Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα

Ένας μήνας έχει απομείνει από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στις εξελίξεις που αφορούν την οικονομία θεωρώντας ότι η έξοδος από το Μνημόνιο θα συνοδευτεί με αισθητή αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία.
Τις προθέσεις του τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο θα κληθεί να αποκαλύψει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη φετινή ΔΕΘ. Ήδη το επιτελείο προετοιμάζεται για την πρωθυπουργική ομιλία στην ΔΕΘ όπου και θα γίνουν εξαγγελίες για μέτρα που θα ανακουφίσουν τους ασθενέστερους και αυτά σχετίζονται με την μείωση του ΕΝΦΙΑ, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και φοροελαφρύνσεις.

Μέχρι τότε, όμως ο κ. Τσίπρας θα γνωρίζει αν ο φετινός προϋπολογισμός αφήνει τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη διανομή ενός ακόμη έκτακτου μερίσματος και θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και θα έχει εκταμιευτεί η τελευταία δόση των 15 δισ. ευρώ

Σήμερα αναμένεται η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S&P. Ο οίκος πρόσφατα προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας κατά μια βαθμίδα.

Στις 26 Ιουλίου, θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Ελλάδα δεν αναμένεται να απασχολήσει τη συνεδρίαση, ωστόσο δεδομένου ότι θα βρισκόμαστε πλέον λίγες ημέρες πριν από τη λήξη του προγράμματος, ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα κληθεί να αποκαλύψει στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου αν θα προχωρήσει σε άρση του waiver για τις ελληνικές τράπεζες κάτι που έχει προεξοφληθεί δεδομένου ότι από τις 20 Αυγούστου η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται σε πρόγραμμα ούτε τα ομόλογά της βαθμολογούνται ακόμη με υψηλή βαθμολογία.

Αρχές Αυγούστου αναμένεται και η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για την εκταμίευση της δόσης των 15 δις ευρώ (θα πρέπει πρώτα να κινήσουν οι διαδικασίες στο γερμανικό κοινοβούλιο ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία μετά την τροπή που πήρε η υπόθεση με την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά) αλλά και η έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος. Με την εκταμίευση της δόσης θα ολοκληρωθεί και ουσιαστικά το τρίτο πρόγραμμα ενώ η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους έχει ενδιαφέρον για τις αγορές και φυσικά για την ελληνική κυβέρνηση η οποία θέλει να προγραμματίσει τις επόμενες εξόδους.

Στις 10 Αυγούστου, αναμένεται να δημοσιεύει τη δική του έκθεση αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία ο οίκος Fitch.

Στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται η 3η δανειακή σύμβαση. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη εκδηλώσεις –με αποκορύφωμα την ομιλία του πρωθυπουργού στην Πνύκα- η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρείται «κομβική» καθώς αναμένεται να υπάρξει ένα πρώτο στίγμα από τον πρωθυπουργό για την πολιτική που θα ακολουθηθεί την επόμενη ημέρα των μνημονίων.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει την πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά το β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Στο πρώτο τρίμηνο, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί, συνέταξαν το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στηριζόμενοι στην πρόβλεψη ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για την φετινή χρονιά θα περιοριστεί στο 1,9%.

Προς το τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη αποστολή των θεσμών στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε ακριβή χρονοδιαγράμματα ούτε καν το αν ο πρώτος τριμηνιαίος έλεγχος θα πραγματοποιηθεί με επί τόπου επίσκεψη του κλιμακίου ή μέσω τηλεδιασκέψεων. Σε κάθε περίπτωση, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί ο προϋπολογισμός του 2019 το προσχέδιο του οποίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου.

fpress.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ