Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Θύελλα» στο YouTube λόγω νέου αλγορίθμου


Έντονες διαμαρτυρίες από δημοφιλείς περσόνες/ «αστέρες» του YouTube προκάλεσε η δοκιμή από πλευράς της ιστοσελίδας ενός αλγορίθμου ο οποίος αλλάζει τη σειρά με την οποία τα βίντεο εμφανίζονται στα subscription feeds των χρηστών.

Όπως αναφέρει το ΒΒC, o συγκεκριμένος πειραματισμός, που επηρεάζει το πώς τα βίντεό τους προβάλλονται στους φαν τους, έγινε γνωστός όταν κάποιοι χρήστες άρχισαν να πειραματίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γνωστοί YouTubers κάνουν λόγο για ένα πολύ κακό πείραμα από πλευράς της δημοφιλούς υπηρεσίας (ένας μάλιστα το χαρακτήρισε το χειρότερο εδώ και χρόνια), ωστόσο το ίδιο το YouTube υπερασπίζεται την επιλογή του.
Το «πείραγμα» του subscription feed μέσω χρήσης αλγορίθμων θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερο για μικρότερα κανάλια να προβάλουν το περιεχόμενό τους. Κανονικά, το YouTube subscription feed είναι μια χρονολογική λίστα βίντεο από όλα τα κανάλια στα οποία ένας χρήστης έχει επιλέξει να γραφτεί/ γίνει συνδρομητής.

Ωστόσο, πολλοί δημιουργοί βίντεο εξέφρασαν παράπονα πως κάποια από τα βίντεό τους δεν έχουν εμφανιστεί στο feed, και έχουν θέσει ερωτήματα κατά πόσον το YouTube «πειράζει» τη λίστα για τους δικούς του σκοπούς (πχ περισσότερα έσοδα από διαφημίσεις).

Το πιο πρόσφατο πείραμα του YouTube, που, σύμφωνα με το ίδιο, αφορά έναν «μικρό αριθμό» χρηστών, άλλαξε τη σειρά των βίντεο στο feed: Αντί να δείχνει τα πιο πρόσφατα ψηλότερα, δείχνει στους χρήστες «τα βίντεο που θα ήθελαν να δουν».

Από πλευράς τους πολλοί YouTubers αντιδρούν, τονίζοντας πως, εφόσον ένας χρήστης εγγράφεται σε ένα κανάλι, αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι θέλει να βλέπει βίντεο από αυτό, τα οποία επιλέγει ο ίδιος και όχι το YouTube.

Το YouTube απαντά πως το πείραμα αφορά μόνο λίγους χρήστες, υπογραμμίζοντας πως το εξατομικευμένο feed είναι προαιρετικό και ότι δεν είναι στα σχέδιά του να εξαφανίσει το χρονολογικό feed- τονίζοντας επίσης στο BBC πως οι χρήστες που χρησιμοποιούν το εξατομικευμένο αυτό feed παρακολουθούν βίντεο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πηγή: naftemporiki

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν πριν από λίγο στον Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους. Ο...