Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο στόχαστρο της εφορίας οι άδειες παραμονής αλλοδαπών

Εντολή στις εφορίες να ελέγχουν εξονυχιστικά τα έγγραφα των αλλοδαπών (υπήκοοι τρίτης χώρας) που καταθέτουν αιτήσεις ή δηλώσεις για έναρξη επιχείρησης, εγγραφή ή μεταβολή στο Μητρώο ΑΦΜ κλπ. δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Μετά τα κρούσματα που παρατηρήθηκαν με την προσκόμιση πλαστών ή παραποιημένων στοιχείων που αφορούν στη νόμιμη παραμονή στη χώρα αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, η ΑΑΔΕ εξέδωσε εγκύκλιο με τις εξής εντολές:

– Κάθε συναλλαγή αλλοδαπού υπηκόου τρίτης χώρας με το Τμήμα ή Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ. θα ολοκληρώνεται μόνο κατόπιν ελέγχου της εγκυρότητας των προσκομιζόμενων στοιχείων που αποδεικνύουν τη νόμιμη διαμονή τους στη χώρα.

-Για τον σκοπό αυτό, ο αρμόδιος υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. θα αποστέλλει σχετικό έγγραφο στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στο fax της αρμόδιας Εκδούσας Αρχής που αναφέρεται στο υποβαλλόμενο δικαιολογητικό, προκειμένου αυτή να αποφανθεί και να απαντήσει για την εγκυρότητά του.

– Μόνον μετά την επιβεβαίωση αυτή θα ολοκληρώνεται η συναλλαγή στην ΔΟΥ.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι έχει χορηγηθεί Α.Φ.Μ. από τη Φορολογική Διοίκηση στα ως άνω πρόσωπα με την προσκόμιση πλαστών ή παραποιημένων στοιχείων που αφορούν στη νόμιμη διαμονή τους στη χώρα, ο αρμόδιος υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. θα προβαίνει στην απενεργοποίηση του Α.Φ.Μ., για την απόκτηση του οποίου δηλώθηκαν ψευδή ή αναληθή στοιχεία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Στις παραπάνω περιπτώσεις και σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται από τη Φορολογική Διοίκηση ή άλλες Υπηρεσίες ότι προσκομίστηκαν στη Δ.Ο.Υ. πλαστά ή παραποιημένα δικαιολογητικά από αλλοδαπό υπήκοο τρίτης χώρας, ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. υποχρεούται να αποστέλλει άμεσα αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα, επισυνάπτοντας αντίγραφο του πλαστού ή παραποιημένου δικαιολογητικού καθώς και του εγγράφου της φερόμενης ως Εκδούσας Αρχής, από το οποίο προκύπτει η πλαστότητά του ή παραποίησή του.

fpress.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ