Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Ελλάδα της υπερβολής και του καιροσκοπισμού

Του Στέλιου Φενέκου*

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών,του Ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του Λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, μετά την απόφαση του Τουρκικού Δικαστηρίου, είναι μια σημαντική εξέλιξη η οποία μας χαροποίησε, ιδιαίτερα μετά την μαυρίλα των περασμένων ημερών.

Ευχόμαστε να ξεπεράσουν γρήγορα οι δύο επαναπατρισθέντες το βάρος της αδικίας της επί εξάμηνο σχεδόν απώλειας της ελευθερίας τους και να επιστρέψουν γρήγορα και υγιείς στα καθήκοντά τους.

Όλος ο Ελληνικός λαός και η “κοινωνία αξιών” τους καλωσορίζει.

Ο καιροσκοπισμός όμως και η υπερβολή κυριάρχησαν για μία ακόμη φορά στην Ελληνική πολιτική σκηνή.

1. Η απελευθέρωσή τους είναι πασιφανές ότι προκλήθηκε μετά τις πιέσεις Τραμπ και την πιθανότητα κλιμάκωσής τους, και αυτό για κάποιον από τους παρακάτω λόγους:

• Γιατί οι Τούρκοι ήθελαν να αποτινάξουν από τους ώμους τους την κατηγορία ότι ως κράτος κρατούν ομήρους.
• Γιατί ο Ερντογάν προκειμένου να επανακάμψει στο διεθνές περιβάλλον ως ισότιμος συνομιλητής, κάνει συμβολικές κινήσεις εκδημοκρατισμού και φιλελευθεροποίησης.
Σε αυτό εξαναγκάζεται προφανώς και από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, τα οποία αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να τα διαχειριστεί αντιπαλευόμενος το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα, το οποίο ελέγχεται από την Δύση.

2. Αναμένεται συνεπώς να συνεχισθούν οι απελευθερώσεις και άλλων κρατουμένων, προοδευτικά και προσχηματικά με αποφάσεις δικαστηρίων λόγω άρσης των μέτρων έκτακτης ανάγκης, ώστε να μην φανεί ότι υποκύπτει πολιτικά στα τελεσίγραφα Τραμπ, προσπαθώντας να διατηρήσει αλώβητο το προφίλ του γι αυτήν την διολίσθηση.

3. Ο τρόπος χειρισμού της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών από την κυβέρνηση είναι χαρακτηριστικός της επιπολαιότητας, της υπερβολής και του επικίνδυνου πολιτικού καιροσκοπισμού που αντιμετωπίζει η Ελληνική πλευρά τα πράγματα.

4. Οι δηλώσεις περί μεγάλης επιτυχίας της Ελληνικής διπλωματίας είναι φαιδρές και εκθέτουν όσους τις κάνουν.
Όποιος γνωρίζει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που έχουμε με την Τουρκία, γνωρίζει ότι η άρση τους δεν μπορεί να επιφέρει καμία μα καμία πίεση στην απέναντι πλευρά, ώστε να αναγκασθεί λόγω αυτής της άρσης να αλλάξει πολιτική.
Ο κ. Κοτζιάς εκμεταλλεύθηκε την σκληρή στάση Τραμπ, για να δείξει επικοινωνιακά ότι λαμβάνει δραστικά μέτρα (με την άδεια των ΗΠΑ φυσικά), τα οποία εάν ήταν όντως τόσο δραστικά και αποτελεσματικά, γιατί δεν τα είχε λάβει από την πρώτη στιγμή ή μέχρι τώρα.
Η καταλυτική ενέργεια για την απελευθέρωση ήταν η αλλαγή της στάσης Τραμπ, μαζί με τις οικονομικές και άλλες διεθνείς πιέσεις που επέβαλε και απειλεί να κλιμακώσει, η δυσφημιστική χρήση διεθνώς πλέον, των όρων “ομηρία” και “rogue state” για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας , και η ανάγκη του Ερντογάν να αποκαταστήσει το διεθνές προφίλ του.

5. Η χρήση του πρωθυπουργικού αεροπλάνου για την επιστροφή των δύο στρατιωτικών στη Θεσσαλονίκη (μέσω… Λαμίας δηλαδή- αφού οιοσδήποτε λογικά σκεπτόμενος αντιλαμβάνεται ότι από την Αδριανούπολη σε λίγη ώρα θα ήταν στο σπίτι τους με ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο – για λόγους παράτας και επικοινωνιακούς) και η παράταξη αγήματος με όλη την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία παρατεταγμένη, εκθέτουν και την κυβέρνηση και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

6. Εμετικός είναι και ο λαϊκισμός που έδειξαν όλοι μα όλοι οι πολιτικοί στις δηλώσεις τους, όπου αναφέρονται στα δύο στελέχη των Ε.Δ. με τα μικρά τους ονόματα και όχι με τον βαθμό και το ονοματεπώνυμο τους , με μία προσβλητική οικειότητα που δεν συνάδει στην ιδιότητά τους.

7. Το κλίμα ευφορίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση με βάση την απελευθέρωση για τις μελλοντικές μας σχέσεις με την Τουρκία, (για να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού) και οι υπερβολές περί νέας εποχής στις μεταξύ μας σχέσεις, δεν είναι καλός σύμβουλος σε μία χώρα όπου η μνήμη είναι αδύναμη, το σήμερα κυριαρχεί και το μέλλον επαφίεται στην μοίρα.

*Ο Στέλιος Φενέκος είναι υποναύαρχος ε.α. και πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ