει ότι, παρά την πρόταση μομφής (εφόσον την κάνει), δεν θα γίνουν εκλογές χωρίς προηγουμένως να έχει ψηφιστεί η συμφωνία (κάτι που σημαίνει ότι τότε θα έπρεπε να ψηφιστεί από τη νέα Βουλή).

Μένει ανοιχτό στη συνέχεια το ζήτημα των εκλογών, καθώς θα είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.

topontiki.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ